Ramsar

EUROPARC FEDERATION

Parkovi DINARIDI

DanubeParks

DanubeParks

The European Charter for Sustainable Tourism in Protected Areas

SavaParks

SavaParks

European Stork Villages

Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije

Bio portal

 Posjetite nas na:


Weather by Freemeteo.com

 Pratite kretanje GPS-om označenih roda.
Više informacija...


Pratite kretanje GPS-om označenih roda.
Više informacija...

Novosti

Arhiva novosti iz 2016. godine

 

Otvorena vrata u Park prirode - adventski dan u Lonjskom polju!
Slobodan ulaz u Park prirode Lonjsko polje
PC Repušnica u petak 16.12.2016. godine s početkom u 14:00h

Lonjsko polje

Otvorena vrata u Park prirode - adventski dan u Lonjskom polju!

Slobodan ulaz u Park prirode Lonjsko polje u PC Repušnica u petak 16.12.2016. godine s početkom u 14:00h.

Program:

 

 

Prijavljen projekt izgradnje prijamnog centra „Crna roda“ u Osekovu
Krapje, 13. listopada 2016. godine

Lonjsko polje

JU Parka prirode Lonjsko polje je 13. listopada 2016. godine na EU fondove prijavila projekt “Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra “Crna Roda” Osekovo“. Vrijednost projekta iznosi 16.512.476,75 kuna. Nositelj projekta je Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje, a partneri Sisačko-moslavačka županija i grad Popovača. Cilj projekta je izgradnja posjetiteljskog centra u Osekovu, izgradnja 8 vidikovaca i drvenog pješačkog mosta, edukativne i promotivne aktivnosti te uvođenje sustava za praćenje broja posjetitelja. Projektnu aplikaciju izradila je Razvojna agencija SI-MO-RA. Nadamo se da će projekt biti prihvaćen i da će se njegovom realizacijom znatno poboljšati turistička infrastruktura Parka a time i preduvjeti za razvoj turizma kod lokalnog stanovništva. 

Lonjsko polje

 

 

FESTIVAL GLJIVA U PARKU PRIRODE LONJAKO POLJE
Prijamni centar u Repušnici, subota, 15. listopada 2016. godine

Lonjsko polje

U organizaciji Turističke zajednice grada Kutine i partnera: Grad Kutina, Javna ustanova Parka prirode Lonjsko polje i Centar za istraživanje gljiva „Russula“ Novska, 15.10.2016. po prvi puta će se održati manifestacija pod nazivom „Festival gljiva u Parku prirode Lonjsko polje“ sa centralnim događanjima na prostoru Prijamnog centra Repušnica – moslavačkih vrata u Park prirode Lonjsko polje.

Cilj manifestacije je popularizacija gljivarstva i mikologije širim slojevima stanovništva na pristupačan i razumljiv način.

Program prvog Festivala gljiva u Parku prirode Lonjsko polje zamišljen je kao kombinacija stručnog (stručna predavanja i izložba), zabavnog (glazbeni nastupi) i sajmenog djela (izlagači na štandovima).

10:15 Stručni program - predavanje „GLJIVE I ŽIVI SVIJET U PARKU PRIRODE LONJSKO POLJE“, predavač: Matija Josipović

11:00 Otvorenje izložbe gljiva
- Nastupi: Ženski vokalni ansambl SiDone Kutina, Gradski puhački orkestar "Krešimir" Kutina, Mažoretkinje grada Kutine, Fašnička udruga Kobre Kutina
- Sajamski program (izlagači na štandovima – obiteljska poljoprivredna gospodarstva, proizvođači gljiva)

15:00 kuhanje i podjela najvećeg moslavačkog gljivarskog rižota – Etno kulinarska akademija Garešnica / sljubljivanje jela od gljiva i moslavačkih vina

Popratni program:
ugostiteljska ponuda / prezentacije moslavačkih vinara / likovna kolonija / izložba fotografija / izleti u park prirode: rekreativno jahanje, vožnja kočijom / glazbeni program

Organizator: Grad Kutina, Javna ustanova Parka prirode Lonjsko polje, Centar za istraživanje gljiva „Russula“ Novska, Turistička zajednica grada Kutine

Partneri: Udruga Klik, Biciklistički klub Kutina, Udruga Topot, Fašnička udruga „Kobre“, Knjižnica i čitaonica Kutina, Udruga vinogradara i voćara Moslavine „Lujo Miklaužić“ Kutina, Ribolovna udruga za tradicijski ribolov „Hanja“

>> Program događanja (pdf, 277 KB)

 

Europski dani promatranja ptica – više od 20 000 učesnika prebrojalo blizu 6 miliona ptica selica
EuroBirdwatch 2016: Press Release – Results , 2. listopada 2016. godine

 


    HDZPP

 

Na ovogodišnjim Europskim danima promatranja ptica (“EuroBirdwatch”) sudjelovalo je 24 115 osoba, što je naveće europsko promatranje ptica u organizaciji 40 nacionalnih partnera BirdLife International-a u Europi i središnjoj Aziji. Sudjelujući u preko 1,000 raznih zbivanja, ovaj vikend promatrali su zapanjujuću jesensku seobu, putovanje ptica prema njihovim južnim zimovalištima.

Redovito od 1993.g. svaki prvi vikend u listopadu, EuroBirdwatch stremi podizanju svijesti o ptičjim seobama i potiče nužne aktivnosti za zaštitu ptica i njihovih staništa. Uz to, odlična je prigoda da stanovništvo promatra ptice uz pomoć mjesnih znalaca, upoznatih s prirodnim spektaklom koji se svake godine zbiva dva puta!

Ove godine, 40 zemalja u Europi i središnjoj Aziji sudjelovalo je u EuroBirdwatch-u, organiziravši 1,070 događaja i vidjevši 5,8 miliona ptica selica. Osim promatranja, prepoznavanja i prebrojavanja ptica u prolazu, mnogi partneri BirdLife-a ponudili su razne aktivnosti, od izložbi fotografija do ornitoloških izleta i javnih prstenovanja ptica, kao i posebnih događaja namijenjenih djeci.

Kako milioni ptica putuju prema svojim zimovalištima u Sredozemlju i Africi, EuroBirdwatch potiče ljude svih dobi da promatraju, uživaju i uče o pticama selicama i njihovim zapanjujućim sposobnostima, kao i o opasnostima s kojima se suočavaju za svojih dugih putovanja. Podaci prikupljeni od svih BirdLife-ovih nacionalnih partnera obrađeni su i objavljeni u Europskom Centru, zadatak koji svake godine preuzme drugi partner BirdLife-a. Ove godine, čast da obradi podatke (koje možete naći na stranici www.eurobirdwatch.eu) zapala je partnera iz Švicarske; BirdLife Switzerland. Zbirni podaci na stranici samo su kratak sažetak mnogih važnih opažanja tijekom “EuroBirdwatch 2016” akcije:

Ornitološki značajno:

Ostale zanimljivosti:

Hrvatska redovito sudjeluje u ovoj akciji od 1996. godine. Ptice su prebrojavane na 40 lokacija, u gradovima, selima, nacionalnim parkovima, parkovima prirode, akumulacijskim jezerima ... Izbrojano je preko 30 000 ptica iz 126 vrsta, što je najveći broj otkad smo se uključili u ovu akciju. Najbrojnije viđene vrste kod nas su crna liska, šareni čvorak i divlja guska, a viđene su i globalno ugrožene vrste poput malog vranca, patke njorke, orla štekavca, posljednji zaostali primjerci naših gnjezdarica kao što je bijela žličarka, prvi zimski gosti, npr. veliki svračak, u nas rijedak gost orao ribar i egzotična egipatska guska.

 

Više podataka o Europskim danima promatranja ptica možete pronaći na stranicama:
- www.eurobirdwatch.eu
- www.ptice.hr
- www.biom.hr

BirdLife International je najveća svjetska organizacija posvećena zaštiti prirode, koja trenutno okuplja 120 organizacija iz cijelog svijeta. Zajedno, oni su vodeći autoritet za pitanja statusa ptica, staništa i problema koji utječu na ptičji svijet.

 

 

Studijsko putovanje Povjerenstva za turističke aktivnosti u Parku prirode Lonjsko polje
Lonjsko polje, subota, 1. listopada 2016. godine

Lonjsko polje

U organizaciji Ustanove parka 01. listopada 2016. godine organizirano je studijsko putovanje Povjerenstva za turističke aktivnosti u Parku prirode Lonjsko polje. Brojni turistički poduzetnici i predstavnici OPG-a s područja Parka i njegovog neposrednog okruženja kao i posebni gosti, predstavnici TZ Grada Osijeka i djelatnici Vision teama d.d., proveli su cijeli dan u obilasku raznih turističkih kapaciteta i sadržaja u Parku prirode Lonjsko polje. Sve je počelo u Prijamnom centru u Repušnici kada je prisutnima predstavljen Projekt Vision turizam Hrvatska čiji je cilj da modernim tehnologijama i kvalitetnom promocijom poveća veću prodaju turističkih usluga kao i domaćih proizvođača hrane i pića na domaćem tržištu i tržištu EU (Model udruživanja ZELENA KUĆA i mobilna aplikacija VISION ONE). Nakon toga krenulo se autobusom u obilazak nekoliko turističkih gospodarstava u Moslavini i PP Lonjsko polje, koji su kao primjeri dobre dobre prakse predstavili svoja obiteljska turistička imanja te svoje planove i projekte u daljnjem poslovanju. Na kraju je za sve sudionike organiziran ručak i ugodna panoramska vožnja turističkim brodom „Katarina 1“ po rijekama Savi i Uni. Ovo studijsko putovanje imalo je za cilj da turistički poduzetnici upoznaju jedni druge, razmijene pozitivna iskustva i time poboljšaju međusobnu suradnju.

Lonjsko poljeLonjsko poljeLonjsko polje

 

 

JU Park prirode Lonjsko polje dobitnik nagrade BRAND LEADER 2016 AWARD
Beograd, 28. rujna 2016. godine

cigoc

Pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine i turizma Republike Srbije u Bogradu se u Sava centru 28. rujna 2016. godine održala 6. Biznis konferencija „Turističko tržište Jugoistočne Evrope - SEET 2016“ na kojem je sudjelovala i prezentirala svoje turističke proizvode Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje. Na konferenciji je sudjelovalo preko 450 učesnika, među kojima su bili prisutni visoki predstavnici relevantnih institucija, strukovnih udruženja, kao i turoperatori iz EU, Rusije, Kine, SAD, UAE i Turske. Biznis konferencija „SEET 2016“ imala je za cilj unapređenje konkurentnosti i povećanje prihoda od turizma te jačanje regionalne saradnje i privlačenja turista sa drugih emitivnih tržišta. U plenarnom dijelu konferencije PP Lonjsko polje je, kao izuzetan primjer dobre prakse, predstavio model na koji način razvojem održivog turizma jedno zaštićeno područje može utjecati da lokalno stanovništvo u neposrednom okruženju postiže dugoročnu ekonomsku korist od dolaska turističkih posjetitelja u ovo područje.
Predstavnici Parka također su preko prethodno dogovorenih i organiziranih B2B sastanaka ostvarili niz razgovora s potencijalnim partnerima koji bi organizirano dovodili posjetitelje u PP Lonjsko polje a u tom cilju bio je i postavljen štand s promidžbenim materijalima ovog najvećeg zaštićenog močvarnog područja u podunavskom slivu.
Na kraju konferencije Mass Media International i Stručni kolegijum Konferencije je na temelju  standardiziranih kriterija, za pozitivan razvoj, visok stupanj tržišne prepoznatljivosti i doprinos unapređenju i popularizaciji potencijala turističke destinacije, donio odluku da JU Parku prirode Lonjsko polje dodijeli nagradu BRAND LEADER 2016 AWARD.

cigoccigoccigoccigoc

 

Europski dani promatranja ptica – EuroBirdwatching 2016
Lonjsko polje, 1. i 2. listopad 2016. godine

cigoc

POZIV
Akcija "Europski dani promatranja ptica" tradicionalno se odvija širom našeg kontinenta svaki prvi vikend u listopadu. Cilj akcije je promovirati promatranje i proučavanje ptica, poticati ljubav prema prirodi i educirati javnost i donositelje odluka o potrebi zaštite ptica i njihovih staništa.

U ovo doba godine milijuni ptica selica napuštaju Europu i odlijeću ka svojim zimovalištima u  Africi. BirdLife International poziva stanovnike Europe i središnje Azije da tijekom vikenda 1. i 2. listopada 2016. iskoriste priliku i otkriju zapanjujući svijet ptičjih seoba.
Ove godine 36 nacionalnih partnera BirdLife International-a u Europi i središnjoj Aziji poziva sugrađane da promatraju ptice selice i saznaju zanimljivosti o selidbi ptica i opasnostima  kojima se putem suočavaju. Ovim je povodom diljem Europe planirano više stotina događaja.
Istraživanje koje je BirdLife International izveo i objavio 2015. godine pokazuje da svake godine širom Sredozemlja bude ubijeno oko 25 milijuna(!) ptica selica. A nakon što prevladaju ovu veliku prepreku, većinu ptica još čeka prijelaz preko negostoljubive saharske pustinje, kao i druge opasnosti na putu - dva puta godišnje! BirdLife-ove partnerske organizacije u tim zemljama zadale su si kao najviši prioritet borbu protiv tog besmislenog ubijanja, za koje nema opravdanja.
Za ptice selice su stoga životno važna i pogodna područja gniježđenja na sjeveru i očuvanje stajanki i sigurnih puteva kao i odgovarajuća staništa na zimovalištima. Cilj dana Europskih promatranja ptica EuroBirdwatch 2016 je podići svijest o čudu seobe ptica i razumijevanje njihovih potreba tijekom gniježđenja, putovanja i zimovališta u Sredozemlju i Africi.
EuroBirdwatch je godišnja akcija koja uključuje stotine aktivnosti organiziranih širom našeg kontinenta. Na mjestima promatranja broje se učesnici i viđene ptice, o čemu nacionalni koordinatori izvještavaju Europsku središnjicu. Lani je u 41 zemlji Europe i središnje Azije organizirano 1.093 zbivanja s više od 32.000 sudionika, koji su vidjeli preko 5 milliona ptica!
U 2016. godini akciju koordinira BirdLife Switzerland, koji je ujedno i europski centar te će obraditi podatke dobivene iz država učesnica.
U Hrvatskoj akciju zajedno izvode Udruga BIOM (partner BirdLife-a u Hrvatskoj) i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode.
Mjesto promatranja ptica u Parku prirode Lonjsko polje bit će naknadno definirano i objavljeno. Pratite nas.

Za sva pitanja i nejasnoće možete se obratiti na:
E-adresa:  paula@biom.hr
zvasilik@gmail.com
Telefoni:  095 / 811-88-31, 099/420-24-20
01/410-00-18, 091/921-52-20

 

Europski dani promatranja ptica – EuroBirdwatching 2016
SUBOTA, 1.10.2016.
Park prirode Lonjsko polje

10:00 - 10:15 Okupljanje promatrača ptica i ljubitelja prirode, Krapje br. 16

10:15 - 10:45 Uvodna prezentacija o pticama Hrvatske, popularizaciji promatranja ptica u Hrvatskoj, Krapje br. 16 prezentacijska dvorana, Željko Vasilik, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode

11:00 - Polazak na Ornitološki rezervat Krapje đol

11:00 - 15:00 Promatranje ptica na Ornitološkom rezervatu Krapje đol, voditelj: Željko Vasilik, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode

>> Program događanja (pdf, 79 KB)

 

 

Regionalna radionica o ekonomskim vrednovanjima usluga ekosustava
Valbonne – Sophia-Antipolis, Francuska 19. rujna 2016. godineDana 19. rujna 2016. godine u Francuskoj je predstavljen završetak projekta MED – ESCWET pod nazivom „Ekonomske vrednovanje usluga ekosustava vlažnih staništa u kontekstu klimatskih promjena na području Mediterana“. Park prirode Lonjsko polje odabrano je kao pilot područje za ekonomsko vrednovanje prirodnih poplavnih područja kao dijela sustava za obranu od poplava. Retencija Lonjsko polje i Mokro polje su jedinstveni primjerak prirodnih poplavnih područja koja se koriste u kontroliranom sustavu zaštite od poplava. Kroz projekt je izračunata ekonomska vrijednost poplavnih  područja na temelju investicijskih podataka izgradnje i održavanja sustava za obranu od poplava za period od 100 godina u iznosu od 1.516,272,085 €. Uz Park prirode Lonjsko polje, predstavljena su još  tri pilot područja na kojima su se vrednovale usluge ekosustava - Vic obalna laguna u Francuskoj, jezero Burullus u Egiptu te tresetište Yeniçaga u Turskoj.

 

 

Dani Europske baštine u Krapju 2016. godine! Dani otvorenih vrata!
Krapje, 17.-18. rujna 2016. godine

cigoc

Subota, 17.09.2016.
08:00 -  Polazak autobusa iz Zagreba, Trg Ivana Mažuranića 14 (ispred Etngr. muzeja), a povratak je u 17:00h
10:00 Otvorenje izložbe „Telefon-čudo novog vijeka“, autorica Jasmina Uroda Kutlić, Krapje kbr. 1
10:00 Foto radionica „Svjetlo“, snimanje na temu graditeljske baštine i modeliranje bundeva, Hrvatski fotosavez, Krapje 30
10:30 – 11:00   „Aktivnosti lokalne zajednice u zaštiti kulturne baštine“, Nikolina Srnčević, Udruga mladih Krapje, prezentacija i diskusija
11:00 – 12:30 „Graditeljska baština Krapja - osnivanje Referentnog centra  za drvenu kuću“, mr.sc. Ksenija Petrić, Ministarstvo kulture, KO Zagreb
12:00 Mimohod KUD-ova od crkve do pozornice Krapje kbr. 1
12:30 Svečano otvorenje manifestacije Dana europske baštine i Kulturno      umjetnički program, nastup udruga i KUD-ova, Krapje br. 1 - ugostiteljska  ponuda

14:00 Združena vatrogasna vježba „Plamen Lonjski 2016“, Vatrogasna zajednica Općine Jasenovac, DVD Krapje

14:30 Tamburaški koncert, tamburaški sastav „Zlatne žice“ Novska
15:00 – 16:30 Stručno vođenje „Izvorne pasmine u PP Lonjsko polje“, Staza graničara, Krapje br. 18

Prateći program:
10:00 – 18:00 Prezentacija štandova tradicijskih zanata, alata, suvenira i ekoproizvoda, Krapje kbr.1 - 70
10:00 – 18:00 Etno zbirka Palaić, Krapje br. 48
Vožnja konjskom zapregom i rekreativno jahanje
Old-timer klub LANZ BULDOG Novska 
Izložba „Aktivnosti udruge Kraplani“,  kbr.1
Izviđački kamp, Udruga mladih Krapje, logorska vatra, kbr. 102
„Pozdrav iz Krapja razglednicom“ , štand TZ Općine Jasenovac, kbr. 1
14:30 – 18:00 Vožnja brodom „Katarina 1“ po rijeci Savi prema voznom redu,  pristan Krapje
14:30 – 18:00 Vožnja čamcima na solarni pogon po rijeci Savi prema voznom redu,  pristan Krapje
14:30 Edukativni program za djecu „Krapje – selo graditeljske baštine“, Krapje br. 18
17:00 Prvenstvena nogometna utakmica, igralište NK „Naprijed“ Krapje
19:00 Krapjanska noć, kuća br. 1, tamburaški koncert „Garavuše“, Udruga za zaštitu kulturne baštine Kraplani

Nedjelja 18.09.2016.:
09:00 – 12:00  Fotoradionica  za mlade „Svjetlo“ , snimanje na temu graditeljske baštine i modeliranje bundeva, Hrvatski fotosavez, Krapje 30
09:00 – 12:00  Aktivnost mladih čuvara prirode Lonjsko polje i Udruge mladih Krapje
10:00 – 11:00  Atletska natjecanja mladeži – JAK Jasenovac
10:00 – 12:00 Natjecanje ribičke mladeži, kadeti ŠRD „Jez“, most na Strugu u Plesmu
11:30 – 13:30 Vožnja kanuom, pristan na Strugu Plesmo
14:00 – 16:00 Vožnja brodom „Katarina 1“ po rijeci Savi

Organizatori: JU Park prirode Lonjsko polje, Općina Jasenovac i Turistička zajednica Općine Jasenovac
Suorganizatori: Udruga za očuvanje materijalne i nematerijalne kulturne baštine Kraplani, Udruga mladih Krapje, DVD Krapje, Športsko ribolovna udruga „Jez“ Jasenovac, LD Posavski lovac Krapje, JAK Jasenovac i Udruga srce Puska 
Sponzori: Ministarstvo kulture, TZ Sisačko-moslavačke županije, JU Park prirode Lonjsko polje i Općina Jasenovac

>> PROGRAM - Dani Europske baštine u Krapju 2016.
(pp PDF, 0.7 MB)

 

Pratimo rode "Letu" i "Teslu" na svom putu na jug
PP Lonjsko polje, Zoološki vrt grada Zagreba, 9. kolovoz 2016. godine

cigoc

Ovim putem želimo vam predstaviti dvije rode čije ćemo putovanje na jug u idućim mjesecima s pažnjom pratiti. One su uključene u pravo znanstveno istraživanje te će svojim doprinosom pomoći u razumijevanju problema s kojima se rode na svojim migracijskim putevima susreću.

Zahvaljujući predanim korisnicima Facebook stranica zagrebačkog Zoološkog vrta i Parka prirode Lonjsko polje, naše rode sada imaju i svoja osobna imena. Radi se o jednoj ženki koja svoje ime duguje božici zaštitnici ratara i stočara i zove se Leta i mužjaku čije ime ne treba posebno objašnjavati – Tesla. Put u Afriku ćemo pratiti u stvarnom vremenu te ćete njihove trenutne pozicije moći pratiti u dnevniku roda Lete i Tesle.
Gdje se Leta i Tesla trenutačno nalaze i gdje su sve bile možete provjeriti u nastavku:

Leta
Tesla

>> više informacija...

 

 

13. konferencija Europskih sela roda
Krapje, 4. srpanj 2016. godine

cigoc

Održana je 13. konferencija Europskih sela roda u Mađarskoj, u selu Nagybayom od 29. lipnja do 3. srpnja ove godine. I Hrvatska je sudjelovala sa svojim predstavnicima, Marko Sever – predsjednik mjesnog odbora sela Čigoč, djelatnici Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje – Valerija Hima i Edvard Bogović, te predstavnica grada Siska – Zrinka Hafizović.
Ovogodišnji sastanak Europskih sela roda održan je okviru lokalnog festivala, a u radu dvodnevne konferencije su uz domaćine i predstavnike Zaklade EURONATUR sudjelovali predstavnici europskih sela iz Njemačke, Švicarske, Mađarske, Bugarske, Španjolske, Makedonije, Turske, Grčke, Srbije, Slovenije, Slovačke, Poljske i Hrvatske.

cigoc>> klikni za uvećanu sliku

 

 

Obilježeno Štrokovo, Dan sela Čigoča
Čigoč, 18. lipnja 2016. godine

cigoc

Štrokovo, Dan sela Čigoča, Europskog sela roda, obilježeno je u subotu 18. lipnja 2016. Ovogodišnje Štrokovo je prošlo u znaku potpisivanja sporazuma o suradnji između predstavnika Javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima županija, predstavnika HEP-a i Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje. Također manifestaciju su uveličali pomoćnica ministra Irina Zupan te predstavnici udruge AWAP (udruga za zaštitu divljih životinja), koji su pustili dvije rehabilitirane rode natrag u svoje selo.

>> FOTOGALERIJA - ŠTROKOVO 2016
(pp PDF, 1.25 MB)

 

 

Dan sela Čigoča – Europskog sela roda - subota 18. lipanj 2016.
Čigoč, 18. lipnja 2016. godine

cigoc

Dan sela Čigoča – Europskog sela roda

subota 18. lipnja 2016.

Otkrij zašto rode vole Čigoč ?

Streličarski turnir „Vitez sela Čigoča“

Vožnja tradicijskom konjskom zapregom

Kulturno umjetnički program

Povratak prirodi

Život s rijekom

Ostali rekreativni sadržaji:

Zabavni sadržaji:

Za gurmane:

Organizirani  prijevoz autobusom iz Siska do Čigoča:

>> PROGRAM DOGAĐANJA - LETAK
(pp PDF, 235 KB)

 

ODRŽANA BICIKLIJADA U LONJSKOM POLJU – LONJA BIKE TOUR
Lonjsko polje, 04. lipnja 2016. godine


Javna ustanova Parka prirode Lonjsko polje organizirala je u subotu  „LONJA BIKE TOUR“, treću po redu biciklijadu kroz Lonjsko polje. Već nakon prelaska rijeke Save kod Gušća, biciklisti, njih oko četiristo, iz Zagreba, Siska, Novske i drugih mjesta, dočekani su pjesmom tamburaša, a dobro raspoloženje i različiti programi koje su organizatori ponudili nizali su se cijelim putem. Sve je to učinilo vožnju lakšom, da skoro 57 kilometara trase bude zanimljivo i da svi ponesu lijepe dojmove.
Vijugavom cestom kroz živopisna sela uz Savu, uz zaustavljanje u Čigoču, europskom selu roda, Mužilovčici, selu lastavica i vratima Lonjsko polja, uz ulazak u samo polje gdje su biciklisti  mogli vidjeti ptice močvarice i livade gdje pasu domaće životinje, pedaliralo se do Krapja, a nakon odmora u Jasenovac, od kuda im je vlakom osiguran povratak.

>> FOTOGALERIJA - LONJA BIKE TOUR 2016
(pp PDF, 903 KB)

 

LONJA BIKE TOUR 2016 - BICIKLOM KROZ LONJSKO POLJE 04. LIPANJ 2016.
Lonjsko polje, 04. lipnja 2016. godine

BICIKLOM KROZ LONJSKO POLJE 04. LIPANJ 2016.

Prijedlog jednodnevnog izleta:

Poseban vlak za bicikliste «LONJA BIKE EXPRESS» kreće s glavnog kolodvora iz Zagreba, staje u V. Gorici, Lekeniku, Sisku i zadnjom postajom u Sunji. U Sunji ih dočekuju organizatori biciklijade, djelatnici Parka prirode Lonjsko polje koji će im biti domaćini na ovom cjelodnevnom izletu na kojem će ih neprekidno pratiti i lokalni tamburaški bend.
Vožnja biciklom kreće sa želj. postaje u Sunji i kreće prema Lonjskom polju, a u selu Selišće Sunjsko, tradicijskom se skelom biciklisti prebacuju preko rijeke Save i produžuju za Čigoč. Tu je nakon 12 prijeđenih kilometara prva odmorišna točka na turističkom imanju Tradicije Čigoč. Nakon osvježenja u razgledavanja europskog  sela roda kreće se prema Mužilovčici gdje se pruža mogućnost nezaboravnog pogleda na jedinstveno Lonjsko polje na kojem u društvu mnogobrojnih ptica močvarica mirno pasu autohtone pasmine domaćih životinja (posavski konji i turopoljske svinje). Nakon odmora  i osvježenja u lovačkoj kući, vijugavom posavskom cestom biciklom se nastavlja kroz slikovita sela Suvoj, Trebež, Puska, do Krapja, sela graditeljske baštine. U Krapju je duža pauza koja će se iskoristiti za ručak, upoznavanje s posavskom drvenom arhitekturom, vožnju turističkim brodom na rijeci Savi te kušanje i kupovinu tradicijskih lokalnih proizvoda. Nakon odmora izletnici nastavljaju kroz selo Drenov Bok i stižu u Jasenovac te kroz Spomen područje dolaze na željezničku postaju gdje ih čeka «LONJA BIKE EXPRESS» za povratak u Sisak, odnosno Zagreb. 
  

Vrijeme Lokacija Sadržaj Prijeđeni km
7:55 h Polazak iz Zagreba
 
 
09:15 h Dolazak u Sunju
 • početak biciklijade
0
10:30h Dolazak u Čigoč
 • odmor, osvježenje, razgledanje rodinih gnijezda
 
12 km
11:30 h Polazak iz Čigoča
 
12:15 h Dolazak u Mužilovčicu
 • odmor u retenciji, osvježenje u lovačkoj kući

 

15 km
13:00 h Polazak iz Mužilovčice
14:15 h Dolazak u Krapje
 • pauza za ručak, vožnja brodom, upoznavanje sa selom graditeljske baštine, tradicijski proizvodi, ostali zabavni sadržaji
20 km
18:00 h Polazak iz Krapja
18:45 h Dolazak u Jasenovac 
 • ukrcaj u vlak
10 km
   
 • ukupno prijeđeni km na biciklu
57 km
19:02 h Polazak vlaka za Zagreb  
21:54 h Dolazak u Zagreb

Vozni red je slijedeći:
Polazak iz Zagreb GK 7.55-Buzin 8.04-V Gorica 8.10-Lekenik 8.24-Sisak 8.43 i dolazak u Sunju je u 9.15 sati.
Polazak iz Jasenovca je u 19.02, dolazak u Sunju 20.14., Sisak 21.04, Lekenik 21.23, Velika Gorica 21.37, Buzin 21.43 i Zagreb GK 21.54h .

Cjenik:
Prijevozne karte iz Zagreba, V. Gorice i Buzina za dvosmjerno putovanje koštaju 50,00 kuna za odrasle, djeca od 6 do 12 godina i umirovljenici  40,00 kuna, a iz Siska po cijeni od 30,00 kuna za odrasle, djeca od 6 do 12 godina i umirovljenici  20,00 kuna.
Prijevoz bicikla je uključen u navedene cijene.

Informacije o ruti
Ruta nije zahtjevna s obzirom da je u potpunosti ravna i bez uspona. Ukupna dužina rute iznosi 57 km. Vozi se asfaltiranom cestom, izuzev na dionici odlaska u retneciju Lonjskog polja u Mužilovčici 2 km (tvrdi makadam)

Važne informacije za sudionike
Sudjelovanje na biciklijadi «LONJA BIKE TOUR 2016» je dobrovoljno i na vlastitu odgovornost. Organizator ne preuzima odgovornost za štetu ili ozljede koje bi se mogle dogoditi pod okolnostima na koje organizator ne može utjecati. Molimo Vas da poštujete vođe kolone koji će biti posebno označeni i koji će povremeno usmjeravati kolonu ili ju zaustavljati kako bi se oni koji su zaostali priključili. Na taj način će vožnja svima biti ugodnija i sigurnija. Molimo Vas da poštujete prometna pravila i da vozite u koloni ne prelazeći na lijevu stranu ceste. Na začelju kolone ići će tehnička pomoć . Molimo Vas da držite razmak između sebe i susjednog bicikliste kako ne bi došlo do nezgoda koje bi mogle dovesti do kvarova i ozljeda.

>> PROGRAM DOGAĐANJA I VIŠE INFORMACIJA
(pp PDF, 172 KB)

 

 

Obilježavanje Međunarodnog dana biološke raznolikosti i
Dana zaštite prirode u Hrvatskoj
Lonjsko polje, 22. svibnja 2016. godine
(U slučaju lošeg vremena aktivnost se prebacuje za subotu, 28. svibnja)


Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj Park prirode Lonjsko polje otvara svoja vrata za posjetitelje u nedjelju 22. svibanj 2016. godine. Bez naplate ulaznica i vođenja možete uživati u promatranju ptica i hodanju u prirodi prema slijedećem rasporedu!

Vođena ruta u Ornitološki rezervat Krapje đol, 10:00
Prihvat grupe i polazak: Biološka stanica, Drenov Bok br. 4, polazak u 10:00, 12:00, 14:00 sati
Program: odlazak u OR, promatranje ptica, povratak u Drenov Bok
Vodič: Željko Vasilik, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode

Vođena pješačka ruta
Prihvat grupe i polazak: Društveni dom u Mužilovčici, polazak u 10:00 sati
Program: pješaka ruta uz zaustavljanje na odmorišnim točkama i prirodnim znamenitostima
Ruta: Mužilovčica - Lonjsko polje - stari hrast
Vodič: Nikša Ravlić, Matea Jalžečić Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje

Napomena:
U slučaju lošeg vremena aktivnost se prebacuje za subotu, 28. svibnja

>> Pozivnica - Obilježavanje Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj
(pp PDF, 68 KB)

 

Pozivamo Vas na predstavljanje turističke ponude Parka prirode Lonjskog polja u Zagrebu na Trg bana Jelačića u subotu 19.03.2016. od 10.00 do 14:00 sati
Zagreb, 19. ožujka 2016. godine

>> Pozivnica - predstavljanje turističke ponude PPLP - Zagrebu na Trg bana Jelačića
(pp PDF, 887 KB)

 

 

MANIFESTACIJA "BUDUĆNOST NA RUBU MOČVARE" - Dan vlažnih staništa
Potok, 30. siječnja 2016. godine

 

Pod pokroviteljstvom Grada Popovače
Ogranak Matice hrvatske u Kutini s Povjereništvom u Popovači
i selo - domaćin Potok 

u subotu 30. siječnja 2016. godine u Potoku  priređuju  skup

BUDUĆNOST  NA  RUBU  MOČVARE

Program

15:00              okupljanje pred zgradom Područne škole, uz 200. obljetnicu  seljačke bune u Potoku  posjet prostoru njezina zbivanja
16:00              Područna škola Potok, Akvareli  Ludmile Biželj, nekada nastavnice likovnog odgoja u Potoku -  kraći učenički program
17:00              Društveni dom Potok
Izložbe: Med s pčelinje moslavačke  paše
        Svjetlopis ni titraji Alfreda Matijaševića (fotografije)

18:00 Društveni dom Potok - središnji dio manifestacije

 1. PORUKA RAMSARSKE KONVENCIJE

"Vlažna staništa za našu budućnost: Živjeti održivo."Ministarstvo zaštite okoliša i prirode 

 1. Park Prirode Lonjsko polje – aktualan osvrt ravnatelja Javne ustanove
 2. Čudesna šuma Žutica – filmski zapis iz susjedstva
 3. Moslavci se buniju  -  povijesni prikaz o seljačkoj buni (1816. g) i o projektu  za daljnja obilježavanja
 4. Kako do meda s livada Lonjskog polja? Med u suvremenoj gastronomskoj  ponudi

Prigodni domjenak!

U PARK PRIRODE LONJSKO POLJE
TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA POPOVAČA

 

>> Program manifestacije "BUDUĆNOST NA RUBU MOČVARE" (pp PDF, 215 KB)

>> Plakat - Dan vlažnih staništa 2016. (pp PDF, 3.53 MB)

 

 

Park prirode Lonjsko polje – područje od međunarodne važnosti za zaštitu ptica močvarica i vlažnih staništa
Krapje, 18. siječnja 2016. godine

Park prirode Lonjsko polje – područje od međunarodne važnosti za zaštitu ptica močvarica i vlažnih staništa

210.000 ha poplavnog područja uz rijeku Savu je 1989. godine proglašeno područjem važnim za ptice (IBA), a 1993. godine je područje Lonjskog i Mokrog polja uključujući Ornitološki rezervat Krapj đol uvršteno na Popis vlažnih staništa od međunarodnog značaja temeljem Konvencije o zaštiti vlažnih staništa (Ramsarska Konvencija).
Da bi neko područje bilo na ramsarskom popisu potrebno je ispunjavati nekoliko kriterija. Jedan kriterij je da na području boravi najmanje 1% svjetske populacije određene vrste ptica. U vrijeme zimske selidbe ptice to su u našim krajevima najčešće guska glogovnjača, divlja guska, patka žviždara, patka kržulja, divlja patka, kormoran i crvenokljuni labud. Dodatni važan kriterij za ramsarsko područje je da u vrijeme zimske selidbe na području zimuje najmanje 20.000 jedinki ptica močvarica.
Svake godine djelatnici Parka prirode Lonjsko polje u suradnji sa nacionalnim koordinatorom- Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode i mladim čuvarima prirode provode zimsko prebrojavanje ptica močvarica koje organizira Međunarodna agencija za istraživanje ptica vlažnih staništa – International waterfowl and wetlands research Bureau (IWRB).
Za prebrojavanje močvarica siječanj je najpogodniji mjesec, jer su tada sve ptice močvarice na svojim zimovalištima. Kada na području Parka prirode Lonjsko polje vladaju povoljni hidrološki (poplava sa nezaleđenom vodom) i klimatski (temperature iznad 0 stupnjeva) uvjeti na širem području parka boravi i do 100.000 jedinki ptica močvarica. Takvi rezultati praćenja predstavljaju pravu potvrdu vrijednosti i ciljeva očuvanja ovog zaštićenog područja od međunarodnog značaja.
Ovdje svakako treba spomenuti i Rješenje Ministarstva kulture iz 2005. godine temeljem kojeg je na području Parka prirode Lonjsko polje zabranjen lov na pernatu divljač. Rezultati višegodišnjeg prebrojavanja ptica dokazuju pozitivan učinak ove mjere na smanjenje uznemiravanja ptica, a što u konačnici rezultira povećanim brojem zimujuće populacije ptica močvarica. Koristimo priliku zahvaliti se svim lovačkim društvima na području Parka koji poštuju mjeru zabrane lova na ptice i time doprinose aktivnoj zaštiti i očuvanju populacija ptica na području Parka prirode Lonjsko polje.  
Za zaštitu prirode u Hrvatskoj i provedbu Ramsarske konvencije i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja, koje je Republika Hrvatska potpisnik,  zabrana lova na ptice predstavljala je važan trenutak. Prihvaćanje obveza ovih konvencija uključuje periodično izvješćivanje o stanju močvarnih područja svakih 6 godina, što obvezuje ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima na redovito praćenje stanja i obradu podataka koji se koriste za potvrđivanje kriterija Ramsarske konvencije.