Ramsar

EUROPARC FEDERATION

Parkovi DINARIDI

DanubeParks

DanubeParks

The European Charter for Sustainable Tourism in Protected Areas

SavaParks

SavaParks

European Stork Villages

Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije

Bio portal

 Posjetite nas na:
F LL
LILL

Weather by Freemeteo.com

Biciklističke rute


Cikloturističke rute u Parku prirode Lonjsko polje, koje povezuju Posavinu s Moslavinom i Pounjem, lagane su i ugodne za vožnju, pogodne za obiteljski turizam i rekreaciju. Visinska razlika gotovo je neprimjetna jer nema većih uspona, a promet na cestama kojima rute prolaze (osim Rute SMŽ 1) veoma je rijedak, pa su iznimno sigurne. Sve rute su vrlo dobro označene cikoturističkom signalizacijom a na pojedinim lokacijama uređene su odmorišne postaje (stol, klupe, kanta za otpad). Desetak seoskih domaćinstava koja se bave turizmom nude biciklistima okrijepu i uživanje u orginalnoj posavskoj gastronomiji, a drvene kuće pružaju idealan bike and bed smještaj.

Staza posavaca

Karta biciklističkih ruta u Parku prirode Lonjsko polje
Karta biciklističkih ruta u Parku prirode Lonjsko polje
>> uvećaj

 

>> Karta biciklističkih ruta u Parku prirode Lonjsko polje i okolici ( pdf, 26 MB)

>> Cikloturistički projektiCIKLOTURISTIČKE RUTE U PP LONJSKO POLJE (ukupno 325,6 km):

1) Nacionalna ruta Sava
2) Ruta Sisačko-moslavačke županije 1 (SMŽ 1)
3) Ruta SMŽ 2
4) Lokalna ruta Parka prirode Lonjsko polje 1 (PPLP 1)
5) Lokalna ruta PPLP 2
6) Lokalna ruta PPLP 3
7) Lokalna ruta PPLP 4
8) Biciklistička ruta „Močvarni put“
9) Biciklistička ruta „Biciklom do Lonje“

 


1) Nacionalna ruta Sava (Posavska ruta)

Posavska ruta je najatraktivnija biciklistička ruta u Parku prirode Lonjsko polje. Županijskom cestom Ž-3209 slijedi lijevu stranu toka rijeke Save u dužini od 77,8 km. Počinje podno zidina Staroga grada Siska, a u granice Parka prirode ulazi u europskom selu roda Čigoču. Zatim prolazi kroz tipična posavska sela, kao što su Mužilovčica, Suvoj, Lonja i selo graditeljske baštine – Krapje. Iza Drenovog Boka prolazi kroz naselje Jasenovac te nastavlja prema gradu Novska gdje se spaja s Rutom SMŽ 1. Netaknuta priroda, srdačni ljudi, posavska drvena arhitektura, etnološke zbirke i prigoda za upoznavanje brojnih lokalnih znamenitosti – pravi su motivi za odabir ove biciklističke rute.

 


2) Ruta SMŽ 1

Ova ruta dugačka je 114 km i kreće državnom cestom D-36 od Siska, te županijskom cestom Ž-3249 preko Popovače, Kutine, Lipovljana a u Novskoj prelazi na državnu cestu D-47 u pravcu Jasenovca, Hrvatske Dubice i Hrvatske Kostajnice. Ova ruta preko Moslavine povezuje Posavinu s Pounjem. U Popovači i Kutini moguće je da se uključite u mrežu Moslavačkih biciklističkih ruta koje prolaze atraktivnim vinskim cestama gdje Vam se pruža mogućnost kušanja glasovitog moslavačkog škrleta, autohtone sorte bijelog vina. Od Jasenovca ruta vodi od ušća Une u Savu cestom koja prolazi kroz naselja uz lijevu obalu jedinstvene i čiste rijeke Une gdje se u svakom trenutku možete zaustaviti i osvježiti. No na ovoj ruti potreban je ipak dodatan oprez jer je promet na dionici od Popovače do Novske vrlo frekventan.

 


3) Ruta SMŽ 2

Ova ruta državnom cestom D-224 povezuje Sisak, preko Sunje, s Hrvatskom Dubicom a dugačka je 49 km. Ako Vas put nanese na tompravcu sredinom mjeseca srpnja, nikako nemojte propustiti Konjogojsku izložbu u Sunji na kojoj možete vidjeti najbolja grla izvorne pasmine konja hrvatskog posavca i hrvatskog hladnokrvnjaka. Prolaskom kroz sela kao što su Staza, Papići, Šaš i Živaja, možete nakratko skrenuti s rute i uživati u blagodatima Sunjskog polja.4) Lokalna ruta PPLP 1

Ova ruta koja je dugačka 23,7 km kreće iz sela Kratečko preko rijeke Save prema Sunji i povezuje Lonjsko polje s Sunjskim poljem (Ruta SMŽ 2). Da biste prešli preko korita Save morate se ukrcati na tradicijsku skelu što ovu rutu čini posebno atraktivnom. Zanimljivo je da tu skelu, koja ima nosivost 24 t, na drugu stranu obale pokreću riječne struje, a sve pojedinosti o nesvakidašnjoj vožnji koja vas čeka dat će vam ljubazni skelar. Po prelasku na desnu obalu Save dolazite u zaseok Sunjsko Selišće a zatim dolinom rječice Sunje lokalnom cestom stižete u Sunju.5) Lokalna ruta PPLP 2

Ova vrlo kratka ruta je dugačka tek 12 km i povezuje Nacionalnu rutu Sava (Posavsku rutu) s Rutom SMŽ 1. S polazištem iz Krapja, sela graditeljske baštine, mostom se prelazi kanal Veliki Strug koji ima osobitu važnost jer je izravno povezan sa Savom i preko njega poplavne vode prirodno nadiru u Lonjsko polje. To je, naravno, bitno i za mrijest ribe tako da je danas Strug nadasve poznata rekreativno ribička destinacija. Od sela Plesmo ruta prolazi kroz nizinsko poplavnu šumu Rastina, te se preko sela Stara Subocka i Nova Subocka spaja s Rutom SMŽ 1.

 


6) Lokalna ruta PPLP 3

Ova ruta dugačka je 29,1 km i nedaleko od europskog sela roda Čigoča povezuje Nacionalnu rutu Sava (Posavsku rutu) s Rutom SMŽ 1 (Moslavačka dionica). Kreće od sela Gušće prema selu Veliko Svinjićko, iz sela izlazite na šumski makadamski put (5,5 km) koji uz nasip potoka Lonje dolazi na državnu cestu D-36. Ruta dalje vodi lokalnom cestom kroz selo Stružec, nekada najbogatije naftonosno polje u Hrvatskoj, i tu se prvi put susrećete s blagim usponom što je znak da se približavate Osekovu, odnosno podnožju Moslavačkog gorja. Bolji poznavatelji Parka prirode tvrde da se upravo iz Osekova pruža najljepši panoramski pogled na široka prostranstva Lonjskoga polja. Ruta nastavlja kroz selo Donja Gračenica te se preko Gornje Gračenice spaja na rutu SMŽ 1.Ne propustite prigodu da u D. Gračenici posjetite kapelicu Sv. Fabijana i Sebastijana - biser drvene arhitekturei rijedak primjer očuvanog drvenog sakralnog graditeljstva Moslavine.7) Lokalna ruta PPLP 4

Ova ruta koja dotiče čak četiri rijeke (Sava, Trebež, Pakra i Ilova) dugačka je 20 km, prolazi kroz srce Lonjskog polja i spaja Nacionalnu rutu Sava (Posavska ruta) s Rutom SMŽ 1. Ruta kreće makadamskim putom (7,5 km)od sela Trebež do Kraljeve Velike. Tom rutom možete uživati u tajnovitom ambijentu stoljetne nizinsko poplavne šume koju je u svojim djelima tako zorno opisao književnik i šumar Josip Kozarac koji je upravo ovdje proveo deset godina kao upravitelj Šumarije Lipovljani. Ruta nastavlja kroz selo Piljenice, slikovito selo koje se proteže uz prirodni tok rijeke Pakre i Ribnjaka Lipovljani. Tu se prelazi preko autoceste A3 a zatim se preko sela Ilova spaja s Rutom SMŽ 1.

Staza posavaca

Staza posavaca

Staza posavaca


8) Biciklistička ruta „Močvarni put“

Kružna biciklsitička ruta (24 km) počinje u Prijamnom centru Repušnica, vodi kroz Repušničko polje do Čeperlina, zatim šumskom cestom uz lovačku kuću i deponiju fosfo-gipsa do Radićeve ulice u Kutini i završava u PC Repušnica. Staza je većim dijelom ravna, bez uspona, koriste se postojeći asfaltni, tvrdi šumski putevi ili močvarni teren. Staza je dijelom vezana na regionalnu biciklističku rutu SMŽ 1. Vrijeme: 2,0 sata. Zbog mogućih nepovoljnih hidroloških prilika i nailaska na močvarni neprohodni teren od Vrbaka do Čeperlina potrebna je prethodna najava Upravi parka zbog provjere mogućnosti korištenja staze.

>> Karta biciklističke rute „Močvarni put“ ( pdf, 292 KB)

 


9) Biciklistička ruta „Biciklom do Lonje“

Staza ukupne dužine 16,5 km počinje u Prijamnom centru Repušnica, vodi po sjevernom nasipu retencije Lonjsko polje, poljskim putem do sela Osekovo, od Gornjeg sela kroz Osekovsko polje do stare Lonje na Kostrinji. Staza je većim dijelom ravna, bez uspona, koriste se asfaltni ili tvrdi šumski putevi. Dijelom je vezana na lokalnu regionalnu biciklističku rutu PPLP 3.

>> Karta biciklističke rute „Biciklom do Lonje“ ( pdf, 284 KB)

 

 


CIKLOTURISTIČKI PROJEKTI

Projekt „4 parka prirode – 1 ruta“

Realizacijom cikloturističkog projekta „4 parka prirode – 1 ruta”, dolaskom u Park prirode Lonjsko polje, pružit će Vam se i mogućnost upoznavanje iznimnih prirodnih i kultunih vrijednosti u PP Medvednica, PP Papuk i PP Kopački rit. Ova ruta u ukupnoj dužini od 454 km regionalno povezuje četiri zaštićena područja i nudi širinu izbora od ponude planinskog krajobraza do poplavnog područja Posavine i Podunavlja.
Ovaj projekt regionalno povezuje četiri parka prirode na tri razine: međunarodnoj; prema regijama susjednih zemalja kroz poveznicu s nacionalnim rutama Dunav-Sava-Drava (Mađarska, Srbija, Bosna i Hercegovina), unutar Hrvatske; kao nadupuna cikloturističke ponude središnje i istočne Hrvatske; i regionalno kao nadopuna postojeće ponude, odnosno pokretač razvoja cikloturističke ponude unutar regije u kojoj se park prirode nalazi.
Oživljavanjem ovog projekta ostvarit će se još jedna komunikacija između parkova prirode s izletničkim područjima okolice parkova, s objektima eko-turizma, seljačkim domaćinstvima, vinskim kućama, postojećim smještanim kapacitetima i sl.


>> uvećaj


Projekt „Tri rijeke, jedna destinacija, mnogo lica“

Kao nadopuna cikloturističke ponude središnje i istočne Hrvatske, 2008. godine se krenulo s projektom "Tri rijeke, jedna destinacija, mnogo lica". Njime se želi brendirati regiju omeđenu rijekama (Sava, Dunav, Drava) kao posebnu cikloturističku destinaciju.