Ramsar

EUROPARC FEDERATION

Parkovi DINARIDI

DanubeParks

The European Charter for Sustainable Tourism in Protected Areas

SavaParksPosjetite nas na:

Weather by Freemeteo.com

Novosti

Arhiva novosti iz 2013. godine

 

3. radni sastanak dionika Charter Foruma za izradu Strategije i akcijskog plana za održivi turizam
Krapje, 12. prosinca 2013.

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje se kroz projekt „Parkovi Dinarskog luka“ uključila u radni paket projekta  - Europska povelja za održivi turizam sa ciljem certifikacije parka za održivi turizam od strane EUROPARC Federacije.
Za dobivanje povelje održivog turizma Ustanova je obavezna izraditi Strategiju održivog turizma i akcijski plan za 5 godina. U samom početku procesa Ustanova je formirala Forum ili mrežu dionika u turizmu, koja sada ima 40 članova.
U četvrtak, 12. 12. 2013. godine održan je u Krapju treći radni sastanak. Dionici su po radnim grupama radili na akcijskom planu. Veliki broj prijedloga i komentara  za provedbu aktivnosti  i uključenosti dionika je ugrađeno u radnu verziju plana. Novi sastanak dionika planiran je za kraj siječnja, kada je i rok za predaju dokumenta.

 

Održan 1. međunarodni trening iz DCC-DANUBEPARKS Biodiversity and Tourism Project
Budimpešta, 10.-11. prosinca 2013.

Javna ustanova park prirode Lonjsko polje uključila se u projekt DCC-DANUBEPARKS Biodiversity and Tourism. DCC ili Danube Competence Centre je platforma suradnje zemalja Dunavske regije iz područja turizma koja je osnovana sa ciljem izgradnje mreže dionika turističkog sektora cijele dunavske regije investirajući u znanje i  vještine osoba koje rade u turizmu, te jačanju međunarodne suradnje i promocije.
U projekt DCC-a „Biološka raznolikost i turizam“ (2013. – 2015.) su uključeni svi partneri  iz projekta Danubeparsk Step2,0. 1. međunarodni trening „Razvoj turističkog proizvoda“ održan je od 10. – 11. 12. 2013. godine u Budimpešti, Mađarska. Prvog dana treninga sudionici su dobili opća znanja o marketingu i uslugama marketinga, te procesu stvaranja proizvoda, a drugi radni dan bio je predviđen za kreiranje turističkog proizvoda po regijama. Park prirode Lonjsko polje je kao zaštićeno područje pripalo regiji Hrvatska-Mađarska-Srbija, a radnja grupa Park prirode Lonjsko polje - Nacionalni park Dunav-Drava i Park prirode Kopački rit je radila na stvaranju turističkog proizvoda destinacije.

 

Uspješno završena 2. Međunarodna konferencija “Parkovi Dinarskog luka”
Budva, 02.-05. prosinca 2013.

Projekt „Parkovi Dinarskog luka“ provodi svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode WWF od siječnja 2012. – prosinca 2014. godine s ciljem umrežavanja parkova i zaštićenih područja na području zapadnog Balkana. Prvi i glavni cilj ovog projekta je stvaranje platforme zaštićenih područja kroz povezanost svih parkova u regiji Dinarskog luka.
Usvajanjem dokumenta 'Big Win for Dinaric Arc' u Budvi u Crnoj Gori počela je druga trodnevna Međunarodna konferencija Parkovi Dinarskog luka, na kojoj su se okupili predstavnici resornih ministarstava, međunarodnih institucija za zaštitu priroda i zaštićenih područja. Organizatori konferencije bili su Svjetski fond za prirodu - Mediteran (WWF),  Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) i Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore.
Svečanosti usvajanja dokumenta 'Big Win for Dinaric Arc' (Velika pobjeda za Dinarski luk) uz predstavnike ministarstava zaštite okoliša Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije i Kosova, nazočio je i Janez Potočnik, povjerenik Europske komisije za okoliš.
Usvajanje dokumenta 'Big Win for Dinaric Arc' nastavak je dogovora postignutog 2008. godine između šest država, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Albanije, koje su se obvezale da će proglasiti nova zaštićena područja i povećati neka od postojećih. Naknadno su im se pridružili Makedonija i Kosovo te je sada njime obuhvaćeno osam država, odnosno, cijela regija.

>> Izvještaj - 2. Međunarodna konferencija “Parkovi Dinarskog luka”
(p PDF, engleski, 2.23 MB)

 

SKUP KONZERVATORA U SELU GRADITELJSKE BAŠTINE
Krapje, 05. prosinca 2013.

Dana 05. prosinca 2013. godine, Ministarstvo kulture je u Krapju organiziralo radionicu u vezi izrade Poslovnih planova za kulturnu baštinu (Business Planning and Fundraising).Uspješna izradaovih planova osnovni je preduvijet kojim se Republici Hrvatskoj omogućuje koristitiznačajna financijska sredstava iz EU fondova za obnovu kulturne baštine.To je prije svega izuzetno važno za razvoj ruralnih područja te je na ovoj radionici upravo istaknut primjer Parka prirode Lonjsko polje gdje je već odrađeno niz aktivnosti na izradi poslovnog plana. Viša stručna savjetnica u KO Zagreb, Ksenija Petrić, upoznala je prisutne sa studijom Popis i pocjena stanja tradicijskih drvenih kuća u PP Lonjsko polje i SMŽ, zatim je ravnatelj ustanove parka Goran Gugić predstavio komponentu zaštite kulturne baštine u okviru Plana upravljanja PPLP a na kraju je pročelnica KO Sisak Ivana Miletić Čakširan prezetirala podatke o obnovi drvenih kuća u SMŽ finaciranih od Ministarstva kulture RH u periodu od 2007.-2013. godine. Na području parka nalazi se 699 tradicijskih drvenih objekata. Zbog toga bi se projektima sanacije i obnove tradicijske drvene arhitekture sufinanciranih iz fondova EU ostvarili vrlo bitni ciljevi na razvoju područja, demografske obnove i općenito privlačnosti područja.  Uz predstavnike konzervatorskih odjela gotovo iz čitave Hrvatske, radionici je nazočio i dr. sc. John Baguely, stručnjak vijeća Europe za zaštitu graditeljske baštine koji je boravak u selu graditeljske baštine iskoristio i za razgovor s dionicima odnosno predstavnicima lokalnog stanovništva (turistički poduzetnici, udruga za zaštitu kulturne baštine Kraplani i predstavnici Općine Jasenovac). 

 

DUNAVSKI PARKOVI NA RADNOM SASTANKU U PPLP
Krapje, Lonjsko polje, 29. rujna - 1. listopada 2013.

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje je kao partner u međunarodnom projektu DANUBEPARKS STEP 2.0 –  “Jačanje mreže zaštićenih područja rijeke Dunav kao platforme za zaštitu prirodne baštine Dunava“ bila, od 29.09.-01.10. 2013. Godine, domaćin radnog sastanka za turizam na kojem su sudjelovali  preko 30 predstavnika 15 zaštićenih područja.  Nakon provedenog istraživanja o kvaliteti usluga u edukaciji prirodnih vrijednosti u svibnju 2013. godine, na sastanku su predstavljeni rezultati provedenog terenskog istraživanja, te se raspravljalo o daljnjim smjernicama u poboljšanju kvalitete usluga u sustavu posjećivanja.
Sudionike poludnevnog studijskog izleta su predstavnici JUPPLP, Ministarstva turizma i Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije upoznali sa počecima razvoja sustava posjećivanja u Parku prirode Lonjsko polje, te uključivanjem kulturne baštine i tradicijske drvene arhitekture u turističke svrhe. Sudionici sastanka su imali mogućnost u živo vidjeti obnovu drvene kuće za budući prijamni centar Uprave parka i jedan obnovljeni tradicionalni objekt koji je u funkciji turizma.
Na kraju su predstavnici svjetskog fonda za zaštitu prirode - WWF upoznali sudionike sa procesom dobivanja povelje za održivi turizam (European Charter for Sustainable Tourism) od Europark Federacije, u koji se uključila JUPPLP preko projekta “Parkovi Dinarskog luka“.

 

PRIJATELJSKI SUSRET KUTINSKE MATICE HRVATSKE I UPRAVE PARKA
Krapje, 25. rujna 2013.

Na poziv Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje, 25. rujna 2013. godine, Upravni odbor Ogranka Matice hrvatske Kutina sjednicu je održao u Krapju.  Ravnatelj Ustanove Goran Gugić iskazao je  zahvalu za doprinos u višegodišnjem projektu  „Budućnost na rubu močvare“ koji se naizmjenično ostvaruje  u šest moslavačkih sela u dodiru s Parkom prirode. Gosti su tom prigodom razgledali izložbu Hrvatskog fotosaveza s fotografijama najvećeg močvarnog parka u Hrvatskoj i likovnu  izložbu  pretežito s motivima tradicijskih  kuća posavskog kraja Ivice Ice Bilandžića iz Kutine. Govorilo se poticajem povjesničara Mladena Mitra i o mogućem godišnjem okupljanju poznatih hrvatskih i slikara susjednih zemalja. Spominjane su i literarne  teme pod nazivom „Šuma, voda,  nebo“. Boravak kutinskih „matičara“ završio je u Drenovom Boku promocijom ovogodišnjeg dvobroja časopisa „Moslavačko zrcalo“. Uz zalaz sunca nad Savom  na riječnom brodu „Vodomar“ pjesnički su  nastupili Božica Brkan, Katarina Brkić i Đuro Vidmarović.  Iskazano je i poštovanje prošle godine preminulom njemačkom ornitologu dr. Martinu Schneider-Jacobyu i pri tome su iznijeti i prijedlozi o dodjeli nagrade s njegovim  imenom i znanstvenim skupom uz njegovo  djelovanje na afirmaciji biološke raznolikosti Lonjskog polja.

 

PO PRVI PUT DVODNEVNA PROSLAVA DANA EUROPSKE BAŠTINE U KRAPJU!
Krapje, 21. i 22. rujna 2013.

Povodom Dana europske baštine, 21. i 22. rujna 2013. godine, JU Park prirode Lonjsko polje i Općina Jasenovac organizirali su manifestaciju kojom je obilježena 19. obljetnica proglašenja sela Krapja selom graditeljske baštine. Po prvi put dvodnevno obilježavanje Dana europske baštine u Krapju, obilovalo je bogatim kulturnim, folklornim i sportskim sadržajima. Dopodnevni subotnji program, nakon svete mise u crkvi Sv. Antuna Padovanskog, počeo je otvaranjem izložbe narodne nošnje i glazbene baštine autorice S. Moslavac, zatim otvorenjem izložbe nagrađenih fotografija Hrvatskog fotosaveza te otvaranjem likovne izložbe slikara Ivice Ice Bilandžića. Središnji dio programa nastavljen je u prostoru prijamnog centra Parka prirode gdje se prisutnima obratio i ravnatelj PP Lonjsko polje G. Gugić a potom je uslijedio bogat kulturno umjetnički program. U folklornom programu nastupilo je više folklornih društava.  Mnoštvo štandova na kojima su prezentirani posavski eko proizvodi, tradicijski alati i zanati te bogata gastronomska ponuda privukli su u Krapje mnoštvo posjetitelja. Posebno je bila zanimljiva prezentacija tradicijske vršidbe žita a nakon nje posjetitelji su mogli uživati u ugodnoj edukativnoj vožnji turističkim brodom Parka prirode na rijeci Savi. Večernji dio programa završio je tamburaškim koncertom u uspješnoj organizaciji Udruge mladih iz Krapja. Dani baštine nastavili su se u nedjelju sportskim programima za mlade. Jasenovački atletski klub JAK organizirao je natjecanje mladih u trkačkim disciplinama a uprava parka je nakon prigodnog domijenka prisutnima pružila ugođaj vožnje kanuima na Strugu kao i vožnju brodom na Savi. Za uloženi trud i poseban doprinos u organizaciji ove manifestacije treba osim spomenutih istaknuti i, prije svega, Udrugu za očuvanje kulturne i tradicijske baštine „Kraplani“ iz Krapja te Hrvatski fotosavez kao i mlade čuvare prirode PPLP.

 

Obilježavanje Dana europske baštine u Hrvatskoj
Krapje - selo graditeljske baštine

Krapje, 21. i 22. rujna 2013.

Dođite na Dane europske baštine u Krapju !

Na inicijativu Vijeća Europe, obilježavanju Dana europske baštine 1995. godine pridružila se i Republika Hrvatska. Za središnju proslavu te je godine izabrano posavsko selo Krapje, koje je tom prigodom proglašeno i selom graditeljske baštine. Od tada pa sve do danas tijekom rujna se u Krapju organizira ova manifestacija kao je važan poticaj za afirmaciju vrijednosti krajolika i kulturne baštine hrvatskoga Posavlja kao i za pokretanje revitalizacijskih procesa u ruralnim sredinama ovoga područja. Cilj manifestacije je širiti znanje i svijest, kako o vlastitom kulturnom nasljeđu, tako i o vrijednostima drugih kultura. Zbog toga Vas pozivamo da dođete 21.09.2013. godine u selo Krapje i uživajte u bogatom kulturnom, zabavnom i rekreativnom programu.

>> Program manifestacije ( PDF, 514 kB)

Organizatori:

 • JU Park prirode Lonjsko polje
 • Udruga za očuvanje materijalne,  nematerijane, kulturne i tradicijske baštine „Kraplani“
 • TZ Općine Jasenovac
 • Općina Jasenovac
Suorganizatori:
 • Hrvatski fotosavez
 • Muzej Moslavine
 • Udruga mladih Krapje
 • NK „Naprijed“ Krapje
 • DVD Krapje
 • Mjesni  odbor Krapje
 • ŠRD „Jez“ Jasenovac
 • LD „Patak“ Jasenovac
Sponzori:
JU PP Lonjsko polje
TZ Općine Jasenovac
TZ Sisačko-moslavačke županije
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

 

 

Otvorena izložba „Oj, rumena ružo moja“, autorice Slavice Moslavac
Kutina, 5. rujna 2013.

Kao uvod u skoro obilježavanje Dana europske baštine, koje se obilježava 21.09.2013. godine u Krapju, selu graditeljske baštine, u Galeriji Muzeja Moslavine etnografsku izložbu „Oj, rumena ružo moja“, posvećenu baštini Krapja, Puske, Plesma i Drenovog Boka, pripremila je Slavica Moslavac, etnologinja. Izložba sadržava panoe s tekstovima i fotografijama o glazbenoj ostavštini i narodnim nošnjama Krapja, Puske, Plesma i Drenovog Boka, desetak izvornih narodnih nošnji iz tog kraja Posavine, te drugih izložaka, originalne predmeta i rukotvorine koje su se koristile u domaćinstvima. Osim graditeljske baštine, Krapje je značajno po specifičnoj arhaičnoj pjesmi i posavskoj nošnji, koja se nosi samo u ovim naseljima. Na otvorenju izložbe, s pjesmom su nastupile i članice Udruge „Kraplani“ obučene u nošnje posebnog krapjanskog tkanja, od koje su neke nošnje starije od sto godina i time su zadivile posjetitelje izložbe.

 

 

Pomoćnik ministra posjetio Park prirode Lonjsko polje
Krapje, 12. kolovoza 2013.

U sklopu obilaska radova na izgradnji i uređenju turističko-posjetiteljske infrastrukture zaštićenih područja u Republici Hrvatskoj koji se financiraju iz proračuna Ministarstva zaštite okoliša i prirode putem Projekta integracije u EU Natura 2000, 12.08.2013. godine Park prirode Lonjsko polje posjetio je pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep. U društvu domaćina, djelatnika Javne ustanove i predstavnika izvođača radova pomoćnik ministra uvjerio se kako napreduju radovi na rekonstrukciji tradicijske kuće i pratećeg gospodarskog objekta u Krapju br. 18 koji će se nakon obnove koristiti za potrebe polivalentnog Prijemnog centra Parka prirode Lonjsko polje.Pomoćnik ministra izrazio je zadovoljstvo viđenim, a posebno je pohvalio dinamiku kojom se izvode radovi čiji je završetak planiran krajem ove godine.
'Završetkom ovih radova, vrijednih više od 2 milijuna kuna, stvorit će preduvjeti da Park prirode Lonjsko polje postane perjanica kontinentalnog turizma u ovom dijelu Hrvatske, što neprocjenjivim bogatstvom svoje prirodne i kulturne baštine svakako i zaslužuje.'– izjavio je pomoćnik ministra Nenad Strizrep na kraju svoje posjete Krapju.

 

 

2. Krapjanska noć folklora
Krapje, 03. kolovoza 2013.

U subotu, dana 03. kolovoza 2013. godine u organizaciji Udruge „Kraplani“ iz Krapja održana je druga po redu Krapjanska noć. Uz pomoć NK „Naprijed“ Krapje i „Udruge mladih“ Krapje kao suorganizatora, Udruga „Kraplani“ je organizirala noć folklora u kojoj su svoje pjesme i plesove predstavili brojnoj publici KUD „Javor“ iz Jazavice, Roždanika i Voćarice, KUD „Kolo“ iz Starog Grabovca, KUD „Brest“ iz Brestače, KUD „Tkanica“ iz Okučana, KUD „Sloga“ iz Majura te Udruga Kraplani kao domaćini susreta.
Prezentacija nematerijalne kulturne baštine kroz pjesme i plesove potvrđuje da je stanovništvo Lonjskog polja i okolice sačuvalo do danas svoja umijeća, vještine i običaje koji pokazuju povezanost i identifikaciju sa povijesnim razdobljem i tradicijom ovoga kraja.

 

 

Puštanje mladih roda u prirodu
Čigoč, 30. 07. 2013. godine

Već petu godinu za redom Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje, Zoološki vrt Zagreb i Udruga za zaštitu divljih životinja AWAP iz Zagreba pušta u prirodu mlade i rehabilitirane rode. Ove godine Zoološki vrt grada Zagreba je pustio 3 mlade rode, a udruga AWAP je pustila 5 roda koje su bile prošle godine unesrećene i uspješno su se oporavile u utočištu. Rode su puštene na pašnjaku iza sela Čigoč i pridružile se brojnim „domaćim“ rodama koje su tamo tražile hranu.