Ramsar

EUROPARC FEDERATION

Parkovi DINARIDI

DanubeParks

DanubeParks

The European Charter for Sustainable Tourism in Protected Areas

SavaParks

euroNATUR

European Stork Villages

Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije

Bio portal

 Posjetite nas na:


Weather by Freemeteo.com

 Pratite kretanje GPS-om označenih roda.
Više informacija...

Novosti


VAŽNA OBAVIJEST

(01.10.2019.)

Promjena radnog vremena:
Ponedjeljak – petak  od 8:00 do 16:00 sati
Vikend (do 01.11.2019.) od 9:00 do 17.00 sati


VIKEND PROGRAM
- provedba programa: travanj – listopad
- vozni red plovidbe solarnim čamcima ili plovilom „Vodomar“, polazište Drenov Bok u 10:00, 12.00, i 14.00 sati

Vikend

>> Letak - Vikend program u Parku prirode Lonjsko polje (pdf, 0.62 MB)


 

JU Park prirode Lonjsko polje obilježila je Europske dane prebrojavanja ptica
PP Lonjsko polje, 5. listopada 2019.

Lonjsko polje

05.10.2019. godine Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje obilježila je Europske dane prebrojavanja ptica. Cilj ovog događanja je bio potaknuti ljude da izađu na teren i promatraju ptice. Park prirode Lonjsko polje organizirao je besplatnu vođenu turu stazom Graničara, na kojoj se nalaze dvije promatračnice s kojih se mogu smo promatrati i brojati ptice. Odaziv nije bio velik, ali je bio poučan i zanimljiv. Na Ornitološkom rezervatu Krapje Đol mogle su se vidjeti sive čaplje, velike bijele čaplje, male bijelu čaplju, nekoliko žličarki, gnjurci, zelendura, eju močvaricu, škanjca i orla štekavca. Nakon promatranja ptica naši posjetitelji vozili su se brodom po rijeci Savi te istinski uživali u prirodi koju nudi ovo zaštićeno područje.

>> Izvještaj - EuroBirdwatching 2019 (pdf)

Lonjsko polje

 

Europski dani promatranja ptica – EuroBirdwatching 2019
PP Lonjsko polje, 5. listopada 2019.

Lonjsko polje

Europski dani promatranja ptica – EuroBirdwatching 2019
subota, 05.10.2019.

Park prirode Lonjsko polje


10:00 – 10:15 Okupljanje i upoznavanje sa aktivnostima promatranja ptica, Krapje br. 16
10:15 – Polazak Stazom Graničara na Ornitološki rezervat Krapje đol
11:00 – 12:30 Promatranje ptica na Ornitološkom rezervatu Krapje đol, voditelj: Željko Vasilik, Hrvatsko društvo za zaštitu
ptica i prirode
12: 30 – 12:45 Polazak Stazom Graničara prema pristaništu - Drenov bok
12:45 - 14:00 Vožnja brodom Vodomarom po rijeci Savi i promatranje ptica, završetak programa

>> Program - Europski dani promatranja ptica (pdf)

 

FungiFest - FESTIVAL GLJIVA I LJEKOVITOG BILJA U PPLP
Prijamni centar Repušnica, 28. rujna 2019.

Lonjsko polje

Lonjsko polje

 

Zeleni tjedan 2019
PP Lonjsko polje, rujan 2019.

Lonjsko polje

Volonteri Kauflanda posjetili su Park prirode Lonjsko polje povodom Zelenog tjedna 2019. godine. Imali su radnu akciju uklanjanja invazivnih korovnih vrsta: ambrozije (Ambrosia artemisiifolia), ciganskog perja (Asclepias syriaca) i velikocvjetne zlatnice (Solidago gigantea) na stazi Graničara. U suradnji s djelatnicima Parka prirode proveli su dan u prirodi uz ugodno druženje s pozitivnim učinkom na okoliš.  

 

Studijski posjet u dva nacionalna parka Mađarske
Kecskemét, Mađarska, 11.-13.09.2019.

Lonjsko polje

U sklopu projekta financiranog INTERREG Danube Transnational programom „Očuvanje staništa sliva rijeke Save kroz međunarodno upravljanje invazivnim vrstama“ – Sava TIES“ organiziran je studijski posjet za partnere na projektu i članove SavaParks mreže u dva nacionalna parka Mađarske.  Za vrijeme posjeta Nacionalnom parku Kiskunság članovi studijskog programa upoznati su sa raznim metodama uklanjanja invazivnih vrsta u šumskim ekosustavima te značaj volontera u provedbi aktivnosti.

Predstavnici Nacionalnog parka Körös-Maros prezentirali su metode održavanja travnjačkih ekosustava od invazivne vrste čivitnjače (Amorpha fruticosa) metodom košnje i ispaše sivim podolskim govedom.

 

Stručni skup o aktivnom upravljanju staništima i vrstama RH
Nacionalni park Plitvička jezera, 20. rujna 2019.

Lonjsko polje

Povodom 70. obljetnice Nacionalnog parka Plitvička jezera, u auto kampu Korana održan je Stručni skup o aktivnom upravljanju staništima i vrstama RH. Predstavnici nacionalnih i parkova prirode iz cijele Hrvatske predstavili su projekte aktivnosti revitalizacije staništa i očuvanja ciljnih vrsta. Ustanova je prezentirala projekt revitalizacije travnjaka uklanjanjem invazivne vrste čivitnjače (Amorpha fruticosa) u Parku prirode Lonjsko polje.

 

 

Dani europske baštine u Krapju
Krapje, subota, 21. rujna 2019. godine

Lonjsko polje

>> Program - Dani europske baštine u Krapju (pdf, 0.53 MB)

Organizatori:
Općina Jasenovac, Turistička zajednica Općine Jasenova i Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje

Suorganizatori:
Udruga za očuvanje materijalne i nematerijalne kulturne baštine Kraplani, DVD Krapje, OŠ Jasenovac, ŠRD Jez Jasenovac, LD Posavski lovac Krapje, LD Patak Jasenovac, Udruga srce Puska i NK „Naprijed“ Krapje

 

Uz pomoć HEP-a uspješno spašena mlada roda u Čigoču!
Čigoč, 09. srpnja 2019. godine

Lonjsko polje

Snježana Sever iz Čigoča uočila je neobično ponašanje mlade rode u gnijezdu na krovu svoje štale u Čigoču. Naime, mlada roda nije mogla hodati, niti letjeti, jer joj je oko obadvije noge bila zapletena špaga za baliranje. Uspješnom intervencijom djelatnika HEP-a, Elektra Sisak, Terenska jedinica Sunja te djelatnika Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje, špaga je razrezana i rodi su oslobođene noge. Iako je mlada roda nakon intervencije vidno iznemogla i u stresnom stanju, nadamo se njenom brzom oporavku, koji će pratiti vlasnica Snježana Sever i djelatnici Javne ustanove. Ovom prilikom zahvaljujemo djelatnicima HEP-a koji su pored velikih intervencija nakon olujnog nevremena taj dan osigurali vozilo sa korpom za prilazak gnijezdu. Također zahvaljujemo svim stanovnicima Parka koji budno prate i paze na naše zaštićene vrste te ovom prilikom apeliramo na nesavjesne građane da na okućnicama i livadama ne ostavljaju špage i ostale materijale neorganskog porijekla.

 

Lovci – prva linija obrane od afričke svinjske kuge
PP Lonjsko polje, 14. lipnja 2019. godine

Lonjsko polje

Hrvatskoj prijeti afrička svinjska kuga koja se širi Europskom unijom. Bolest je već zahvatila čitavo područje Rumunjske. Afrička svinjska kuga nije opasna po ljude, ali svinjogojstvu nanosi veliku ekonomsku štetu. U Parku prirode Lonjsko polje lovci su se educirali o preventivnim mjerama.

Donja Jelenska/Park prirode Lonjsko polje, 14. lipnja 2019. – Afrička svinjska kuga ubrzano se širi Europom i Azijom, a na Hrvatsku bi se vrlo lako mogla iz Rumunjske proširiti preko Srbije. Zarazu šire divlje svinje, pa je iznimno važno da lovci budu na oprezu. Na testiranja trebaju slati sve trupove odstrijeljenih divljih svinja neobičnog ponašanja te sve uginule divlje svinje, tj. one koje su pronađene na području lovišta, u prirodi i na prometnicama. Istaknuto je to na sastanku lovoovlaštenika lovišta na području Parka prirode Lonjsko polje.

Napomenuto je da afrička svinjska kuga nije opasna po ljude, ali da svinjogojstvu nanosi veliku ekonomsku štetu. Zbog širenja i suzbijanja zaraze na farmama u Aziji već je došlo do poremećaja cijena svinjetine na svjetskom tržištu.

„Afrička svinjska kuga velika je prijetnja svjetskom svinjogojstvu! Brzo se širi i nanosi velike ekonomske štete. Sve se svinje na zaraženim svinjogojstvima moraju usmrtiti, a moguća je čak i primjena preventivnog usmrćivanja svinja oko zaraženih gospodarstava. Virus je vrlo otporan na vanjske uvjete i dugo može preživjeti u okolišu, a posebno u zaraženom svinjskom mesu, naročito smrznutom. U Hrvatskoj još nije zabilježen ni jedan slučaj ove bolesti, pa provodimo rigorozne preventivne mjere. Sva gospodarstva koja drže svinje, moraju implementirati i provoditi vrlo stroge biosigurnosne mjere. To je skup mjera koje preveniraju unos uzročnika bolesti. One uključuju čišćenje, pranje, dezinfekciju, kontrolu ulaza i izlaza, nadzor glodavaca i tako dalje“, kazala je Žaklin Acinger-Rogić, voditeljica Službe za veterinarsku epidemiologiju i zaštitu životinja u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane pri Ministarstvu poljoprivrede.

Stručne procjene kada bi bolest mogla stići u Hrvatsku, teško je dati s obzirom na način i putove širenja bolesti. Zemlja može ostati zaštićena zahvaljujući sustavnom provođenju preventivnih mjera i odgovornom ponašanju građana. Naime, građani bolest u zemlju mogu unijeti zaraženom životinjom ili mesom, primjerice suhomesnatim proizvodima.

„Afrička se svinjska kuga kod nas još nije pojavila, no revno radimo na njezinu sprječavanju. Držimo se svih propisanih mjera te dobro surađujemo s nadležnim institucijama i Ustanovom Park Prirode Lonjsko polje“, kazao je Mario Majer, predsjednik Lovačkog društva Fazan iz Topolja.

Na području Parka prirode Lonjsko polje koje se proteže na više od petsto kilometara četvornih, djeluje trinaest lovačkih društava. Za očuvanje prirode važna je uspješna suradnja Parka ne samo s lovcima, nego i ribolovcima, stočarima, pčelarima te Hrvatskim šumama i Hrvatskim vodama.

„Suradnja s lovcima omogućuje nam bolju skrb za očuvanje ekološke ravnoteže, smanjivanje štete koju divljač nanosi poljoprivredi te prevenciji zaraznih bolesti kao što je afrička svinjska kuga. Ponosni smo što upravo na području Parka djeluju neka od najuspješnijih lovačkih društava u Hrvatskoj koja svojim djelovanjem daju veliki doprinos zaštiti prirode u cjelini“, kazao je Ivor Stanivuković, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.

Lokalnom stanovništvu, posebice poljoprivrednicima koji se na tradicionalan način bave uzgojem turopoljske svinje, obećao je potporu Ustanove u implementaciji mjera za zaštitu od afričke svinjske kuge. Konkretno, kako ne bi došlo do kontakta između divljih i domaćih svinja, domaće trebaju biti u prostoru s dvostrukom ogradom. Vanjska treba imati električnog pastira kako bi odbila približavanje divljih svinja. Ministarstvo poljoprivrede uzgajivačima domaćih pasmina svinja pomaže sufinanciranjem gradnje dvostrukih ograda. Ono pokriva 80 posto troškova, odnosno iznose do 20.000 kuna.Tretiranje komaraca – briga za ljude uz zaštitu prirode
PP Lonjsko polje, 17. lipnja 2019. godine

Lonjsko polje

U području Parka prirode Lonjsko polje nalazi se 14 ruralnih naselja u kojima živi oko 3.000 stanovnika. Zbog toga Ustanova Park prirode Lonjsko polje blisko surađuje s lokalnim samoupravama u svemu što se tiče lokalnog stanovništva. U skladu s time uspješno je postignut dogovor o tretiranju komaraca.
Naime, poplave u Lonjskom, Mokrom i Poganovom polju, nastale nakon obilnih kiša u protekla dva mjeseca, te visoke temperature u posljednjih desetak dana pogoduju razvoju ličinki komaraca i ostalih insekata.
Komarci lokalnom stanovništvu, posjetiteljima i domaćim životinjama stvaraju nelagodu i ugrožavaju zdravlje, ali su, s druge strane, hrana mnogim pticama i vodozemcima, pa njihovo uništavanje narušava stabilnost ekološkog sustava.
Zbog toga Ustanova Park prirode Lonjsko polje veliku pozornost pridaje održivim rješenjima koje u obzir uzimaju kako brigu za ljude, tako i zaštitu prirode.
U želji da se olakša boravak ljudi u Parku, Ustanova je dala suglasnost lokalnoj samoupravi za tretiranje komaraca pod određenim uvjetima, tj. s ciljem što manjeg utjecaja na prirodu. Tako je tretiranje komaraca dopušteno samo u naseljima Parka prirode Lonjsko polje uz primjenu biocidnih sredstava na odrasle jedinke komaraca u kasnim večernjim satima.

 

Dan sela Čigoča – Europskog sela roda – subota, 29. lipnja 2019.
Čigoč, 29. lipnja 2019. godine

Lonjsko polje

>> PROGRAM – Dan sela Čigoča – Europskog sela roda (pdf)

- 10:00 – sveta misa zadušnica (u Vatrogasnom domu)
Otkrij zašto rode vole Čigoč ?
- 10:00 - 18:00 - prezentacija rodine populacije u Čigoču – Prijamni centar Parka prirode, Čigoč 26
- 11:00 - 16:00 – edukativni programi za djecu i odrasle «Bijela roda u Čigoču» u PC Parka prirode
- 11:00 i 15:30 – povedi se Stazom Posavaca (zainteresirani se trebaju javiti u PC Parka prirode odakle u pratnji vodiča kreću na kružnu pješačku stazu cca 2h)
Streličarski turnir „Vitez sela Čigoča“
- 10:00 – prezentacija streličarskog sporta, Streličarski klub Sisak
- 10:30 – 17:00 - streličarsko natjecanje
Vožnja tradicijskom zapregom
- Vožnja konjskom zapregom hrvatskih posavaca OPG Srećko Jurić (kod Vatrogasnog doma)
Kulturno umjetnički program
- 10:00 – 14:00 - Fotoradionica na temu „Roda“ (Hrvatski fotosavez, u dvorištu infocentra Parka prirode, Čigoč 26, namjenjena za djecu i odrasle)
- 13:00 – 14:30 – otvaranje manifestacije i kulturno-umjetnički program (Zajednica kulturno umjetničkih udruga grada Siska, na pozornici iza Vatrogasnog doma u Čigoču)
- 15:30 - pokazna vatrogasna vježba JVP grada Siska
Povratak prirodi
- 14:30 – članovi Udruge za zaštitu divljih životinja AWAP puštaju skupinu rehabilitiranih ptica u prirodu (livada kod restorana „Tradicije Čigoč“ )
Život s rijekom
- štandovi s eko proizvodima (med, sirevi, voćni likeri i dr.), posavski suveniri, tradicijski zanati, moslavačka vina
- prezentacija Geomagnetskog observatorija u Lonjskom polju – Geofizički zavod, infocentar Čigoč
- etno-zbirka obitelji Sučić
- stari stolarski alati, infocentar Čigoč 26
Ostali rekreativni sadržaji:
- 10:00 – 16:00 vožnja kanuima na rukavcu Tišina (opremu preuzeti u PC Parka u Čigoču)
- 16:00 - malonogometni turnir «Štrok 2019» (na igralištu nasuprot Vatrogasnog doma u Čigoču)
Zabavni sadržaji:
- 20:00 seoska zabava u Vatrogasnom domu Čigoč
Za gurmane:
- ponuda pića u organizaciji DVD Čigoč iza Vatrogasnog doma
- besplatna podjela lovačkog gulaša uz muziku u organizaciji DVD Čigoč iza Vatrogasnog doma
- turističko seosko domaćinstvo «Tradicije Čigoč», Čigoč 7a, ponuda domaće hrane i pića

Pokrovitelj: Grad Sisak
Organizatori: JU Park prirode Lonjsko polje, DVD Čigoč, MO Čigoč

 

29.06.2019.
LONJA BIKE TOUR 2019 - BICIKLOM KROZ LONJSKO POLJE

Lonjsko polje, subota, 29. lipnja 2019. godine

Lonjsko polje

>> VAŽNE INFORMACIJE I SATNICA - LONJA BIKE TOUR 2019 (pdf)

„LONJA BIKE TOUR 2019“
BICIKLOM KROZ LONJSKO POLJE 29. LIPANJ 2019.
Poseban vlak za bicikliste «LONJA BIKE EXPRESS» kreće s glavnog kolodvora iz Zagreba, staje u V. Gorici, Lekeniku, Sisku i zadnjom postajom u Sunji. U Sunji ih dočekuju organizatori biciklijade, djelatnici Parka prirode Lonjsko polje koji će im biti domaćini na ovom cjelodnevnom izletu na kojem će ih neprekidno pratiti i lokalni tamburaški bend. U Krapju, selu graditeljske baštine je duža pauza koja će se iskoristiti za ručak, upoznavanje s posavskom drvenom arhitekturom, vožnju turističkim brodom na rijeci Savi te kušanje i kupovinu tradicijskih lokalnih proizvoda. Nakon odmora izletnici nastavljaju kroz selo Drenov Bok i stižu u Jasenovac te kroz Spomen područje dolaze na željezničku postaju gdje ih čeka «LONJA BIKE EXPRESS» za povratak u Sisak, odnosno Zagreb. Ukupna dužina rute iznosi 57 km. Organizator: Park prirode Lonjsko polje, a sve informacije možete dobiti na e-mail: info@pp-lonjsko-polje.hr

Dodatne informacije
Cjenik:
Prijevozne karte iz Zagreba, V. Gorice i Buzina za dvosmjerno putovanje koštaju 60,00 kn za odrasle, djecu od 6 do 12 godina i umirovljenike  40,00 kuna, a iz Siska po cijeni od 35,00 kn za odrasle, djecu od 6 do 12 godina i umirovljenike  20,00 kn.
Prijevoz bicikla je uključen u navedene cijene.

VRLO VAŽNE INFORMACIJE ZA SVE SUDIONIKE!!
Sudjelovanje na biciklijadi «LONJA BIKE TOUR 2019» je dobrovoljno i na vlastitu odgovornost. Organizator ne preuzima odgovornost za štetu ili ozljede koje bi se mogle dogoditi pod okolnostima na koje organizator ne može utjecati. Molimo Vas da poštujete vođe kolone koji će biti posebno označeni i koji će povremeno usmjeravati kolonu ili ju zaustavljati zbog  priključka ostalih. Na taj način će vožnja svima biti ugodnija i sigurnija. Molimo Vas da poštujete prometna pravila i da vozite u koloni ne prelazeći na lijevu stranu ceste. Na začelju kolone ići će tehnička pomoć. Molimo Vas da držite razmak između sebe i susjednog bicikliste kako ne bi došlo do nezgoda koje bi mogle dovesti do kvarova i ozljeda.
Ruta nije zahtjevna s obzirom da je u potpunosti ravna i bez uspona. Ukupna dužina rute iznosi 57 km. Vozi se asfaltiranom cestom, izuzev na dionici odlaska u retneciju Lonjskog polja u Mužilovčici u dužini 2 km (tvrdi makadam).

Organizator: Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje
Partneri: Biciklistička udruga Labud Sisak, Portal pedaliranje, Moto klub Scorpion Novska
Za sve potrebne informacije nazovite:
- Park prirode Lonjsko polje, 044 672-080 ili 098 222-080 Edvard Bogović 
- Hrvatske željeznice Zagreb, Posebni vlakovi, 01 4573-208 Ana Gašparec

PPLP

 

35. Repušnički susreti u Lonjskom polju
Repušnica, subota, 14.-15. lipnja 2019. godine

Lonjsko polje

>> PROGRAM - 35. Repušnički susreti u Lonjskom polju (pdf)

 

Petak 14.6. / DOM REPUŠNICA
20:00Predstava u dva čina „Martin i načelnica“ / Glumačka družina Komedijaši, Ivanec

Subota 15.6. / PRIJAMNI CENTAR REPUŠNICA
12:00Okupljanje sudionika
Likovna kolonija
Etnografska izložba „35. godina Repušničkih susreta“
Izložba ribarskog alata i opreme
Dječja animacija / Rent A Fun
13:00„Biciklom u polje“ – biciklijada (Kutina-Repušnica) / start biciklističko odmorište u Kutini / BK  Kutina
 13:30„Moslavački riblji specijaliteti“(šaran na rašljama, fiš, riba na peki)- ugostiteljska ponuda /
RU“ Hanja“ Repušnica
Glazbeni nastup: Prima band
14:30Pješački razgled Lonjskog polja sa stručnim vodičem       
16:30Biciklistički obilazak PP Lonjsko polje sa stručnim vodičem

Ostali sadržaji:

NOGOMETNO IGRALIŠTE
09:00 Malonogometni turnir
17:00 Prezentacija i prodaja domaćih proizvoda i rukotvorina (izlagači na štandovima)
           Izložba slika s likovne kolonije
18:00 Mimohod folklornih društava 
18:30 Svečano otvaranje 35. Repušničkih susreta u Lonjskom polju
Nastup: Gostujuća  folklorna društva
Mažoretkinje grada Kutine
20.30 Glazbeni nastup: TS Oldtajmeri
Begini

Organizatori:
Turistička zajednica grada Kutine
Mjesni odbor Repušnica
JU PP Lonjsko Polje
KUD Repušnica
Prima band
RU „Hanja“ Repušnica
ŠNK Mladost Repušnica

Više informacija na: 
www.turizam-kutina.hr, www.pp-lonjsko-polje.hr, www.ru-hanja.hr, www.kud-repusnica.hr

 

 

Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj
c Lonjsko polje, 22. svibnja 2019. godine

pplp

Blistavi Ibis u Ornitološkog rezervatu Krapje đol!
Ovaj tjedan su u Ornitološkom rezervatu Krapje đol evidentirane 3 jedinke blistavog ibisa (Plegadis falcinellus). Ova ptica močvarica blistavog ljubičastosmeđeg ruha tradicionalno gnijezdi u koloniji sa žličarkama i čapljama. Iako je do sada 2014. godine evidentirana samo jedna jedinka, ovogodišnji nalaz upućuje da blistavi ibis možda i gnijezdi u ornitološkom rezervatu, a nalaz će se potvrditi snimanjem i istraživanjem od strane Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode i djelatnika Parka.

pplp

 

Međunarodni dan biološke raznolikosti
Lonjsko polje, 22. svibnja 2019. godine

pplp

Međunarodni dan biološke raznolikosti proglasili su Ujedinjeni narodi 1993. godine, kako bi ukazali na veliku ulogu koju biološka raznolikost ima u održivom razvoju.

Obilježava se svake godine 22. svibnja kao spomen na 22. svibnja 1992., datum usvajanja teksta Konvencije o biološkoj raznolikosti.

Republika Hrvatska pridružila se svijetu u nastojanjima za očuvanje biološke raznolikosti i unapređenje zaštite prirode, a Hrvatski sabor je, donošenjem Zakona o zaštiti prirode, odredio da se 22. svibnja na Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti održati će u prostoru Tehničke škole Kutina predavanje o bioraznolikosti, invazivnim vrstama te predstaviti Sava TIES projekt: „ Očuvanje staništa sliva rijeke Save kroz međunarodno upravljanje invazivnim vrstama“.

>> Plakat Sava TIES projekt

pplp

 

Počela izgradnja posjetiteljskog centra „Crna roda“ u Osekovu
Osekovo, 25. travnja 2019. godine

pplp

Polaganjem povelje u temeljni kamen počela je u Osekovu 25. travnja 2019. godine izgradnja posjetiteljskog  centra „Crna roda“ koji se gradi u sklopu provedbe projekta  „Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra „Crna roda“ Osekovo“, a financira se sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020.  Ukupna vrijednost Projekta iznosi 20.315.914,88 kn, od čega prihvatljivi troškovi projekta iznose 15.759.437,22 kn, a ukupna bespovratna sredstva 12.826.999,00 kn. Projekt se provodi u suradnji s projektnim partnerima Sisačko - moslavačkom županijom kao regionalnom samoupravom sa velikim iskustvom u provedbi EU projekata i Gradom Popovača, na čijem području će se nalaziti novi Centar za posjetitelje. Dio troškova Projekta sufinancira Ministarstvo zaštite okoliša i enregetike i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
U sklopu novog Centra za posjetitelje nalazit će se suvenirnica, prezentacijska dvorana, edukativni park, parkiralište i sanitarni čvor, a sadržaji u Centru biti će temeljeni na interpretaciji i edukaciji po mjeri suvremenih korisnika. Radove izvodi Građevinsko – uslužni obrt PE-GRA iz Novske.        
Otvorenje radova uveličali su predstavnici Sisačko-moslavačke županije i Grada Popovače, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, brojni predstavnici gospodarskih subjekata i udruga s područja Parka, mještani Osekova i okolnih naselja.


 

Uzduž Save kreće velika borba protiv invazivne čivitnjače
Repušnica, 16. travnja 2019. godine

pplp
Zemlje regije udružile su se u borbi protiv invazivnih biljnih vrsta koje ugrožavaju autohtone biljke, životinje, ali i ljude. U Lonjskom polju počinje istrebljivanje čivitnjače, ogromnog grma pristiglog iz Sjeverne Amerike

Repušnica, 16. travnja 2019. – Čivitnjača, biljka koja je u Europu stigla iz Sjeverne Amerike kako bi učvršćivala željezničke nasipe, danas pokazuje da joj ovdje nije mjesto. Riječ je o invazivnoj vrsti čije se sjeme brzo i uspješno širi poplavnim vodama, te na površinama gdje raste, potiskuje autohtoni biljni svijet. Riječ je, naime, o grmu koji doseže tri metra, pa onemogućuje rast biljkama u svojoj sjeni.
„U Parku prirode Lonjsko polje čivitnjača prekriva već pola travnjaka, tj. pet tisuća hektara. Budući da čivitnjača potiskuje autohtone biljne vrste, ugrožava i uz njih vezan životinjski svijet – od kukaca do ptica. Zbog širenja agresivne biljke stoka na pašnjacima ima sve manje hrane. S druge strane zadržavanje stočarstva u Lonjskom polju pomaže obuzdavanju čivitnjače jer se stoka hrani njezinim mladicama. Najbolji je to primjer kako ekologija i poljoprivreda idu ruku pod ruku“, istaknuo je Ivor Stanivuković, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje na sastanku sudionika projekta Sava TIES: Očuvanje staništa sliva rijeke Savekroz međunarodno upravljanjeinvazivnim vrstama.
Na tom projektu surađuje osam zaštićenih područja uz Savu iz četiri zemlje - Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske. Glavni partner je zaklada EuroNatur iz Njemačke. Svaki dionik projekta hvata se u koštac s invazivnom vrstom koja mu zadaje najviše glavobolje.
„Pred nama je pilot projekt kojim želimo doznati kako se najuspješnije boriti protiv čivitnjače. Na površini od pet do deset hektara za uništavanje čivitnjače služit ćemo se malčiranjem i baliranjem. Zeleni prsten Zagrebačke županije biljku će suzbijati paljenjem, a Pokrajinski zavod za zaštitu prirode Vojvodine strojno će je čupati s korijenjem. Analizom ćemo doznati koja je metoda najučinkovitija i cjenovno najprihvatljivija te stvoriti smjernice za upravljanje tom invazivnom vrstom”, kazala je Valerija Hima, voditeljica projekta.
Davor Janković, upravitelj Šumarije Popovača Hrvatskih šuma, kazao je kako toj šumariji čak 90 posto uzgojnih radova odlazi na borbu s čivitnjačom. U šumama ta biljka sprječava razvoj autohtonog drveća – hrasta i jasena.
„Sustavno upravljanje čivitnjačom važno je i za ljude. Naime, čivitnjača raste u područjima Lonjskog polja koja pri obrani od poplava služe kao retencije. Bujanje grmlja usporava protok vode te povećava sedimentaciju i time smanjuje prostor retencije. Hrvatske vode dva puta godišnje kose vodne građevine kojima upravljaju; nasipe, kanale i vodotoke“, rekla je Tatjana Dovranić Kardaš, voditeljica ispostave Hrvatskih voda u Sisku.
Cilj projekta Sava TIES: Očuvanje staništa sliva rijeke Savekroz međunarodno upravljanjeinvazivnim vrstama je pronaći učinkovito rješenje za trajno uklanjanje i suzbijanje invazivnih vrsta biljaka. Projekt je vrijedan preko milijun i šesto tisuća eura, a s 85 posto sufinancirala ga je Europska unije iz programa IPA Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

Započelo punjenje Posebnog (ornitološkog) rezervata Krapje đol sa vodom iz rijeke Save
Krapje, 29. ožujka 2019. godine

pplp

Ustanova je u petak, 29.03.2019. godine u poslijepodnevnim satima započela sa aktivnim mjerama upravljanja za poboljšanje hidrološke situacije u posebnom ornitološkom rezervatu Krapje đol u cilju osiguranja uspješnog gniježđenja žličarki i raznih vrsti čaplji. Radove izvodi „Tanac“ d.o.o.

Hidrološka situacija u Posebnom (zoološkom) rezervatu Krapje đol prije početka gniježđenja u ožujku 2019. godine nije obećavala uspješno gniježđenje mješovite kolonije žličarke i raznih vrsta čaplji te je Ustanova inicirala provedbu aktivnih mjera upravljanja u cilju osiguranja vode u rukavcu iz rijeke Save.

Dovoljan nivo vode za gniježđenje mješovite kolonije u OR Krapje đol u sezoni 2018. godine osiguran je u prosincu 2017. godine. Visoki vodostaji Save u 2018. godini kada je bilo moguće puniti Krapje đol bili su u svibnju/lipnju 2018. godine, ali se rukavac nije mogao puniti jer je gniježđenje bilo u tijeku. U kolovozu 2018. godine, nakon gniježđenja rukavac je potpuno presušio. Jedina moguća povoljna hidrološka situacija – visok vodostaj Save koji omogućava punjenje rukavca kroz 500 m dug cjevovod bio je u veljači 2019. godine kada je otvoren ventil te se je rukavac napunio do vodostaja od 68 cm. Nakon mjesec dana, očitanje na vodomjernoj letvi pokazalo je niži vodostaj za 18 cm, a 29.03.2019. godine svega 41 cm. U koloniji su sive čaplje već počele gnijezditi, a pedesetak žličarki je došlo u koloniju nekoliko dana ranije. Dinamika evapotranspiracije i prolaz površinske vode kroz tlo pokazuje tendenciju da kroz 2 mjeseca vode u rukavcu ne bi bilo u povoljnom stanju koje bi osiguralo uspješno gniježđenje. Prognostička karta oborina za razdoblje od travnja do lipnja 2019. godine od DHMZ  ne govori u prilog većih očekivanih oborina, već se prognoziraju oborine ispod uobičajenog.

Budući da žličarke grade gnijezda cca pola metra iznad vode, padom vodostaja u narednim mjesecima gnijezda bi na toj visini bila dostupna divljim svinjama i čagljevima, čime bi se dovelo u pitanje uspješnost gniježđenja i podizanje mladih.

Nakon provedenih konzultacija sa Hrvatskim vodama, Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode i vlasnikom tvrtke „Tanac“ d.o.o. Ustanova je dana 29.03.2019. godine započela sa provedbom pumpanja vode iz rijeke Save u cjevovod kojim se puni rukavac. Pumpe koje su montirane na brodu osiguravaju protok od 500 l/sek. Plan je da se nivo vode u rukavcu podigne za pola metra.
Ustanova je sličnu aktivnost provela 2012. godine. 2011. godina je bila suša te vodostaj Save nije bio dovoljno visok (690 cm vodostaj Sava Jasenovac) za punjenje rukavca do sezone gniježđenja 2012. godine. Rukavac se je u potpuno suhom stanju punio uz pomoć pumpi vodom iz rijeke Save te je za 16 dana napunjeno cca 40 cm vode, koja je za 15 dana otišla kroz propusno tlo. Te godine nije bilo gniježđenja.

Ovogodišnja hidrološka situacija za ovu vrstu aktivnosti je puno povoljnija jer je u rukavcu ipak 40 cm vode te svako dodatno punjenje može samo poboljšati vodni režim čime se povećavaju šanse za uspješno gniježđenje.
Iako se i ove godine aktivnost provodi kao svojevrsno testiranje u cilju osiguranja povoljnih uvjeta za gniježđenje strogo zaštićenih vrsta ptica, Ustanova će imati više saznanja o potrebitosti provođenja sličnih aktivnosti u budućnosti kada je neophodna prilagodba ekstremnim klimatskim i hidrološkim uvjetima.

 

Započele aktivnosti na uređenju parcela za budući Ornitološki centar Čigoč
Čigoč, 28. ožujka 2019. godine

pplp

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje je 2016. godine u suradnji sa gradom Siskom i Ministarstvom kulture pokrenula inicijativu za gradnju novog Posjetiteljskog i ornitološkog centra Čigoč. Dana 28.03.2019. godine započeli su pripremni radovi uređenja parcela oko kurije Oberhofer Hangi u naselju Čigoč, koje izvodi „Komunalac“ iz Siska

Već duži niz godina kapaciteti Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje za provođenje sustava posjećivanja u Prijamnom centru Čigoč ne zadovoljavaju potrebe posjetitelja niti su infrastrukturni kapaciteti dostatni za kvalitetnu edukaciju i interpretaciju prirodnih, krajobraznih i kulturnih vrijednosti Parka prirode Lonjsko polje. Stoga je Ustanova pokrenula inicijativu sa lokalnom samoupravom za otkup parcele i gradnju novog modernog centra za posjetitelje.
Na prijedlog Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela iz Siska otkupljeno je pet parcela od  kojih se na jednoj nalazi kurija Oberhofer Hangi u Čigoču. Postojeća građevna nalazi se u zoni C – zoni ambijentalnog uređenja naselja Čigoč te se planira obnova građevine u novu namjenu – ornitološki centar Čigoč. Planirano je uređenje info centra, multimedijalne dvorana za 60 osoba, soba za sastanke i uredi za osoblje Parka, suvenirnica, parking, sanitarni čvor za posjetitelje, prostor za obilježavanje Dana sela roda, edukativni i interpretativni sadržaji za posjetitelje te za osobe za posebnom potrebama, smještaj za prstenovače sa kuhinjom i sanitarnim čvorom i prihvatilište za ozlijeđene strogo zaštićene vrste. Postojeći zarasli voćnjak sa starim sortama jabuka planira se revitalizirati i staviti ga u funkciju posjećivanja i kušanja. Planiran je prostor za prodaju lokalnih tradicijskih specijaliteta, prostor za izložbe, kamp za volontere i promatračnica za ptice. Uz parcelu budućeg ornitološkog centra, planira se uređenje pješačke staze oko rukavca Tišina u Čigoču, a sadašnjem info centru u Čigoču br. 26 daje se nova namjena.

pplp

 

Poziv na 1. regionalnu radionicu u okviru Sava TIES projekta
Sremska Mitrovica, Srbija, 12. ožujka 2019. godine

pplp

Foto: Boris Krstinić

Prva Sava TIES regionalna radionica održat će se 12. ožujka 2019. godine u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica, Sremska Mitrovica u Srbiji. Cilj radionice je okupiti dionike aktivne na polju zaštite prirode u slijevu rijeke Save kako bi sudjelovali u raspravi o ulozi različitih sektora u dugoročnom upravljanju invazivnim stranim vrstama. Na skupu će također biti razmatrana i međusektorska suradnja koja je izuzetno važan čimbenik u harmoničnom upravljanju zaštićenim područjima i prirodnim vrijednostima.
Prva regionalna radionica je prvi korak k razvoju dugoročnog okvira za funkcioniranje mreže SavaParks, koja treba osigurati nastavak međusektorske suradnje i održivost ostvarenih rezultata nakon završetka projekta Sava TIES.
Za sudjelovanje na prvoj Sava TIES regionalnoj radionici možete se prijaviti putem ove poveznice, najkasnije do ponedeljka 4. ožujka 2019. Za dodatne informacije obratite se organizatoru radionice Pokretu gorana Sremske Mitrovice putem elektroničke pošte: zasavica@zasavica.org.rs. Vidimo se!

>> Sava TIES - promotivni dizajn (pdf)

 

Predstavljanja projekta Sava Parks II – Sloboda za Savu
Slavonski Brod, 19.-21. veljače 2019 godine

Lonjsko polje

Članovi mreže zaštićenih područja uz rijeku Savu – Sava Parks Network, od 19. do 21. veljače 2019., sastali su se u Slavonskom Brodu povodom predstavljanja projekta Sava Parks II – Sloboda za Savu. Mreža obuhvaća 23  organizacije koje se bave zaštitom prirode u četiri zemlje sliva rijeke Save. U sklopu ovog trogodišnjeg projekta ukupne vrijednosti oko 400.000,00 EUR, planiraju se provesti studije izvodljivosti projekata obnove rijeke Save i njene poplavne nizine. Na nekim dijelovima, rijeka je ljudskim aktivnostima izmijenjena te bi vraćanje u prirodno stanje značilo i povratak vrijednih staništa te bolju obranu od poplava, ali i manji rizik za gubitak izvora pitke vode. Nakon izrade studija izvodljivosti, pripremiti će se dokumentacija za provedbu projekata obnove rijeke. Kroz projekt  koji financira zaklada Aage V. Jensen, omogućuje se daljnji rad mreže Sava Parks, a projekt provode njemački EuroNatur, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode te Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije.
Rijeka Sava iznimno je vrijedna za sve zemlje kojima protječe, a u odnosu na rijeke zapadne Europe, vrlo je dobro očuvana. Ona nam donosi vodu koja znači život ne samo za čovjeka, već i za mnoga druga živa bića. Vodocrpilišta velikih gradova uz Savu ovise o količini i kvaliteti vode koju Sava donosi. Zahvaljujući  dobroj očuvanosti, u rijeci i uz rijeku Savu nalazimo mnoge rijetke i ugrožene vrste i staništa. Uz Savu se nalaze prostrana plodna područja koja služe za uzgoj hrane te velike poplavne šume hrasta lužnjaka koje su jedinstvene na europskoj razini.
Jedna od aktivnosti projekta je i prevođenje Bijele knjige o Savi s engleskog na slovenski, hrvatski, bosanski i srpski jezik. U publikaciji su istaknute vrijednosti rijeke Save  i najaktualnije prijetnje među kojima se ističu daljnji razvoj plovidbe, izgradnja hidroelektrana te iskapanje sedimenta.
Sudionici su obišli zaštićena područja u Brodsko-posavskoj županiji na poplavnim područjima rijeke Save. Kao primjere dobre prakse i očuvanih staništa posjetili su ornitološki rezervat Baru Dvorinu te značajni krajobraz Gajnu. Pašnjačka zajednica braniteljska zadruga Eko-Gajna prikazala je značaj tradicionalnog stočarstva u održavanju prirodno vrijednih staništa.

Lonjsko polje

 

Budućnost na rubu močvare
Stružec, 02. veljače 2019. godine

Lonjsko polje

Na Svjetski dan vlažnih staništa, u subotu 02. veljače 2019. godine, selo Stružec – selo na rubu Parka prirode Lonjsko polje bio je domaćin manifestacije „Budućnost na rubu močvare“  koju su zajednički organizirali Ogranak Matice hrvatske u Kutini i Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje. Pokrovitelj skupa bio je Grad Popovača, a potporu skupu dali su Sisačko moslavačka županija i Turistička zajednica Grada Popovače.

U sklopu programa održan je okrugli stol „Od Strušca 2002. do Strušca 2019.“ uz  niz predavanja i filmskih projekcija. Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje predstavila je ciljeve i glavne aktivnosti projekta Sava TIES, koji je usmjeren na očuvanje vlažnih staništa u zaštićenim područjima od izvora do ušća rijeke Save kroz učinkovito upravljanje invazivnim vrstama. U sklopu predstavljanja projekta je također dat naglasak na promicanje tradicionalnih praksi u korištenju zemljišta u zaštićenim područjima, posebice u jačanju tradicionalne poljoprivrede kao što je ekološka poljoprivreda i ekstenzivno pašarenje te proizvodnje tradicijskih proizvoda i razvoju održivog turizma. U tu svrhu Ustanova je pripremila i edukativne letke projekta Sava TIES  koji su bili na raspolaganju posjetiteljima.
Poruku ovogodišnje Ramsarske konvencije „Močvarna staništa i klimatske promjene“ u ime Republike Hrvatske za Ramsarsku konvenciju uputila je Marijana Kapa, viša stručna savjetnica u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.


Obilježavanja Dana vlažnih staništa pod temom
„Močvarna staništa i klimatske promjene“
Stružec, 02. veljače 2019. godine

Lonjsko polje

 

Ogranak Matice hrvatske u Kutini i JU Park prirode Lonjsko polje
u subotu 2. veljače 2019. godine u 17 sati
pozivaju Vas na Svjetski dan vlažnih staništa
u Stružec (Društveni dom)
na poznati skup
BUDUĆNOST NA RUBU MOČVARE

 

>> POZIV - Obilježavanje Dana vlažnih staništa
(PDF, 0.2 MB)