Ramsar

EUROPARC FEDERATION

Parkovi DINARIDI

DanubeParks

DanubeParks

The European Charter for Sustainable Tourism in Protected Areas

SavaParks

euroNATUR

European Stork Villages

Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije

Bio portal

 Posjetite nas na:


Weather by Freemeteo.com

 Pratite kretanje GPS-om označenih roda.
Više informacija...

Novosti


VIKEND PROGRAM
- provedba programa: travanj – listopad
- vozni red plovidbe solarnim čamcima ili plovilom „Vodomar“, polazište Drenov Bok u 10:00, 12.00, i 14.00 sati

Vikend

>> Letak - Vikend program u Parku prirode Lonjsko polje (pdf, 0.62 MB)


 

Dani europske baštine u Krapju
Krapje, subota, 21. rujna 2019. godine

Lonjsko polje

>> Program - Dani europske baštine u Krapju (pdf, 0.53 MB)

Organizatori:
Općina Jasenovac, Turistička zajednica Općine Jasenova i Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje

Suorganizatori:
Udruga za očuvanje materijalne i nematerijalne kulturne baštine Kraplani, DVD Krapje, OŠ Jasenovac, ŠRD Jez Jasenovac, LD Posavski lovac Krapje, LD Patak Jasenovac, Udruga srce Puska i NK „Naprijed“ Krapje

 

Uz pomoć HEP-a uspješno spašena mlada roda u Čigoču!
Čigoč, 09. srpnja 2019. godine

Lonjsko polje

Snježana Sever iz Čigoča uočila je neobično ponašanje mlade rode u gnijezdu na krovu svoje štale u Čigoču. Naime, mlada roda nije mogla hodati, niti letjeti, jer joj je oko obadvije noge bila zapletena špaga za baliranje. Uspješnom intervencijom djelatnika HEP-a, Elektra Sisak, Terenska jedinica Sunja te djelatnika Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje, špaga je razrezana i rodi su oslobođene noge. Iako je mlada roda nakon intervencije vidno iznemogla i u stresnom stanju, nadamo se njenom brzom oporavku, koji će pratiti vlasnica Snježana Sever i djelatnici Javne ustanove. Ovom prilikom zahvaljujemo djelatnicima HEP-a koji su pored velikih intervencija nakon olujnog nevremena taj dan osigurali vozilo sa korpom za prilazak gnijezdu. Također zahvaljujemo svim stanovnicima Parka koji budno prate i paze na naše zaštićene vrste te ovom prilikom apeliramo na nesavjesne građane da na okućnicama i livadama ne ostavljaju špage i ostale materijale neorganskog porijekla.

 

Lovci – prva linija obrane od afričke svinjske kuge
PP Lonjsko polje, 14. lipnja 2019. godine

Lonjsko polje

Hrvatskoj prijeti afrička svinjska kuga koja se širi Europskom unijom. Bolest je već zahvatila čitavo područje Rumunjske. Afrička svinjska kuga nije opasna po ljude, ali svinjogojstvu nanosi veliku ekonomsku štetu. U Parku prirode Lonjsko polje lovci su se educirali o preventivnim mjerama.

Donja Jelenska/Park prirode Lonjsko polje, 14. lipnja 2019. – Afrička svinjska kuga ubrzano se širi Europom i Azijom, a na Hrvatsku bi se vrlo lako mogla iz Rumunjske proširiti preko Srbije. Zarazu šire divlje svinje, pa je iznimno važno da lovci budu na oprezu. Na testiranja trebaju slati sve trupove odstrijeljenih divljih svinja neobičnog ponašanja te sve uginule divlje svinje, tj. one koje su pronađene na području lovišta, u prirodi i na prometnicama. Istaknuto je to na sastanku lovoovlaštenika lovišta na području Parka prirode Lonjsko polje.

Napomenuto je da afrička svinjska kuga nije opasna po ljude, ali da svinjogojstvu nanosi veliku ekonomsku štetu. Zbog širenja i suzbijanja zaraze na farmama u Aziji već je došlo do poremećaja cijena svinjetine na svjetskom tržištu.

„Afrička svinjska kuga velika je prijetnja svjetskom svinjogojstvu! Brzo se širi i nanosi velike ekonomske štete. Sve se svinje na zaraženim svinjogojstvima moraju usmrtiti, a moguća je čak i primjena preventivnog usmrćivanja svinja oko zaraženih gospodarstava. Virus je vrlo otporan na vanjske uvjete i dugo može preživjeti u okolišu, a posebno u zaraženom svinjskom mesu, naročito smrznutom. U Hrvatskoj još nije zabilježen ni jedan slučaj ove bolesti, pa provodimo rigorozne preventivne mjere. Sva gospodarstva koja drže svinje, moraju implementirati i provoditi vrlo stroge biosigurnosne mjere. To je skup mjera koje preveniraju unos uzročnika bolesti. One uključuju čišćenje, pranje, dezinfekciju, kontrolu ulaza i izlaza, nadzor glodavaca i tako dalje“, kazala je Žaklin Acinger-Rogić, voditeljica Službe za veterinarsku epidemiologiju i zaštitu životinja u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane pri Ministarstvu poljoprivrede.

Stručne procjene kada bi bolest mogla stići u Hrvatsku, teško je dati s obzirom na način i putove širenja bolesti. Zemlja može ostati zaštićena zahvaljujući sustavnom provođenju preventivnih mjera i odgovornom ponašanju građana. Naime, građani bolest u zemlju mogu unijeti zaraženom životinjom ili mesom, primjerice suhomesnatim proizvodima.

„Afrička se svinjska kuga kod nas još nije pojavila, no revno radimo na njezinu sprječavanju. Držimo se svih propisanih mjera te dobro surađujemo s nadležnim institucijama i Ustanovom Park Prirode Lonjsko polje“, kazao je Mario Majer, predsjednik Lovačkog društva Fazan iz Topolja.

Na području Parka prirode Lonjsko polje koje se proteže na više od petsto kilometara četvornih, djeluje trinaest lovačkih društava. Za očuvanje prirode važna je uspješna suradnja Parka ne samo s lovcima, nego i ribolovcima, stočarima, pčelarima te Hrvatskim šumama i Hrvatskim vodama.

„Suradnja s lovcima omogućuje nam bolju skrb za očuvanje ekološke ravnoteže, smanjivanje štete koju divljač nanosi poljoprivredi te prevenciji zaraznih bolesti kao što je afrička svinjska kuga. Ponosni smo što upravo na području Parka djeluju neka od najuspješnijih lovačkih društava u Hrvatskoj koja svojim djelovanjem daju veliki doprinos zaštiti prirode u cjelini“, kazao je Ivor Stanivuković, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.

Lokalnom stanovništvu, posebice poljoprivrednicima koji se na tradicionalan način bave uzgojem turopoljske svinje, obećao je potporu Ustanove u implementaciji mjera za zaštitu od afričke svinjske kuge. Konkretno, kako ne bi došlo do kontakta između divljih i domaćih svinja, domaće trebaju biti u prostoru s dvostrukom ogradom. Vanjska treba imati električnog pastira kako bi odbila približavanje divljih svinja. Ministarstvo poljoprivrede uzgajivačima domaćih pasmina svinja pomaže sufinanciranjem gradnje dvostrukih ograda. Ono pokriva 80 posto troškova, odnosno iznose do 20.000 kuna.Tretiranje komaraca – briga za ljude uz zaštitu prirode
PP Lonjsko polje, 17. lipnja 2019. godine

Lonjsko polje

U području Parka prirode Lonjsko polje nalazi se 14 ruralnih naselja u kojima živi oko 3.000 stanovnika. Zbog toga Ustanova Park prirode Lonjsko polje blisko surađuje s lokalnim samoupravama u svemu što se tiče lokalnog stanovništva. U skladu s time uspješno je postignut dogovor o tretiranju komaraca.
Naime, poplave u Lonjskom, Mokrom i Poganovom polju, nastale nakon obilnih kiša u protekla dva mjeseca, te visoke temperature u posljednjih desetak dana pogoduju razvoju ličinki komaraca i ostalih insekata.
Komarci lokalnom stanovništvu, posjetiteljima i domaćim životinjama stvaraju nelagodu i ugrožavaju zdravlje, ali su, s druge strane, hrana mnogim pticama i vodozemcima, pa njihovo uništavanje narušava stabilnost ekološkog sustava.
Zbog toga Ustanova Park prirode Lonjsko polje veliku pozornost pridaje održivim rješenjima koje u obzir uzimaju kako brigu za ljude, tako i zaštitu prirode.
U želji da se olakša boravak ljudi u Parku, Ustanova je dala suglasnost lokalnoj samoupravi za tretiranje komaraca pod određenim uvjetima, tj. s ciljem što manjeg utjecaja na prirodu. Tako je tretiranje komaraca dopušteno samo u naseljima Parka prirode Lonjsko polje uz primjenu biocidnih sredstava na odrasle jedinke komaraca u kasnim večernjim satima.

 

Dan sela Čigoča – Europskog sela roda – subota, 29. lipnja 2019.
Čigoč, 29. lipnja 2019. godine

Lonjsko polje

>> PROGRAM – Dan sela Čigoča – Europskog sela roda (pdf)

- 10:00 – sveta misa zadušnica (u Vatrogasnom domu)
Otkrij zašto rode vole Čigoč ?
- 10:00 - 18:00 - prezentacija rodine populacije u Čigoču – Prijamni centar Parka prirode, Čigoč 26
- 11:00 - 16:00 – edukativni programi za djecu i odrasle «Bijela roda u Čigoču» u PC Parka prirode
- 11:00 i 15:30 – povedi se Stazom Posavaca (zainteresirani se trebaju javiti u PC Parka prirode odakle u pratnji vodiča kreću na kružnu pješačku stazu cca 2h)
Streličarski turnir „Vitez sela Čigoča“
- 10:00 – prezentacija streličarskog sporta, Streličarski klub Sisak
- 10:30 – 17:00 - streličarsko natjecanje
Vožnja tradicijskom zapregom
- Vožnja konjskom zapregom hrvatskih posavaca OPG Srećko Jurić (kod Vatrogasnog doma)
Kulturno umjetnički program
- 10:00 – 14:00 - Fotoradionica na temu „Roda“ (Hrvatski fotosavez, u dvorištu infocentra Parka prirode, Čigoč 26, namjenjena za djecu i odrasle)
- 13:00 – 14:30 – otvaranje manifestacije i kulturno-umjetnički program (Zajednica kulturno umjetničkih udruga grada Siska, na pozornici iza Vatrogasnog doma u Čigoču)
- 15:30 - pokazna vatrogasna vježba JVP grada Siska
Povratak prirodi
- 14:30 – članovi Udruge za zaštitu divljih životinja AWAP puštaju skupinu rehabilitiranih ptica u prirodu (livada kod restorana „Tradicije Čigoč“ )
Život s rijekom
- štandovi s eko proizvodima (med, sirevi, voćni likeri i dr.), posavski suveniri, tradicijski zanati, moslavačka vina
- prezentacija Geomagnetskog observatorija u Lonjskom polju – Geofizički zavod, infocentar Čigoč
- etno-zbirka obitelji Sučić
- stari stolarski alati, infocentar Čigoč 26
Ostali rekreativni sadržaji:
- 10:00 – 16:00 vožnja kanuima na rukavcu Tišina (opremu preuzeti u PC Parka u Čigoču)
- 16:00 - malonogometni turnir «Štrok 2019» (na igralištu nasuprot Vatrogasnog doma u Čigoču)
Zabavni sadržaji:
- 20:00 seoska zabava u Vatrogasnom domu Čigoč
Za gurmane:
- ponuda pića u organizaciji DVD Čigoč iza Vatrogasnog doma
- besplatna podjela lovačkog gulaša uz muziku u organizaciji DVD Čigoč iza Vatrogasnog doma
- turističko seosko domaćinstvo «Tradicije Čigoč», Čigoč 7a, ponuda domaće hrane i pića

Pokrovitelj: Grad Sisak
Organizatori: JU Park prirode Lonjsko polje, DVD Čigoč, MO Čigoč

 

29.06.2019.
LONJA BIKE TOUR 2019 - BICIKLOM KROZ LONJSKO POLJE

Lonjsko polje, subota, 29. lipnja 2019. godine

Lonjsko polje

>> VAŽNE INFORMACIJE I SATNICA - LONJA BIKE TOUR 2019 (pdf)

„LONJA BIKE TOUR 2019“
BICIKLOM KROZ LONJSKO POLJE 29. LIPANJ 2019.
Poseban vlak za bicikliste «LONJA BIKE EXPRESS» kreće s glavnog kolodvora iz Zagreba, staje u V. Gorici, Lekeniku, Sisku i zadnjom postajom u Sunji. U Sunji ih dočekuju organizatori biciklijade, djelatnici Parka prirode Lonjsko polje koji će im biti domaćini na ovom cjelodnevnom izletu na kojem će ih neprekidno pratiti i lokalni tamburaški bend. U Krapju, selu graditeljske baštine je duža pauza koja će se iskoristiti za ručak, upoznavanje s posavskom drvenom arhitekturom, vožnju turističkim brodom na rijeci Savi te kušanje i kupovinu tradicijskih lokalnih proizvoda. Nakon odmora izletnici nastavljaju kroz selo Drenov Bok i stižu u Jasenovac te kroz Spomen područje dolaze na željezničku postaju gdje ih čeka «LONJA BIKE EXPRESS» za povratak u Sisak, odnosno Zagreb. Ukupna dužina rute iznosi 57 km. Organizator: Park prirode Lonjsko polje, a sve informacije možete dobiti na e-mail: info@pp-lonjsko-polje.hr

Dodatne informacije
Cjenik:
Prijevozne karte iz Zagreba, V. Gorice i Buzina za dvosmjerno putovanje koštaju 60,00 kn za odrasle, djecu od 6 do 12 godina i umirovljenike  40,00 kuna, a iz Siska po cijeni od 35,00 kn za odrasle, djecu od 6 do 12 godina i umirovljenike  20,00 kn.
Prijevoz bicikla je uključen u navedene cijene.

VRLO VAŽNE INFORMACIJE ZA SVE SUDIONIKE!!
Sudjelovanje na biciklijadi «LONJA BIKE TOUR 2019» je dobrovoljno i na vlastitu odgovornost. Organizator ne preuzima odgovornost za štetu ili ozljede koje bi se mogle dogoditi pod okolnostima na koje organizator ne može utjecati. Molimo Vas da poštujete vođe kolone koji će biti posebno označeni i koji će povremeno usmjeravati kolonu ili ju zaustavljati zbog  priključka ostalih. Na taj način će vožnja svima biti ugodnija i sigurnija. Molimo Vas da poštujete prometna pravila i da vozite u koloni ne prelazeći na lijevu stranu ceste. Na začelju kolone ići će tehnička pomoć. Molimo Vas da držite razmak između sebe i susjednog bicikliste kako ne bi došlo do nezgoda koje bi mogle dovesti do kvarova i ozljeda.
Ruta nije zahtjevna s obzirom da je u potpunosti ravna i bez uspona. Ukupna dužina rute iznosi 57 km. Vozi se asfaltiranom cestom, izuzev na dionici odlaska u retneciju Lonjskog polja u Mužilovčici u dužini 2 km (tvrdi makadam).

Organizator: Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje
Partneri: Biciklistička udruga Labud Sisak, Portal pedaliranje, Moto klub Scorpion Novska
Za sve potrebne informacije nazovite:
- Park prirode Lonjsko polje, 044 672-080 ili 098 222-080 Edvard Bogović 
- Hrvatske željeznice Zagreb, Posebni vlakovi, 01 4573-208 Ana Gašparec

PPLP

 

35. Repušnički susreti u Lonjskom polju
Repušnica, subota, 14.-15. lipnja 2019. godine

Lonjsko polje

>> PROGRAM - 35. Repušnički susreti u Lonjskom polju (pdf)

 

Petak 14.6. / DOM REPUŠNICA
20:00Predstava u dva čina „Martin i načelnica“ / Glumačka družina Komedijaši, Ivanec

Subota 15.6. / PRIJAMNI CENTAR REPUŠNICA
12:00Okupljanje sudionika
Likovna kolonija
Etnografska izložba „35. godina Repušničkih susreta“
Izložba ribarskog alata i opreme
Dječja animacija / Rent A Fun
13:00„Biciklom u polje“ – biciklijada (Kutina-Repušnica) / start biciklističko odmorište u Kutini / BK  Kutina
 13:30„Moslavački riblji specijaliteti“(šaran na rašljama, fiš, riba na peki)- ugostiteljska ponuda /
RU“ Hanja“ Repušnica
Glazbeni nastup: Prima band
14:30Pješački razgled Lonjskog polja sa stručnim vodičem       
16:30Biciklistički obilazak PP Lonjsko polje sa stručnim vodičem

Ostali sadržaji:

NOGOMETNO IGRALIŠTE
09:00 Malonogometni turnir
17:00 Prezentacija i prodaja domaćih proizvoda i rukotvorina (izlagači na štandovima)
           Izložba slika s likovne kolonije
18:00 Mimohod folklornih društava 
18:30 Svečano otvaranje 35. Repušničkih susreta u Lonjskom polju
Nastup: Gostujuća  folklorna društva
Mažoretkinje grada Kutine
20.30 Glazbeni nastup: TS Oldtajmeri
Begini

Organizatori:
Turistička zajednica grada Kutine
Mjesni odbor Repušnica
JU PP Lonjsko Polje
KUD Repušnica
Prima band
RU „Hanja“ Repušnica
ŠNK Mladost Repušnica

Više informacija na: 
www.turizam-kutina.hr, www.pp-lonjsko-polje.hr, www.ru-hanja.hr, www.kud-repusnica.hr

 

 

Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj
Lonjsko polje, 22. svibnja 2019. godine

pplp

Blistavi Ibis u Ornitološkog rezervatu Krapje đol!
Ovaj tjedan su u Ornitološkom rezervatu Krapje đol evidentirane 3 jedinke blistavog ibisa (Plegadis falcinellus). Ova ptica močvarica blistavog ljubičastosmeđeg ruha tradicionalno gnijezdi u koloniji sa žličarkama i čapljama. Iako je do sada 2014. godine evidentirana samo jedna jedinka, ovogodišnji nalaz upućuje da blistavi ibis možda i gnijezdi u ornitološkom rezervatu, a nalaz će se potvrditi snimanjem i istraživanjem od strane Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode i djelatnika Parka.

pplp

 

Međunarodni dan biološke raznolikosti
Lonjsko polje, 22. svibnja 2019. godine

pplp

Međunarodni dan biološke raznolikosti proglasili su Ujedinjeni narodi 1993. godine, kako bi ukazali na veliku ulogu koju biološka raznolikost ima u održivom razvoju.

Obilježava se svake godine 22. svibnja kao spomen na 22. svibnja 1992., datum usvajanja teksta Konvencije o biološkoj raznolikosti.

Republika Hrvatska pridružila se svijetu u nastojanjima za očuvanje biološke raznolikosti i unapređenje zaštite prirode, a Hrvatski sabor je, donošenjem Zakona o zaštiti prirode, odredio da se 22. svibnja na Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti održati će u prostoru Tehničke škole Kutina predavanje o bioraznolikosti, invazivnim vrstama te predstaviti Sava TIES projekt: „ Očuvanje staništa sliva rijeke Save kroz međunarodno upravljanje invazivnim vrstama“.

>> Plakat Sava TIES projekt

pplp

 

Počela izgradnja posjetiteljskog centra „Crna roda“ u Osekovu
Osekovo, 25. travnja 2019. godine

pplp

Polaganjem povelje u temeljni kamen počela je u Osekovu 25. travnja 2019. godine izgradnja posjetiteljskog  centra „Crna roda“ koji se gradi u sklopu provedbe projekta  „Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra „Crna roda“ Osekovo“, a financira se sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020.  Ukupna vrijednost Projekta iznosi 20.315.914,88 kn, od čega prihvatljivi troškovi projekta iznose 15.759.437,22 kn, a ukupna bespovratna sredstva 12.826.999,00 kn. Projekt se provodi u suradnji s projektnim partnerima Sisačko - moslavačkom županijom kao regionalnom samoupravom sa velikim iskustvom u provedbi EU projekata i Gradom Popovača, na čijem području će se nalaziti novi Centar za posjetitelje. Dio troškova Projekta sufinancira Ministarstvo zaštite okoliša i enregetike i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
U sklopu novog Centra za posjetitelje nalazit će se suvenirnica, prezentacijska dvorana, edukativni park, parkiralište i sanitarni čvor, a sadržaji u Centru biti će temeljeni na interpretaciji i edukaciji po mjeri suvremenih korisnika. Radove izvodi Građevinsko – uslužni obrt PE-GRA iz Novske.        
Otvorenje radova uveličali su predstavnici Sisačko-moslavačke županije i Grada Popovače, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, brojni predstavnici gospodarskih subjekata i udruga s područja Parka, mještani Osekova i okolnih naselja.


 

Uzduž Save kreće velika borba protiv invazivne čivitnjače
Repušnica, 16. travnja 2019. godine

pplp
Zemlje regije udružile su se u borbi protiv invazivnih biljnih vrsta koje ugrožavaju autohtone biljke, životinje, ali i ljude. U Lonjskom polju počinje istrebljivanje čivitnjače, ogromnog grma pristiglog iz Sjeverne Amerike

Repušnica, 16. travnja 2019. – Čivitnjača, biljka koja je u Europu stigla iz Sjeverne Amerike kako bi učvršćivala željezničke nasipe, danas pokazuje da joj ovdje nije mjesto. Riječ je o invazivnoj vrsti čije se sjeme brzo i uspješno širi poplavnim vodama, te na površinama gdje raste, potiskuje autohtoni biljni svijet. Riječ je, naime, o grmu koji doseže tri metra, pa onemogućuje rast biljkama u svojoj sjeni.
„U Parku prirode Lonjsko polje čivitnjača prekriva već pola travnjaka, tj. pet tisuća hektara. Budući da čivitnjača potiskuje autohtone biljne vrste, ugrožava i uz njih vezan životinjski svijet – od kukaca do ptica. Zbog širenja agresivne biljke stoka na pašnjacima ima sve manje hrane. S druge strane zadržavanje stočarstva u Lonjskom polju pomaže obuzdavanju čivitnjače jer se stoka hrani njezinim mladicama. Najbolji je to primjer kako ekologija i poljoprivreda idu ruku pod ruku“, istaknuo je Ivor Stanivuković, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje na sastanku sudionika projekta Sava TIES: Očuvanje staništa sliva rijeke Savekroz međunarodno upravljanjeinvazivnim vrstama.
Na tom projektu surađuje osam zaštićenih područja uz Savu iz četiri zemlje - Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske. Glavni partner je zaklada EuroNatur iz Njemačke. Svaki dionik projekta hvata se u koštac s invazivnom vrstom koja mu zadaje najviše glavobolje.
„Pred nama je pilot projekt kojim želimo doznati kako se najuspješnije boriti protiv čivitnjače. Na površini od pet do deset hektara za uništavanje čivitnjače služit ćemo se malčiranjem i baliranjem. Zeleni prsten Zagrebačke županije biljku će suzbijati paljenjem, a Pokrajinski zavod za zaštitu prirode Vojvodine strojno će je čupati s korijenjem. Analizom ćemo doznati koja je metoda najučinkovitija i cjenovno najprihvatljivija te stvoriti smjernice za upravljanje tom invazivnom vrstom”, kazala je Valerija Hima, voditeljica projekta.
Davor Janković, upravitelj Šumarije Popovača Hrvatskih šuma, kazao je kako toj šumariji čak 90 posto uzgojnih radova odlazi na borbu s čivitnjačom. U šumama ta biljka sprječava razvoj autohtonog drveća – hrasta i jasena.
„Sustavno upravljanje čivitnjačom važno je i za ljude. Naime, čivitnjača raste u područjima Lonjskog polja koja pri obrani od poplava služe kao retencije. Bujanje grmlja usporava protok vode te povećava sedimentaciju i time smanjuje prostor retencije. Hrvatske vode dva puta godišnje kose vodne građevine kojima upravljaju; nasipe, kanale i vodotoke“, rekla je Tatjana Dovranić Kardaš, voditeljica ispostave Hrvatskih voda u Sisku.
Cilj projekta Sava TIES: Očuvanje staništa sliva rijeke Savekroz međunarodno upravljanjeinvazivnim vrstama je pronaći učinkovito rješenje za trajno uklanjanje i suzbijanje invazivnih vrsta biljaka. Projekt je vrijedan preko milijun i šesto tisuća eura, a s 85 posto sufinancirala ga je Europska unije iz programa IPA Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

Započelo punjenje Posebnog (ornitološkog) rezervata Krapje đol sa vodom iz rijeke Save
Krapje, 29. ožujka 2019. godine

pplp

Ustanova je u petak, 29.03.2019. godine u poslijepodnevnim satima započela sa aktivnim mjerama upravljanja za poboljšanje hidrološke situacije u posebnom ornitološkom rezervatu Krapje đol u cilju osiguranja uspješnog gniježđenja žličarki i raznih vrsti čaplji. Radove izvodi „Tanac“ d.o.o.

Hidrološka situacija u Posebnom (zoološkom) rezervatu Krapje đol prije početka gniježđenja u ožujku 2019. godine nije obećavala uspješno gniježđenje mješovite kolonije žličarke i raznih vrsta čaplji te je Ustanova inicirala provedbu aktivnih mjera upravljanja u cilju osiguranja vode u rukavcu iz rijeke Save.

Dovoljan nivo vode za gniježđenje mješovite kolonije u OR Krapje đol u sezoni 2018. godine osiguran je u prosincu 2017. godine. Visoki vodostaji Save u 2018. godini kada je bilo moguće puniti Krapje đol bili su u svibnju/lipnju 2018. godine, ali se rukavac nije mogao puniti jer je gniježđenje bilo u tijeku. U kolovozu 2018. godine, nakon gniježđenja rukavac je potpuno presušio. Jedina moguća povoljna hidrološka situacija – visok vodostaj Save koji omogućava punjenje rukavca kroz 500 m dug cjevovod bio je u veljači 2019. godine kada je otvoren ventil te se je rukavac napunio do vodostaja od 68 cm. Nakon mjesec dana, očitanje na vodomjernoj letvi pokazalo je niži vodostaj za 18 cm, a 29.03.2019. godine svega 41 cm. U koloniji su sive čaplje već počele gnijezditi, a pedesetak žličarki je došlo u koloniju nekoliko dana ranije. Dinamika evapotranspiracije i prolaz površinske vode kroz tlo pokazuje tendenciju da kroz 2 mjeseca vode u rukavcu ne bi bilo u povoljnom stanju koje bi osiguralo uspješno gniježđenje. Prognostička karta oborina za razdoblje od travnja do lipnja 2019. godine od DHMZ  ne govori u prilog većih očekivanih oborina, već se prognoziraju oborine ispod uobičajenog.

Budući da žličarke grade gnijezda cca pola metra iznad vode, padom vodostaja u narednim mjesecima gnijezda bi na toj visini bila dostupna divljim svinjama i čagljevima, čime bi se dovelo u pitanje uspješnost gniježđenja i podizanje mladih.

Nakon provedenih konzultacija sa Hrvatskim vodama, Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode i vlasnikom tvrtke „Tanac“ d.o.o. Ustanova je dana 29.03.2019. godine započela sa provedbom pumpanja vode iz rijeke Save u cjevovod kojim se puni rukavac. Pumpe koje su montirane na brodu osiguravaju protok od 500 l/sek. Plan je da se nivo vode u rukavcu podigne za pola metra.
Ustanova je sličnu aktivnost provela 2012. godine. 2011. godina je bila suša te vodostaj Save nije bio dovoljno visok (690 cm vodostaj Sava Jasenovac) za punjenje rukavca do sezone gniježđenja 2012. godine. Rukavac se je u potpuno suhom stanju punio uz pomoć pumpi vodom iz rijeke Save te je za 16 dana napunjeno cca 40 cm vode, koja je za 15 dana otišla kroz propusno tlo. Te godine nije bilo gniježđenja.

Ovogodišnja hidrološka situacija za ovu vrstu aktivnosti je puno povoljnija jer je u rukavcu ipak 40 cm vode te svako dodatno punjenje može samo poboljšati vodni režim čime se povećavaju šanse za uspješno gniježđenje.
Iako se i ove godine aktivnost provodi kao svojevrsno testiranje u cilju osiguranja povoljnih uvjeta za gniježđenje strogo zaštićenih vrsta ptica, Ustanova će imati više saznanja o potrebitosti provođenja sličnih aktivnosti u budućnosti kada je neophodna prilagodba ekstremnim klimatskim i hidrološkim uvjetima.

 

Započele aktivnosti na uređenju parcela za budući Ornitološki centar Čigoč
Čigoč, 28. ožujka 2019. godine

pplp

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje je 2016. godine u suradnji sa gradom Siskom i Ministarstvom kulture pokrenula inicijativu za gradnju novog Posjetiteljskog i ornitološkog centra Čigoč. Dana 28.03.2019. godine započeli su pripremni radovi uređenja parcela oko kurije Oberhofer Hangi u naselju Čigoč, koje izvodi „Komunalac“ iz Siska

Već duži niz godina kapaciteti Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje za provođenje sustava posjećivanja u Prijamnom centru Čigoč ne zadovoljavaju potrebe posjetitelja niti su infrastrukturni kapaciteti dostatni za kvalitetnu edukaciju i interpretaciju prirodnih, krajobraznih i kulturnih vrijednosti Parka prirode Lonjsko polje. Stoga je Ustanova pokrenula inicijativu sa lokalnom samoupravom za otkup parcele i gradnju novog modernog centra za posjetitelje.
Na prijedlog Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela iz Siska otkupljeno je pet parcela od  kojih se na jednoj nalazi kurija Oberhofer Hangi u Čigoču. Postojeća građevna nalazi se u zoni C – zoni ambijentalnog uređenja naselja Čigoč te se planira obnova građevine u novu namjenu – ornitološki centar Čigoč. Planirano je uređenje info centra, multimedijalne dvorana za 60 osoba, soba za sastanke i uredi za osoblje Parka, suvenirnica, parking, sanitarni čvor za posjetitelje, prostor za obilježavanje Dana sela roda, edukativni i interpretativni sadržaji za posjetitelje te za osobe za posebnom potrebama, smještaj za prstenovače sa kuhinjom i sanitarnim čvorom i prihvatilište za ozlijeđene strogo zaštićene vrste. Postojeći zarasli voćnjak sa starim sortama jabuka planira se revitalizirati i staviti ga u funkciju posjećivanja i kušanja. Planiran je prostor za prodaju lokalnih tradicijskih specijaliteta, prostor za izložbe, kamp za volontere i promatračnica za ptice. Uz parcelu budućeg ornitološkog centra, planira se uređenje pješačke staze oko rukavca Tišina u Čigoču, a sadašnjem info centru u Čigoču br. 26 daje se nova namjena.

pplp

 

Poziv na 1. regionalnu radionicu u okviru Sava TIES projekta
Sremska Mitrovica, Srbija, 12. ožujka 2019. godine

pplp

Foto: Boris Krstinić

Prva Sava TIES regionalna radionica održat će se 12. ožujka 2019. godine u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica, Sremska Mitrovica u Srbiji. Cilj radionice je okupiti dionike aktivne na polju zaštite prirode u slijevu rijeke Save kako bi sudjelovali u raspravi o ulozi različitih sektora u dugoročnom upravljanju invazivnim stranim vrstama. Na skupu će također biti razmatrana i međusektorska suradnja koja je izuzetno važan čimbenik u harmoničnom upravljanju zaštićenim područjima i prirodnim vrijednostima.
Prva regionalna radionica je prvi korak k razvoju dugoročnog okvira za funkcioniranje mreže SavaParks, koja treba osigurati nastavak međusektorske suradnje i održivost ostvarenih rezultata nakon završetka projekta Sava TIES.
Za sudjelovanje na prvoj Sava TIES regionalnoj radionici možete se prijaviti putem ove poveznice, najkasnije do ponedeljka 4. ožujka 2019. Za dodatne informacije obratite se organizatoru radionice Pokretu gorana Sremske Mitrovice putem elektroničke pošte: zasavica@zasavica.org.rs. Vidimo se!

>> Sava TIES - promotivni dizajn (pdf)

 

Predstavljanja projekta Sava Parks II – Sloboda za Savu
Slavonski Brod, 19.-21. veljače 2019 godine

Lonjsko polje

Članovi mreže zaštićenih područja uz rijeku Savu – Sava Parks Network, od 19. do 21. veljače 2019., sastali su se u Slavonskom Brodu povodom predstavljanja projekta Sava Parks II – Sloboda za Savu. Mreža obuhvaća 23  organizacije koje se bave zaštitom prirode u četiri zemlje sliva rijeke Save. U sklopu ovog trogodišnjeg projekta ukupne vrijednosti oko 400.000,00 EUR, planiraju se provesti studije izvodljivosti projekata obnove rijeke Save i njene poplavne nizine. Na nekim dijelovima, rijeka je ljudskim aktivnostima izmijenjena te bi vraćanje u prirodno stanje značilo i povratak vrijednih staništa te bolju obranu od poplava, ali i manji rizik za gubitak izvora pitke vode. Nakon izrade studija izvodljivosti, pripremiti će se dokumentacija za provedbu projekata obnove rijeke. Kroz projekt  koji financira zaklada Aage V. Jensen, omogućuje se daljnji rad mreže Sava Parks, a projekt provode njemački EuroNatur, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode te Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije.
Rijeka Sava iznimno je vrijedna za sve zemlje kojima protječe, a u odnosu na rijeke zapadne Europe, vrlo je dobro očuvana. Ona nam donosi vodu koja znači život ne samo za čovjeka, već i za mnoga druga živa bića. Vodocrpilišta velikih gradova uz Savu ovise o količini i kvaliteti vode koju Sava donosi. Zahvaljujući  dobroj očuvanosti, u rijeci i uz rijeku Savu nalazimo mnoge rijetke i ugrožene vrste i staništa. Uz Savu se nalaze prostrana plodna područja koja služe za uzgoj hrane te velike poplavne šume hrasta lužnjaka koje su jedinstvene na europskoj razini.
Jedna od aktivnosti projekta je i prevođenje Bijele knjige o Savi s engleskog na slovenski, hrvatski, bosanski i srpski jezik. U publikaciji su istaknute vrijednosti rijeke Save  i najaktualnije prijetnje među kojima se ističu daljnji razvoj plovidbe, izgradnja hidroelektrana te iskapanje sedimenta.
Sudionici su obišli zaštićena područja u Brodsko-posavskoj županiji na poplavnim područjima rijeke Save. Kao primjere dobre prakse i očuvanih staništa posjetili su ornitološki rezervat Baru Dvorinu te značajni krajobraz Gajnu. Pašnjačka zajednica braniteljska zadruga Eko-Gajna prikazala je značaj tradicionalnog stočarstva u održavanju prirodno vrijednih staništa.

Lonjsko polje

 

Budućnost na rubu močvare
Stružec, 02. veljače 2019. godine

Lonjsko polje

Na Svjetski dan vlažnih staništa, u subotu 02. veljače 2019. godine, selo Stružec – selo na rubu Parka prirode Lonjsko polje bio je domaćin manifestacije „Budućnost na rubu močvare“  koju su zajednički organizirali Ogranak Matice hrvatske u Kutini i Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje. Pokrovitelj skupa bio je Grad Popovača, a potporu skupu dali su Sisačko moslavačka županija i Turistička zajednica Grada Popovače.

U sklopu programa održan je okrugli stol „Od Strušca 2002. do Strušca 2019.“ uz  niz predavanja i filmskih projekcija. Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje predstavila je ciljeve i glavne aktivnosti projekta Sava TIES, koji je usmjeren na očuvanje vlažnih staništa u zaštićenim područjima od izvora do ušća rijeke Save kroz učinkovito upravljanje invazivnim vrstama. U sklopu predstavljanja projekta je također dat naglasak na promicanje tradicionalnih praksi u korištenju zemljišta u zaštićenim područjima, posebice u jačanju tradicionalne poljoprivrede kao što je ekološka poljoprivreda i ekstenzivno pašarenje te proizvodnje tradicijskih proizvoda i razvoju održivog turizma. U tu svrhu Ustanova je pripremila i edukativne letke projekta Sava TIES  koji su bili na raspolaganju posjetiteljima.
Poruku ovogodišnje Ramsarske konvencije „Močvarna staništa i klimatske promjene“ u ime Republike Hrvatske za Ramsarsku konvenciju uputila je Marijana Kapa, viša stručna savjetnica u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.


Obilježavanja Dana vlažnih staništa pod temom
„Močvarna staništa i klimatske promjene“
Stružec, 02. veljače 2019. godine

Lonjsko polje

 

Ogranak Matice hrvatske u Kutini i JU Park prirode Lonjsko polje
u subotu 2. veljače 2019. godine u 17 sati
pozivaju Vas na Svjetski dan vlažnih staništa
u Stružec (Društveni dom)
na poznati skup
BUDUĆNOST NA RUBU MOČVARE

 

>> POZIV - Obilježavanje Dana vlažnih staništa
(PDF, 0.2 MB)

 

 

Studijsko putovanje u Austriju
Nacionalni park Donau-Auen, Austrija,15. do 18. listopada 2018. godine

Lonjsko polje

Djelatnici Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje posjetili su od 15. do 18. listopada 2018. godine Nacionalni park Donau-Auen u Austriji. Studijsko putovanje organizirano je u sklopu provedbe projekta „Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra „Crna roda“ Osekovo“, koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog  fonda za regionalni razvoj (OP Konkurentnost i kohezija). Projekt se provodi u suradnji s partnerima na projektu, Gradom Popovačom i Sisačko-moslavačkom županijom, a dio troškova sufinancira i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Minstarstvo zaštite okoliša i energetike.
Za studijsko putovanje odabran je Nacionalni park Donau-Auen (NPDA) zbog sličnosti dvaju zaštićenih područja od kojih se obadva nalaze uz očuvane prirodne riječne tokove (Dunav i Sava) te blizine glavnih gradova (Beč i Zagreb). Djelatnici Parka prirode Lonjsko polje posjetili su posjetiteljski centar u sjedištu NPDA - Orth an der Donau i Wien lo-BAU centar u Beču , gdje su se upoznali s upravljačkom strukturom, sustavom posjećivanja i turističkom infrastrukturom zaštićenog područja. Bila je to prilika i za usporedbu na koji način ova dva parka surađuju s gradskom i lokalnom upravom i ostalim dionicima na svom području i na koji način se provode edukativni programi i podiže javna svijest o zaštićenim područjima. U cilju upoznavanja s aktivnostima revitalizacije obale Dunava u zaštićenom području organizirana je veslačka tura Dunavom od Ortha do granice sa Slovačkom.
Tijekom posjeta Park prirode Lonjsko polje pozvan je, kao partner Danubeparks mreže, koju vodi NPDA, da sudjeluje u radu generalne skupštine Danubeparks Association, čime se dobra suradnja ova dva parka nastavlja i dalje.

 1. Studijsko putovanje u Austriju
  Nacionalni park Donau-Auen, Austrija,15.-18.10.2018. godine
 2. Studijsko putovanje u Austriju
  Nacionalni park Donau-Auen, Austrija,15.-18.10.2018. godine
 3. Studijsko putovanje u Austriju
  Nacionalni park Donau-Auen, Austrija,15.-18.10.2018. godine
 4. Studijsko putovanje u Austriju
  Nacionalni park Donau-Auen, Austrija,15.-18.10.2018. godine
 5. Studijsko putovanje u Austriju
  Nacionalni park Donau-Auen, Austrija,15.-18.10.2018. godine

 

 

Održan drugi sastanak projektnih partnera na projektu Sava TIES
Novi Sad, 01.-04.10.2018. godine

Lonjsko polje

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje sudjeluje u projektu iz programa Interreg Danube Transnational Programme pod nazivom „ Preserving Sava River Basin Habitats through Transnational management of Invasive Alien Species“. Vodeći partner projekta je EuroNatur iz Njemačke, a na projektu sudjeluju partneri iz četiri europske zemlje – Hrvatska, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina.  
Projekt je počeo 01. lipnja 2018. godine i traje tri godine. Glavni cilj projekta je smanjiti fragmentiranost staništa i unaprijediti povezanost međunarodnog ekološkog koridora bazena rijeke Save kroz razvoj međusektorskih mjera za monitoring, kontrolu i iskorjenjivanje stranih invazivnih vrsta u zaštićenim područjima uz rijeku Savu.
Prvog dana je u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode Vojvodine održana konferencija na kojoj je predstavljen projekt za širu javnost i medije. Nakon toga je uslijedio trodnevni radni sastanak partnera na projektu, koji su proveli analizu provedenih aktivnosti od početka projekta i definirali plan provedbe zadataka koji slijede do kraja 1. (31.10.2018.) i  početkom 2. projektnog perioda.

>> Priopćenje za javanost
(PDF, 0.27 MB)

 1. Sava TIES
  Novi Sad, 01.-04.10.2018. godine

 

3. FESTIVALA GLJIVA I LJEKOVITOG BILJA U LONJSKOM POLJU
Repušnica, subota, 29.09.2018. godine

Lonjsko polje

PROGRAM 3. FESTIVALA GLJIVA I LJEKOVITOG BILJA U LONJSKOM POLJU

09:00 - 09:30 Okupljanje sudionika festivala
09:45 Predavanje: “Gljive u Parku prirode Lonjsko polje” / predavač: Matija Josipović    
10:30 Obilazak Lonjskog polja sa stručnim vodičem
11:30 Predavanje: „Ljekovite biljke koje vole vodu“ / predavač : dr.sc. Stribor Marković
12:00 - 16:00Dječja animacija - Rent A Fun
          Kreativna radionica - Društvo naša djeca Kutina

12:30 Otvorenje izložbi:

Nastupi: Mažoretkinje grada Kutine, KUD Repušnica
13:30 Pokazno traženje tartufa s obučenim psima / Centar za istraživanje gljiva „Russula“ Novska
14:00 Biciklistički obilazak Lonjskog polja sa stručnim vodičem
15:00 Kuhanje i besplatna podjela gulaša od 5 vrsta gljiva
Etno kulinarska akademija Garešnica / sljubljivanje jela od gljiva i moslavačkih vina
Nastup: Gradski puhački orkestar „Krešimir“ Kutina
15:30 Podjela zahvalnica i zajedničko druženje
16:00 - 19:00 Glazbeni program: TS Oldtajmeri
Popratni program

Pokrovitelj: Grad Kutina
Organizatori: Turistička zajednica grada Kutine, Javna ustanova Parka prirode Lonjsko polje, Centar za istraživanje gljiva „Russula“ Novska
Partneri: GD „Ivan Focht“ Kutina, OŠ Vladimira Vidrića, Udruga vinogradara i voćara Moslavine Lujo Miklaužić Kutina, Grupa Funghi liberi, OPG Vozdecki

>> PROGRAM 3. FESTIVALA GLJIVA I LJEKOVITOG BILJA U LONJSKOM POLJU
(PDF, 538 KB)

 

 

Dani europske baštine u Krapju
Krapje, subota, 15.09.2018. godine

Lonjsko polje

PROGRAM

Dani europske baštine u Krapju
Subota, 15.09.2018.

08:00h Polazak autobusa iz Zagreba, Trg Ivana Mažuranića 14. (ispred Etnografskog muzeja), a povratak je u 18:00 sati
10:00 – 11:30h Atletska natjecanja mladeži – Atletski klub JAK Jasenovac
10:00 – 14:00h Foto radionica „Baština Lonjskog polja“, aplikacije na tekstilu, Hrvatski fotosavez, Krapje kbr.30
11:00h Otvorenje izložbe „Tradicijska arhitektura Moslavine i Hrvatske Posavine“ autorica Slavica Moslavac, u organizaciji Muzeja Moslavine, Krapje kbr.1
11:30h Izložba i prezentacija tradicijskog soboslikarsko-ličilačkog obrta, „Nenointerijeri“ Sisak, Krapje kbr.1
11:30h Stručni skup, Fotografija u očuvanju kulturne i prirodne baštine, Hrvatski fotosavez, Prijamni centar Krapje kbr.16
12:00 – 13:30h Edukativna radionica „Razmišljajmo zeleno 3R“, djelatnici Nacionalnog parka Krka, Prijamni centar Krapje kbr.16
13:00h Sveta misa, crkva Svetog Antuna Padovanskog u Krapju
13:30h Mimohod KUD-ova od crkve do pozornice Krapje kbr.1
14:00h Svečano otvorenje manifestacije Dana europske baštine i kulturno umjetnički program, nastup udruga i KUD-ova, Krapje kbr.1

16:00 – 17:30h Stručno vođenje „Izvorne pasmine u PP Lonjsko polje“, Staza graničara, Krapje kbr.18
16:00 – 19:00h Popodnevni tamburaški koncert
19:00h Krapjanska noć, tamburaški koncert „Sitni sati“ Jasenovac,  Krapje kbr.1

PRATEĆI PROGRAM:
10:00 – 18:00h        Prezentacija štandova tradicijskih zanata, alata, suvenira i ekoproizvoda, Krapje kbr.1 - 70
10:00 – 18:00h        Etno zbirka Palaić, Krapje kbr.48
10:30 – 18:00h        Izložba starinske vatrogasne opreme, DVD Krapje, vatrogasno spremište Krapje kbr.83

11:00 – 18:00h        Vožnja old-timer traktorom „Krapec“ s prikolicom
15:00 – 18:00h        Vožnja brodom „Katarina 1“ i čamcem „Vodomar“ po rijeci Savi prema voznom redu,  pristan Krapje
16:30 – 17:30h        Edukativni program za djecu „Krapje – selo graditeljske baštine“, Krapje kbr.18

Organizatori:  Općina Jasenovac, Turistička zajednica Općine Jasenova  i Javna ustanova     Park prirode Lonjsko polje
Suorganizatori: Udruga za očuvanje materijalne i nematerijalne kulturne baštine Kraplani,   
DVD Krapje, OŠ Jasenovac, ŠRD Jez Jasenovac, LD Posavski lovac Krapje,   
  LD Patak Jasenovac, Atletski klub JAK Jasenovac, Udruga srce Puska i
 NK „Naprijed“ Krapje 

Sponzori: Ministarstvo kulture, Sisačko- moslavačka županija, Turistička zajednica Sisačko-moslavačke  županije, Općina Jasenovac, Turistička zajednica Općine Jasenovac i Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje 

>> PROGRAM - Dani europske baštine u Krapju 2018. (PDF, 132 KB)

Lonjsko polje

 

 


VAŽNA OBAVIJEST!

U prijamnom centru Repušnica, dana 31.08. –  02.09.2018. godine, trebala se održati manifestacija „Balonom iznad Lonjskog polja“. Ovim putem vas izvješćujemo da se nažalost ova manifestacija odgađa do daljnjeg zbog predviđenih meteoroloških uvjeta koji nisu pogodni za letenjem balonom na topli zrak. O novom terminu održavanja manifestacije pravovremeno ćemo vas izvjestiti.

Hvala na razumijevanju!


Lipovljanski susreti
Lipovljani, 24.-26. kolovoza 2018. godine

Lonjsko polje

'Lipovljanski susreti' ove godine održati će se 24., 25 i 26. kolovoza. Manifestacija se tradicionalno  održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH i pokroviteljstvom Gradonačelnika grada Zagreba, uz potporu Savjeta za nacionalne manjine RH i Sisačko-moslavačke županije te uz brojne sponzore i donatore. Zemlja partner ovogodišnjih susrete je Kanada. Očekujte bogat kulturni, zabavni i gospodarski program, stoga vas sve pozivamo na još jedne susrete i dobro druženje u Lipovljanima

Letak

>> LETAK - PROGRAM (lonjsko poljepdf, 877 KB)

 

Održan je treći sastanak projektnog tima projekta „Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra “Crna Roda” Osekovo“
Krapje, 17. srpnja 2018. godine

Lonjsko polje

U Javnoj ustanovi “Park prirode Lonjsko polje“ 17. srpnja 2018. godine održan je treći sastanak projektnog tima projekta „Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra “Crna Roda” Osekovo“. Provođenje projekta, za koji su Javnoj ustanovi „Park prirode Lonjsko polje“ dodijeljena bespovratna sredstva kroz OP „Konkurentnost i kohezija“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj odvija se planiranim tijekom te se uskoro kreće s javnom nabavom radova na izgradnji centra za posjetitelje u Osekovu, kao i s ostalim aktivnostima. Članovi projektnog tima osvrnuli su se na do sada izvršene aktivnosti i utvrdili zaduženja za buduće razdoblje. Kako biste pratili napredak u provedbi projekta, budite gost naših internetskih stranica!

Lonjsko polje
Lonjsko polje

 

VAŽNA OBAVIJEST! Zbog zbog rekonstukcije državne ceste D232 na dionici Jasenovac-Drenov Bok. ove godine se neće održati LONJA BIKE TOUR 2018. Vidimo se iduće godine na LONJA BIKE TOUR 2019!
Krapje, 6. srpnja 2018. godine

Lonjsko polje


10. srpnja 2018. godine

JAVNI POZIV

za prodaju 17 odojaka izvorne pasmine turopoljske svinje

1/ Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje prodaje 17 markiranih, cijepljenih i kastriranih muških grla izvorn.e pasmine _Turopoljska svinja-, težine od 15 do 20 kilograma po grlu.

 

>> JAVNI POZIV za prodaju 17 odojaka izvorne pasmine turopoljske svinje
( lonjsko poljepdf, 548 KB)

>> OBRAZAC za kupnju odojaka turopoljske svinje
(lonjsko poljeWord, docx, 12 KB)


 

Raste potražnja za proizvodima od turopoljske svinje
Krapje (Lonjsko polje), 4. srpnja 2018. godine

Lonjsko polje

Povećan je broj turopoljskih svinja. U tijeku je registracija zaštitnog znaka proizvoda od turopoljske svinje. Na potražnju za prerađevinama od turopoljske svinje utječe rast svijesti građana o njihovoj nutricionističkoj vrijednosti. Planira se izgradnja zajedničkog pogona za preradu mesa

Krapje (Lonjsko polje), 4. srpnja 2018. – Šunka, salama, slanina, čvarci i mast od turopoljske svinje postaju sve traženiji. Iako su ti proizvodi dvadeset posto skuplji od onih koji se rade od najčešće uzgajanih pasmina svinja, gurmani prepoznaju njihovu vrijednost.
Potvrdilo je to istraživanje tržišta napravljeno u sklopu projekta „Vrednovanje tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje“ koji je sredstvima Europske unije pokrenula Europska komisija.
„Cilj je projekta očuvanje turopoljske svinje, jedne od najstarijih pasmina svinja u Europi, te njezina tradicijskog načina uzgoja u Parku prirode Lonjsko polje, Posavini i Turopolju. Kako bismo u tome uspjeli, tijekom posljednje smo dvije godine radili na razvoju asortimana proizvoda od turopoljske svinje te ih pripremali za izlazak na tržište. Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje zainteresiranim je poljoprivrednicima s ovih područja darovala mlade turopoljske svinje i educirala ih kako se na najbolji način baviti njihovim uzgojem. Zahvaljujući projektu uspjeli smo broj uzgajivača turopoljskih svinja povećati sa šesnaest na dvadeset i pet“, istaknuo je Ivor Stanivuković, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.
Na početku projekta uzgajivači su imali stotinjak krmača turopoljske svinje. One su ove godine dobile tristotinjak mladih što je odlično za daljnji razvoj uzgoja.
Turopoljska svinja savršeno se uklapa u ekosustav hrastovih šuma i poplavnih pašnjaka koristeći njihove proizvode. Budući da živi u slobodnom uzgoju, ona je prva životinja koja nakon poplava dolazi na ispašu. Uzgoj i proizvodnja delikatesa od turopoljske svinje održivi su što dijelu lokalnog stanovništva omogućuje zaposlenje i dohodak.
„U okviru projekta „Vrednovanje tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje“ pokrenuli smo pokusnu proizvodnju, napravili istraživanje tržišta, marketinški plan, kreirali zaštitni znak i pakiranje proizvoda, organizirali probnu prodaju te napravili financijsku analizu cijelog lanca. Iako je riječ o nešto skupljim proizvodima od svinjetine, tržište je pokazalo cjenovnu spremnost za njih te prepoznavanje njihovih vrijednosti. Ekološki i tradicionalni uzgoj danas predstavlja važan segment na zahtjevnom tržištu koje sve više traži zdravu hranu i ekološki uzgoj koji se brine o dobrobiti životinja i štiti ih od izlaganja nepotrebnom stresu“, kazao je Damir Kovačić, direktor Agrarnog savjetovanja.
Željko Mahnet, načelnik Službe za razvoj svinjogojstva u Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji, objasnio je da turopoljska svinja sporije dobiva na masi te ima veći udio masti od trenutačno najviše uzgajanih pasmina svinja. Te su pasmine, za razliku od turopoljske svinje, stvarane tako da daju što više mesa, no rast svijesti građana o nutricionističkoj vrijednosti svinjske masti ide na ruku proizvodima od turopoljske svinje. Uz motiviranje poljoprivrednika na uzgoj turopoljske svinje, za očuvanje hrvatskih izvornih pasmina, istaknuo je Mahnet, važna je i disperzija uzgoja kako bi životinje bile što zaštićenije u slučaju pojave bolesti.  
Na završnom sastanku projekta „Vrednovanje tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje“ uzgajivačima je predstavljen model stavljanja proizvoda od turopoljske svinje na tržište. Najavljeno je i pokretanje postupka registracije zaštitnog znaka tih proizvoda.
Dio je to aktivnosti kojima Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje u suradnji s Agrarnim savjetovanjem, Hrvatskom poljoprivrednom agencijom i Plemenitom opčinom turopoljskom želi dodatno pomoći uzgajivačima u razvoju te stvaranju dugoročnog i ekonomski opravdanog uzgoja turopoljske svinje. Kako bi se u preradu mesa mogli upustiti i uzgajivači koji za to trenutačno nemaju mogućnosti, u Lonjskom se polju planira izgradnja zajedničkog pogona za preradu.

sl slsl

sl slsl

sl slsl

sl slsl

sl

 

 

Konferencija Jutarnjeg lista 'Parkovi Hrvatske i turizam' okuplja vodeće hrvatske stručnjake
Zagreb, 3. srpnja 2018. godine

Lonjsko polje

U organizaciji Jutarnjeg lista i uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i energetike u utorak, 3. srpnja u Muzeju suvremene umjetnosti održat će se konferencija “Parkovi Hrvatske i turizam”.

Biološka i krajobrazna raznolikost je temelj turističke atraktivnosti Hrvatske i komparativne prednosti na globalnom tržištu. Manji broj zemalja u Europi ima više od dvije biogeografske regije, dok ih Hrvatska ima tri.

Ekološki  pristup razvoju turizma i poštivanje načela održivog razvoja prepoznati su u svjetskim razmjerima kao društveno poželjni i profitabilni, zbog čega trebajačati svijest o potrebi implementacije ovakvog pristupa, posebice u području s vrijednom prirodnom i kulturnom baštinom.

>> Više informacija i program konferencije

 

 

15. Konferencija Europskih sela roda
Altreu, Švicarska,14.-17. lipnja 2018. godine

Lonjsko polje

Djelatnici Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje sudjelovali su u radu 15. sastanka Europskih sela roda. Sastanak je održan u švicarskom selu roda Altreu, a sudjelovali su predstavnici dvanaest od ukupno petnaest proglašenih europskih sela roda.

Ustanova je prezentirala aktivnosti revitalizacije hranidbenih staništa za rode kroz čišćenje kanala Tišina u Čigoču koji je proveden u suradnji sa lokalnim stanovništvom i „Hrvatskim vodama“ te revitalizaciju pašnjaka iza selo Kratečko koji je proveden uz financijsku podršku EuroNatura „Wet meadows and Pasture“ te sudjelovanje lokalnog stanovništva i djelatnika Ustanove.

Na konferenciji su također razmijenjena iskustva o stradavanjima roda od elektrokucije, a predstavnik Švicarske je prezentirao mogućnosti zaštite elektro-naponske mreže u cilju smanjenja stradavanja ptica.

Domaćin konferencije 2019. godine je selo Cheshinovo-Obleshevo iz Makedonije.

Lonjsko polje

 

Započeo trogodišnji projekt SavaTIES
Vrhnika, Slovenija, 11.-12. lipnja 2018. godine

Lonjsko polje

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje je 2017. godine sudjelovala u prijavi projekta na 2. poziv iz programa Interreg Danube Transnational Programme pod nazivom „Zaštita staništa u slivu rijeke Save kroz prekogranično upravljanje stranim invazivnim vrstama“. Vodeći partner projekta je EuroNatur iz Njemačke, a na projektu sudjeluje još osam partnera iz pet europskih zemalja – Hrvatska, Austrija, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina.  

Projekt je počeo 01. lipnja 2018. godine i traje tri godine, a kroz projekt se predviđa pilot uklanjanje invazivnih vrsta uz rijeku Savu sa definiranjem mjera zaštite i primjenom istih na širem području zaštićenih dijelova prirode uz rijeku Savu. Jedna od aktivnosti je i izrada procjene rizika za čivitnjaču što je preduvjet za stavljanje ove vrste na nacionalnu listu invazivnih vrsta te prijedlog za EU listu invazivnih vrsta, koja se svake godine obnavlja.

Od 11.-12. lipnja 2018. godine je u Parku prirode Ljubljansko Barje održan prvi sastanak partnera na projektu. Na dvodnevnom sastanku partneri su definirali obveze koje  proizlaze iz prijavnog obrasca vezano za upravljanje projektom te definirali aktivnosti koje će se provoditi u prvih šest mjeseci projekta.

Lonjsko polje

 

 

Dan sela Čigoča – Europskog sela roda - subota 30. lipnja 2018.
Čigoč, 30. lipnja 2018. godine

Lonjsko polje

Dan sela Čigoča – Europskog sela roda
subota 30. lipnja 2018.

Otkrij zašto rode vole Čigoč?

Streličarski turnir „Vitez sela Čigoča“

Vožnja tradicijskom zapregom

Kulturno umjetnički program

Povratak prirodi

Život s rijekom

Ostali rekreativni sadržaji:

Zabavni sadržaji:

Za gurmane:

Pokrovitelj: Grad Sisak
Organizatori: JU Park prirode Lonjsko polje, DVD Čigoč, MO Čigoč

>> Program - Dan sela Čigoča – Europskog sela roda (pdf, 0.23 MB)

Čigoč

 

Početna konferencija projekta - Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra „Crna Roda” Osekovo
Krapje, 13. lipnja 2018. godine

Lonjsko polje

U srijedu 13. lipnja 2018. godine u društvenom domu u Osekovu održano je predstavljanje osim kojega se planira i izgradnja osam vidikovaca na području cijelog Parka, uz nabavu čamaca na solarnu energiju i električnih bicikala. Početnoj konferenciji nazočili su župan Sisačko–moslavačke županije Ivo Žinić, njegov zamjenik Roman Rosavec, gradonačelnik Popovače Josip Mišković, savjetnik ministra zaštite okoliša i energetike Dario Matanović, predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, mediji i drugi uvaženi gosti. Cijeli događaj upotpunili su učenici OŠ Osekovo svojim likovnim radovima i sastavcima na temu Lonjskog polja te KUD Stjepan Šajnović iz Osekova.
Projekt, za koji će Javnoj ustanovi „Park prirode Lonjsko polje“  biti dodijeljena bespovratna sredstva iz OP „Konkurentnost i kohezija“, provodi se u suradnji s projektnim partnerima Gradom Popovača i Sisačko – moslavačkom županijom, a dio troškova projekta sufinancirat će i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt je na početnoj konferenciji prezentirao ravnatelj Ustanove Ivor Stanivuković. Po završetku konferencije predstavnicima medija uručeni su USB stickovi s kratkim sažetkom projekta, prezentacijom i prikazanim videom.            
O napretku svih radova redovito ćemo vas izvještavati.

sl slsl

sl slsl

sl slsl

sl slsl

sl slsl

sl slsl

sl slsl

sl

 

Stradavanje rode Lete, označene rode iz Čigoča - PRIOPĆENJE
Krapje, 08. lipnja 2018. godine

Lonjsko polje

„Vezano za stradavanje označene rode, u javnosti poznate Lete iz Čigoča, dostavljamo obavijest da je unesrećena roda upućena na razudbu u Hrvatski veterinarski institut. Prema preliminarnom nalazu u tijelu rode je pronađeno jedno zrno sačme , a postoji i sumnja na koliziju s električnim vodovima. Po primitku cjelovitog izvješća Ustanova će poduzeti daljnje korake, a u međuvremenu se nastavljaju pregovori sa HEP-om oko aktivnosti koje mogu imati manji utjecaj na stradavanje roda od električnih vodova.  Budući da je od 2006. godine na području Parka prirode Lonjsko polje zabranjen lov na ptice, pretpostavka je da je Leta sačmu dobila na migracijskom putu.

Iza sebe je ostavila dva mala ptiča o kojima se sada brine mužjak uz pomoć obitelji Sever  i čuvara prirode Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje. Mužjaku se svaki dan donosi u dvorište hrana i voda kako se ne bi morao udaljavati od gnijezda i ostaviti mlade rode nezaštićene. Nadamo se da će u slijedećim tjednima ptiči dovoljno narasti da budu sposobni sami letjeti i prehraniti se te u kolovozu krenuti na dug put do Afrike. Koristimo priliku još jedanput zahvaliti se obitelji Sever na trudu da se othrane mlade rode.“

Uprava Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje

 

34. REPUŠNIČKI SUSRETI
Repušnica, 15.-17. lipnja 2018. godine

Lonjsko polje

>> PROGRAM - 34. REPUŠNIČKI SUSRETI (pdf, 0.97 MB)

Lonjsko polje

 

 

8. Dan otvorenih vrata Hrvatskog šumarskog instituta
Jastrebarsko, 17. svibnja 2018. godine

Lonjsko polje

Na poziv Hrvatskog šumarskog instituta, Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje predstavila se na 8. Danu otvorenih vrata  koji se održao 17. svibnja 2018. godine u Jastrebarskom. Taj dan ovu je znanstvenu instituciju posjetilo je više od 1000 djece iz grada Zagreba, Karlovca, Varaždina, Virovitice, Ozlja i Jastrebarskog. Djelatnici Parka prirode Lonjsko polje za posjetitelje su pripremili radionicu na temu „Posavska drvena arhitektura kao dio zaštićene kulturne baštine“.
Dan otvorenih vrata godišnji je događaj kojeg je Hrvatski šumarski institut započeo 2011. godine u svrhu približavanja rezultata znanstvenih i stručnih istraživanja široj javnosti. Djelatnici Instituta svoje aktivnosti i projekte na popularistički i nadasve interesantan način prenose mnogobrojnim posjetiteljima na radionicama, kroz predavanja i posterska izlaganja. Program je najviše usmjeren na mlađe uzraste, od vrtićkih do srednjoškolskih a teme koje se obrađuju uvijek su aktualne i edukativne.

Lonjsko polje

Lonjsko polje

 

Obilježavanje Dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u RH
Zagreb, 19. svibnja 2018. godine

Lonjsko polje

Predstavnici Parka prirode Lonjsko polje, 19. svibnja 2018. godine u Parku Maksimir učestvovali su uz ostale nacionalne parkove i parkove prirode RH na obilježavanju Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u RH.
Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, JU Maksimir i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike organizirali su cjelodnevni edukativno-zabavni program namijenjen svim ljubiteljima prirode, odraslima, ali i djeci. Posjetitelji su u vođenim turama, zabavno-edukativnim radionicama, kroz predstave i izložbe na otvorenom mogli upoznati biljno i životinjsko bogatstvo parka Maksimir, ali i Hrvatske.
Svoje aktivnosti u Maksimiru su, osim organizatora, predstavili i 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Zoološki vrt grada Zagreba, WWF Adria, Hrvatske vode, BIOM, Hyla i Hrvatsko geološko društvo.

Lonjsko polje

Lonjsko polje

 

Važna obavijest - odgađa se LONJA BIKE TOUR 2018!
Krapje, 9. svibnja 2018. godine

Lonjsko polje

Zbog neplaniranih tehničkih radova na dionici željezničke pruge od Siska do Sunje Ustanova parka nažalost mora odgoditi tradicionalnu rekreativnu biciklijadu LONJA BIKE TOUR 2018 koja je bila predviđena za subotu 02. lipnja 2018.
Obavještavamo sve ljubitelje rekreativnog bicikliranja u Lonjskom polju da će se LONJA BIKE TOUR 2018 ipak ove godine održati u subotu 25.08.2018. a detaljan program iste biti će pravovremeno objavljen na društvenim mrežama.
Zahvaljujemo na razumjevanju!

 

U Javnoj ustanovi „Park prirode Lonjsko polje“ održan 2. sastanak projektnog tima Projekta „Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra Crna roda Osekovo“
Krapje, 23. travnja 2018. godine

Lonjsko polje

U Javnoj ustanovi „Park prirode Lonjsko polje“ 23. travnja 2018. godine održan je drugi sastanak projektnog tima projekta „Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra Crna roda Osekovo“.
Sastanku su prisustvovali predstavnici Javne ustanove „Park prirode Lonjsko polje“, Grada Popovače i Sisačko – Moslavačke županije te tvrtke Projekt jednako razvoj d.o.o. i SI-MO-RA d.o.o., kao vanjski stručnjaci ugovoreni za pružanje savjetodavnih usluga u projektu.
Na sastanku su dogovorene  daljnje aktivnosti vezane uz provedbu postupaka javne nabave i izvješćivanje posredničkih tijela u cilju pravodobne i što kvalitetnije provedbe Projekta.

Lonjsko polje

Lonjsko polje

Lonjsko polje

Lonjsko polje

 

Predstavljanje projekta „Valorizacija tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje“
Zagreb, 16. ožujka 2018. godine

Lonjsko polje

7. po redu Međunarodni sajam turizma PLACE2GO ugostio je u Areni Zagreb od 16.-18.3.2018. ukupno 186 izlagača iz 21 zemlje a po prvi puta hrvatskoj publici predstavile su se Obala Bjelokosti, Sejšeli i Tanzanija. U tri dana sajam je posjetilo ukupno 16.300 ljudi. Park prirode Lonjsko polje na ovom sajmu se ponovo predstavio u sklopu zajedničkog štanda Parkovi Hrvatske i time je ostvaren glavni cilj, a to je predstavljanje i približavanje turističke destinacije Lonjskog polja i turističke ponude širokom krugu posjetitelja.

Ovogodišnji sajam se održavao pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva turizma, Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba, HGK i Obrtničke komore. U subotu i nedjelju održana su mnogobrojna predavanja poznatih blogera i putopisaca a publici su predstavljene mnogobrojne destinacije kao i teme poput kako jeftinije putovati, putovanja s djecom, humanitarna putovanja i sl.

Lonjsko polje

Lonjsko polje

Lonjsko polje

Lonjsko polje

 

Park prirode Lonjsko polje na PLACE2GO 2018.
Zagreb, 16.-18. ožujka 2018. godine

Lonjsko polje7. po redu Međunarodni sajam turizma PLACE2GO ugostio je u Areni Zagreb od 16.-18.3.2018. ukupno 186 izlagača iz 21 zemlje a po prvi puta hrvatskoj publici predstavile su se Obala Bjelokosti, Sejšeli i Tanzanija. U tri dana sajam je posjetilo ukupno 16.300 ljudi. Park prirode Lonjsko polje na ovom sajmu se ponovo predstavio u sklopu zajedničkog štanda Parkovi Hrvatske i time je ostvaren glavni cilj, a to je predstavljanje i približavanje turističke destinacije Lonjskog polja i turističke ponude širokom krugu posjetitelja.

Ovogodišnji sajam se održavao pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva turizma, Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba, HGK i Obrtničke komore. U subotu i nedjelju održana su mnogobrojna predavanja poznatih blogera i putopisaca a publici su predstavljene mnogobrojne destinacije kao i teme poput kako jeftinije putovati, putovanja s djecom, humanitarna putovanja i sl.

Lonjsko polje

Lonjsko polje

Lonjsko polje

 

 

Povodom Dana Parka prirode Lonjsko polje 17. i 18. ožujak 2018. „Dani otvorenih vrata” u Parku prirode Lonjsko polje
Lonjsko polje, 17.-18. ožujka 2018. godine

Lonjsko polje

Povodom Dana Parka prirode Lonjsko polje
17. i 18. ožujak 2018.
„Dani otvorenih vrata”
u Parku prirode Lonjsko polje

Upoznajte prirodne, krajobrazne i kulturne vrijednosti jednog od najvećih zaštićenih močvarnih područja u Europi.

Program događanja:

 1. Besplatna ulaznica i usluga stručnog vodiča

 2. Vođena tura – Krapje selo graditeljske baštine, pašnjak Orlinci (turopoljska svinja i podolsko govedo), ornitološki rezervat
  - polazak ispred prijamnog centra Krapje 18 u 10:00 i 13:00h

 3. Vođena tura – Čigoč selo roda, etno-zbirka Sučić, retencija Lonjskog polja
  - polazak ispred prijamnog centra Čigoč 26 u 10:00 i 13:00h

 4. Vođena tura – Repušničko polje, posavski konji
  - polazak ispred prijamnog centra Repušnica u 10:00 i 13:00h
  - trajanje svih programa oko 2h (preporučamo ponesti i čizme)

 

 

Proizvodi hrvatskog sela na novoj lokaciji – u Pučkom otvorenom učilištu
Zagreb, 16.-18.03.2018.

Lonjsko polje

17. sajam „Proizvodi hrvatskog sela“ održat će se od petka do nedjelje (16. do 18. ožujka) u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu, Ulica grada Vukovara 68.

Riječ je o sajmu koji se prethodnih godina održavao u Boćarskom domu, a na kojem sudjeluju proizvođači najboljih domaćih proizvoda.

Ovogodišnji će sajam okupiti šezdesetak proizvođača. Zaljubljenicima u tradicijske prehrambene proizvode i pića predstavit će, među ostalim, vina, rakije, likere, maslinova i bućina ulja, med, sireve te suhomesnate proizvode.

U petak će se posjetitelji moći upoznati s tradicijskim proizvodima od turopoljske svinje. Turopoljska svinja jedna je od najstarijih europskih pasmina svinja te autohtona hrvatska pasmina, nastala u Turopolju tijekom ranoga srednjeg vijeka. Kako bi se proizvođače potaknulo na povećanje uzgoja,  brigu i očuvanje turopoljske svinje, u tijeku je projekt „Valorizacija tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje“ koji Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje provodi sa Europskom komisijom.

Osim što promiču tradicijske proizvode, Proizvodi hrvatskog sela građanima omogućuju da dođu do domaćih visokokvalitetnih proizvoda kojih nema na policama trgovačkih lanaca.

Sajam je otvoren od petka do nedjelje između 9 i 20 sati, a ulaz za posjetitelje je slobodan.

 

 

GAST 2018.
Split, 2. ožujka 2018. godine

Lonjsko poljeU sklopu predstavljanja na sajmu GAST 2018., Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje organizirala je predstavljanje projekta "Valorizacija tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje“ koji Ustanova provodi u suradnji sa Europskom Komisijom. Prezentacija se odvijala kroz dva vida promocije: prezentacija i degustacija za medije (Doručak za medije)  i degustacija tradicionalnih proizvoda od turopoljske svinje za posjetitelje na izlagačkom prostoru Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.  Na događanjima je održana degustacija tradicionalnih proizvoda od turopoljske svinje - salama, slanina, čvarci, jaja sa slaninom i pašteta od čvaraka turopoljske svinje.

Lonjsko polje

Lonjsko polje

Lonjsko polje

Lonjsko polje

Lonjsko polje

 

Predstavljanje na VIROEXPO 2018.
Virovitica, 23.-25. veljače 2018. godine

Lonjsko polje

U Virovitici se od 23.-25.02.2018. održao 23. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2018. pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović te Vlade RH. Ovogodišnja Zemlja partner bila Republika Albanija, Županija partner Sisačko-moslavačka županija, a Grad partner – Grad Zagreb.
Javna ustanova „Park prirode Lonjsko polje“ izlagala je svoju ponudu u sklopu štanda Sisačko-moslavačke županije. Uz izlagače iz zemlje, nastupili su i izlagači iz 29 zemalja. Ponosni smo što je titula ovogodišnjeg najuređenijeg  izložbenog prostora pripala upravo Sisačko-moslavačkoj županiji.
Unatoč hladnom vremenu, sajam je posjetilo oko 30 000 posjetitelja. Uz veliku konkurenciju izlagača, štand Parka je uspio zainteresirati brojne posjetitelje. Bila je ovo izvrsna promocija Sisačko-moslavačke županije i Parka prirode Lonjsko polje.

Lonjsko polje

Lonjsko polje

Lonjsko polje

 

 

U Javnoj ustanovi „Park prirode Lonjsko polje“ održan 1. sastanak projektnog tima Projekta „ Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra Crna roda Osekovo“
Krapje, 19. veljače 2018. godine

Lonjsko polje

U Javnoj ustanovi „Park prirode Lonjsko polje“ 19. veljače 2018. godine održan je prvi sastanak projektnog tima projekta „ Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra Crna roda Osekovo“, za provedbu kojeg je 24. kolovoza 2017. godine Ustanova s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.
Ukupna vrijednost Projekta je 20.315.914,88 kuna. Od ukupno prihvatljivih troškova Projekta koji iznose 15.759.437,22 kune Ustanovi će biti dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 12.826.999,00 kuna iz OP „Konkurentnost i kohezija“. Projekt se provodi u suradnji s projektnim partnerima Gradom Popovača i Sisačko –  Moslavačkom županijom, a dio troškova Projekta sufinancirat će i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Planirano trajanje provedbe Projekta je do 11. srpnja 2020. godine do kada se planira izgraditi Centar za posjetitelje u Osekovu s info centrom, prezentacijskom dvoranom, edukativnim parkom, parkiralištem i  brojnim novim turističkim i interaktivnim sadržajima uključujući i vidikovce koji će biti smješteni na 8 lokacija na cijelom području Parka.
Sastanku su prisustvovali predstavnici Javne ustanove „Park prirode Lonjsko polje“, Grada Popovače i Sisačko – Moslavačke županije te tvrtke Projekt jednako razvoj d.o.o. i SI-MO-RA d.o.o. kao vanjski stručnjaci ugovoreni za pružanje savjetodavnih usluga u projektu. Na sastanku su dogovorene  aktivnosti vezane uz provedbu postupaka javne nabave i izvješćivanje posredničkih tijela u cilju pravodobne i što kvalitetnije provedbe Projekta.

Lonjsko polje

Lonjsko polje

Lonjsko polje

 

 

BUDUĆNOST NA RUBU MOČVARE,
Vlažna staništa za održivu budućnost urbanih područja
Repušnica, 2. veljače 2018. godine, Kutina, 3. veljače 2018. godine

Lonjsko polje


Uz 2. veljače – Svjetski dan vlažnih staništa
Ogranak Matice hrvatske u Kutini i
Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje
organiziraju skup

BUDUĆNOST NA RUBU MOČVARE
PETAK 2. VELJAČE 2018. u 18 SATI

u ulaznom objektu PP Lonjsko polje Repušnica
posvećen je zaštiti prirodne i kulturne baštine Lonjskog polja
u folklornom dijelu nastupa KUD Repušnica

Ministarstvo zaštite okoliša RH - ovogodišnju poruku
Ramsarske konvencije
Vlažna staništa za održivu budućnost urbanih područja
objavit će u središnjem programu

SUBOTA 3. VELJAČE 2018. u 9:30 SATI
RADIĆEVA ULICA 174, KUTINA


u dvorištu tradicijskog objekta
Trem s radionicom
Njegovo savsko veličanstvo konj Hrvatski posavac


Pokrovitelj: Sisačko-moslavačka županija
Domaćini: Grad Kutina i Vijeće MO u Radićevoj ulici
O ugođaju brinu KUD Seljačka sloga i
Udruga uzgajivača i ljubitelja konja Topot
Ribolovna udruga Hanja iz Repušnice ponudit će omiljenu deliciju
šarana s rašlji
Srdačno ste pozvani!

>> Platak (pdf, 125 KB)

plakat