Ramsar

EUROPARC FEDERATION

Parkovi DINARIDI

DanubeParks

The European Charter for Sustainable Tourism in Protected Areas

SavaParks

European Stork Villages

Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije

Bio portalPosjetite nas na:


Weather by Freemeteo.com

 Pratite kretanje GPS-om označenih roda.
Više informacija...


Pratite kretanje GPS-om označenih roda.
Više informacija...

NovostiLonjsko polje

Edukativno-rekreativni programi za individualne posjetitelje! – NOVO!!
Ustanova parka, svake subote i nedjelje nudi tzv. vikend paket programe za individualne i obiteljske posjetitelje.
Kupnjom ulaznice za vikend programe od 40,00 kn po osobi posjetitelji  imaju na raspolaganju korištenje slijedećih sadržaja:

Vozni red plovidbe čamcima iz pristaništa u Krapju: vožnje počinju u 10:00h, 12:00h i 14:00h i traju oko 1h.
Za korištenje ovih programa nije potrebna prethodna najava već je potrebno doći u jedan od naših prijamnih centara koji počinju s radom u 9:00h.
Mogući dodatni sadržaji su najam bicikala i kanua (dodatno se plaćaju).
Provedite nezaboravni vikend u Parku prirode Lonjsko polje ! 


 

8. Dan otvorenih vrata Hrvatskog šumarskog instituta
Jastrebarsko, 17. svibnja 2018. godine

Lonjsko polje

Na poziv Hrvatskog šumarskog instituta, Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje predstavila se na 8. Danu otvorenih vrata  koji se održao 17. svibnja 2018. godine u Jastrebarskom. Taj dan ovu je znanstvenu instituciju posjetilo je više od 1000 djece iz grada Zagreba, Karlovca, Varaždina, Virovitice, Ozlja i Jastrebarskog. Djelatnici Parka prirode Lonjsko polje za posjetitelje su pripremili radionicu na temu „Posavska drvena arhitektura kao dio zaštićene kulturne baštine“.
Dan otvorenih vrata godišnji je događaj kojeg je Hrvatski šumarski institut započeo 2011. godine u svrhu približavanja rezultata znanstvenih i stručnih istraživanja široj javnosti. Djelatnici Instituta svoje aktivnosti i projekte na popularistički i nadasve interesantan način prenose mnogobrojnim posjetiteljima na radionicama, kroz predavanja i posterska izlaganja. Program je najviše usmjeren na mlađe uzraste, od vrtićkih do srednjoškolskih a teme koje se obrađuju uvijek su aktualne i edukativne.

Lonjsko polje

Lonjsko polje

 

Obilježavanje Dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u RH
Zagreb, 19. svibnja 2018. godine

Lonjsko polje

Predstavnici Parka prirode Lonjsko polje, 19. svibnja 2018. godine u Parku Maksimir učestvovali su uz ostale nacionalne parkove i parkove prirode RH na obilježavanju Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u RH.
Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, JU Maksimir i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike organizirali su cjelodnevni edukativno-zabavni program namijenjen svim ljubiteljima prirode, odraslima, ali i djeci. Posjetitelji su u vođenim turama, zabavno-edukativnim radionicama, kroz predstave i izložbe na otvorenom mogli upoznati biljno i životinjsko bogatstvo parka Maksimir, ali i Hrvatske.
Svoje aktivnosti u Maksimiru su, osim organizatora, predstavili i 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Zoološki vrt grada Zagreba, WWF Adria, Hrvatske vode, BIOM, Hyla i Hrvatsko geološko društvo.

Lonjsko polje

Lonjsko polje

 

Važna obavijest - odgađa se LONJA BIKE TOUR 2018!
Krapje, 9. svibnja 2018. godine

Lonjsko polje

Zbog neplaniranih tehničkih radova na dionici željezničke pruge od Siska do Sunje Ustanova parka nažalost mora odgoditi tradicionalnu rekreativnu biciklijadu LONJA BIKE TOUR 2018 koja je bila predviđena za subotu 02. lipnja 2018.
Obavještavamo sve ljubitelje rekreativnog bicikliranja u Lonjskom polju da će se LONJA BIKE TOUR 2018 ipak ove godine održati u subotu 01. rujna 2018. a detaljan program iste biti će pravovremeno objavljen na društvenim mrežama.
Zahvaljujemo na razumjevanju!

 

U Javnoj ustanovi „Park prirode Lonjsko polje“ održan 2. sastanak projektnog tima Projekta „Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra Crna roda Osekovo“
Krapje, 23. travnja 2018. godine

Lonjsko polje

U Javnoj ustanovi „Park prirode Lonjsko polje“ 23. travnja 2018. godine održan je drugi sastanak projektnog tima projekta „Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra Crna roda Osekovo“.
Sastanku su prisustvovali predstavnici Javne ustanove „Park prirode Lonjsko polje“, Grada Popovače i Sisačko – Moslavačke županije te tvrtke Projekt jednako razvoj d.o.o. i SI-MO-RA d.o.o., kao vanjski stručnjaci ugovoreni za pružanje savjetodavnih usluga u projektu.
Na sastanku su dogovorene  daljnje aktivnosti vezane uz provedbu postupaka javne nabave i izvješćivanje posredničkih tijela u cilju pravodobne i što kvalitetnije provedbe Projekta.

Lonjsko polje

Lonjsko polje

Lonjsko polje

Lonjsko polje

 

Predstavljanje projekta „Valorizacija tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje“
Zagreb, 16. ožujka 2018. godine

Lonjsko polje

7. po redu Međunarodni sajam turizma PLACE2GO ugostio je u Areni Zagreb od 16.-18.3.2018. ukupno 186 izlagača iz 21 zemlje a po prvi puta hrvatskoj publici predstavile su se Obala Bjelokosti, Sejšeli i Tanzanija. U tri dana sajam je posjetilo ukupno 16.300 ljudi. Park prirode Lonjsko polje na ovom sajmu se ponovo predstavio u sklopu zajedničkog štanda Parkovi Hrvatske i time je ostvaren glavni cilj, a to je predstavljanje i približavanje turističke destinacije Lonjskog polja i turističke ponude širokom krugu posjetitelja.

Ovogodišnji sajam se održavao pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva turizma, Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba, HGK i Obrtničke komore. U subotu i nedjelju održana su mnogobrojna predavanja poznatih blogera i putopisaca a publici su predstavljene mnogobrojne destinacije kao i teme poput kako jeftinije putovati, putovanja s djecom, humanitarna putovanja i sl.

Lonjsko polje

Lonjsko polje

Lonjsko polje

Lonjsko polje

 

Park prirode Lonjsko polje na PLACE2GO 2018.
Zagreb, 16.-18. ožujka 2018. godine

Lonjsko polje7. po redu Međunarodni sajam turizma PLACE2GO ugostio je u Areni Zagreb od 16.-18.3.2018. ukupno 186 izlagača iz 21 zemlje a po prvi puta hrvatskoj publici predstavile su se Obala Bjelokosti, Sejšeli i Tanzanija. U tri dana sajam je posjetilo ukupno 16.300 ljudi. Park prirode Lonjsko polje na ovom sajmu se ponovo predstavio u sklopu zajedničkog štanda Parkovi Hrvatske i time je ostvaren glavni cilj, a to je predstavljanje i približavanje turističke destinacije Lonjskog polja i turističke ponude širokom krugu posjetitelja.

Ovogodišnji sajam se održavao pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva turizma, Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba, HGK i Obrtničke komore. U subotu i nedjelju održana su mnogobrojna predavanja poznatih blogera i putopisaca a publici su predstavljene mnogobrojne destinacije kao i teme poput kako jeftinije putovati, putovanja s djecom, humanitarna putovanja i sl.

Lonjsko polje

Lonjsko polje

Lonjsko polje

 

 

Povodom Dana Parka prirode Lonjsko polje 17. i 18. ožujak 2018. „Dani otvorenih vrata” u Parku prirode Lonjsko polje
Lonjsko polje, 17.-18. ožujka 2018. godine

Lonjsko polje

Povodom Dana Parka prirode Lonjsko polje
17. i 18. ožujak 2018.
„Dani otvorenih vrata”
u Parku prirode Lonjsko polje

Upoznajte prirodne, krajobrazne i kulturne vrijednosti jednog od najvećih zaštićenih močvarnih područja u Europi.

Program događanja:

 1. Besplatna ulaznica i usluga stručnog vodiča

 2. Vođena tura – Krapje selo graditeljske baštine, pašnjak Orlinci (turopoljska svinja i podolsko govedo), ornitološki rezervat
  - polazak ispred prijamnog centra Krapje 18 u 10:00 i 13:00h

 3. Vođena tura – Čigoč selo roda, etno-zbirka Sučić, retencija Lonjskog polja
  - polazak ispred prijamnog centra Čigoč 26 u 10:00 i 13:00h

 4. Vođena tura – Repušničko polje, posavski konji
  - polazak ispred prijamnog centra Repušnica u 10:00 i 13:00h
  - trajanje svih programa oko 2h (preporučamo ponesti i čizme)

 

 

Proizvodi hrvatskog sela na novoj lokaciji – u Pučkom otvorenom učilištu
Zagreb, 16.-18.03.2018.

Lonjsko polje

17. sajam „Proizvodi hrvatskog sela“ održat će se od petka do nedjelje (16. do 18. ožujka) u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu, Ulica grada Vukovara 68.

Riječ je o sajmu koji se prethodnih godina održavao u Boćarskom domu, a na kojem sudjeluju proizvođači najboljih domaćih proizvoda.

Ovogodišnji će sajam okupiti šezdesetak proizvođača. Zaljubljenicima u tradicijske prehrambene proizvode i pića predstavit će, među ostalim, vina, rakije, likere, maslinova i bućina ulja, med, sireve te suhomesnate proizvode.

U petak će se posjetitelji moći upoznati s tradicijskim proizvodima od turopoljske svinje. Turopoljska svinja jedna je od najstarijih europskih pasmina svinja te autohtona hrvatska pasmina, nastala u Turopolju tijekom ranoga srednjeg vijeka. Kako bi se proizvođače potaknulo na povećanje uzgoja,  brigu i očuvanje turopoljske svinje, u tijeku je projekt „Valorizacija tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje“ koji Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje provodi sa Europskom komisijom.

Osim što promiču tradicijske proizvode, Proizvodi hrvatskog sela građanima omogućuju da dođu do domaćih visokokvalitetnih proizvoda kojih nema na policama trgovačkih lanaca.

Sajam je otvoren od petka do nedjelje između 9 i 20 sati, a ulaz za posjetitelje je slobodan.

 

 

GAST 2018.
Split, 2. ožujka 2018. godine

Lonjsko poljeU sklopu predstavljanja na sajmu GAST 2018., Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje organizirala je predstavljanje projekta "Valorizacija tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje“ koji Ustanova provodi u suradnji sa Europskom Komisijom. Prezentacija se odvijala kroz dva vida promocije: prezentacija i degustacija za medije (Doručak za medije)  i degustacija tradicionalnih proizvoda od turopoljske svinje za posjetitelje na izlagačkom prostoru Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.  Na događanjima je održana degustacija tradicionalnih proizvoda od turopoljske svinje - salama, slanina, čvarci, jaja sa slaninom i pašteta od čvaraka turopoljske svinje.

Lonjsko polje

Lonjsko polje

Lonjsko polje

Lonjsko polje

Lonjsko polje

 

Predstavljanje na VIROEXPO 2018.
Virovitica, 23.-25. veljače 2018. godine

Lonjsko polje

U Virovitici se od 23.-25.02.2018. održao 23. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2018. pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović te Vlade RH. Ovogodišnja Zemlja partner bila Republika Albanija, Županija partner Sisačko-moslavačka županija, a Grad partner – Grad Zagreb.
Javna ustanova „Park prirode Lonjsko polje“ izlagala je svoju ponudu u sklopu štanda Sisačko-moslavačke županije. Uz izlagače iz zemlje, nastupili su i izlagači iz 29 zemalja. Ponosni smo što je titula ovogodišnjeg najuređenijeg  izložbenog prostora pripala upravo Sisačko-moslavačkoj županiji.
Unatoč hladnom vremenu, sajam je posjetilo oko 30 000 posjetitelja. Uz veliku konkurenciju izlagača, štand Parka je uspio zainteresirati brojne posjetitelje. Bila je ovo izvrsna promocija Sisačko-moslavačke županije i Parka prirode Lonjsko polje.

Lonjsko polje

Lonjsko polje

Lonjsko polje

 

 

U Javnoj ustanovi „Park prirode Lonjsko polje“ održan 1. sastanak projektnog tima Projekta „ Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra Crna roda Osekovo“
Krapje, 19. veljače 2018. godine

Lonjsko polje

U Javnoj ustanovi „Park prirode Lonjsko polje“ 19. veljače 2018. godine održan je prvi sastanak projektnog tima projekta „ Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra Crna roda Osekovo“, za provedbu kojeg je 24. kolovoza 2017. godine Ustanova s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.
Ukupna vrijednost Projekta je 20.315.914,88 kuna. Od ukupno prihvatljivih troškova Projekta koji iznose 15.759.437,22 kune Ustanovi će biti dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 12.826.999,00 kuna iz OP „Konkurentnost i kohezija“. Projekt se provodi u suradnji s projektnim partnerima Gradom Popovača i Sisačko –  Moslavačkom županijom, a dio troškova Projekta sufinancirat će i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Planirano trajanje provedbe Projekta je do 11. srpnja 2020. godine do kada se planira izgraditi Centar za posjetitelje u Osekovu s info centrom, prezentacijskom dvoranom, edukativnim parkom, parkiralištem i  brojnim novim turističkim i interaktivnim sadržajima uključujući i vidikovce koji će biti smješteni na 8 lokacija na cijelom području Parka.
Sastanku su prisustvovali predstavnici Javne ustanove „Park prirode Lonjsko polje“, Grada Popovače i Sisačko – Moslavačke županije te tvrtke Projekt jednako razvoj d.o.o. i SI-MO-RA d.o.o. kao vanjski stručnjaci ugovoreni za pružanje savjetodavnih usluga u projektu. Na sastanku su dogovorene  aktivnosti vezane uz provedbu postupaka javne nabave i izvješćivanje posredničkih tijela u cilju pravodobne i što kvalitetnije provedbe Projekta.

Lonjsko polje

Lonjsko polje

Lonjsko polje

 

 

BUDUĆNOST NA RUBU MOČVARE,
Vlažna staništa za održivu budućnost urbanih područja
Repušnica, 2. veljače 2018. godine, Kutina, 3. veljače 2018. godine

Lonjsko polje


Uz 2. veljače – Svjetski dan vlažnih staništa
Ogranak Matice hrvatske u Kutini i
Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje
organiziraju skup

BUDUĆNOST NA RUBU MOČVARE
PETAK 2. VELJAČE 2018. u 18 SATI

u ulaznom objektu PP Lonjsko polje Repušnica
posvećen je zaštiti prirodne i kulturne baštine Lonjskog polja
u folklornom dijelu nastupa KUD Repušnica

Ministarstvo zaštite okoliša RH - ovogodišnju poruku
Ramsarske konvencije
Vlažna staništa za održivu budućnost urbanih područja
objavit će u središnjem programu

SUBOTA 3. VELJAČE 2018. u 9:30 SATI
RADIĆEVA ULICA 174, KUTINA


u dvorištu tradicijskog objekta
Trem s radionicom
Njegovo savsko veličanstvo konj Hrvatski posavac


Pokrovitelj: Sisačko-moslavačka županija
Domaćini: Grad Kutina i Vijeće MO u Radićevoj ulici
O ugođaju brinu KUD Seljačka sloga i
Udruga uzgajivača i ljubitelja konja Topot
Ribolovna udruga Hanja iz Repušnice ponudit će omiljenu deliciju
šarana s rašlji
Srdačno ste pozvani!

>> Platak (pdf, 125 KB)

plakat