Ramsar

EUROPARC FEDERATION

Parkovi DINARIDI

DanubeParks

DanubeParks

The European Charter for Sustainable Tourism in Protected Areas

SavaParks

euroNATUR

European Stork Villages

Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije

Bio portal

 Posjetite nas na:
F LL
LILL

Weather by Freemeteo.com

Pješačke staze

 

1) „Staza Posavaca“
2) „Staza graničara“
3) Poučna šumska pješačka staza „Tenina staza“
4) „Koščeva staza“

Na području Parka prirode postoji nekoliko uređenih i obilježenih poučnih pješačkih staza. Molimo Vas da se za obilazak staza prikladno odjenete (udobne cipele i športska odjeća), a za vrijeme kišnih razdoblja čizme su najbolja obuća. Na stazama nema pitke vode te ponesite dovoljno tekućine.
Ostale staze koje mogu poslužiti za pješačenje, a nisu uređene niti označene na karti, nasipi su uz rijeku Savu ili tzv. obrambeni nasipi, uz retenciju Lonjskog polja. Ako za Vašu pješačku stazu izaberete jedan od nasipa, obvezno proučite osnovna pravila ponašanja u Parku prirode Lonjsko polje.

>> Pravila ponašanja u Parku prirode Lonjsko polje
>> Kako se pripremiti za boravak u Parku?

„Staza Posavaca“

„Staza Posavaca“ nudi Vam ugodnu šetnju, u trajanju od dva do dva i pol sata. Tom prigodom možete otkriti kako je čovjek iskorištavajući oranice, livade i pašnjake, ostavio otvorena vrata divljini. Staza govori i o karakteristikama ovog poplavnog područja te o tradicijskom načinu stočarenja na pašnjaku na kojem se nalazi i osmatračnica za promatranje ptica i domaćih životinja koje se nalaze na slobodnoj ispaši. Priča završava o tome kako tradicijski poljoprivredni proizvodi danas predstavljaju jedinstvenu gastronomsku ponudu na posavskim seoskim turističkim gospodarstvima. Preporučujemo da na ovu kružnu poučnu pješačku staze pođete iz Informativnog centra u Čigoču br. 26, gdje ćete dobiti potreban savjet kojim pravcem se kretati.
Staza je kružnog karaktera i na njoj je postavljeno 5 informativno-edukativnih tabli a dugačka je 4.200 m.


>> uvećaj


„Staza graničara“

Ova staza kreće iz Krapja u pravcu pašnjaka Orlinci. Na prvoj zaustavnoj točki moguće je vidjeti gater gdje možete vidjeti i fotografirati genetski čiste turopoljske svinje. Nedaleko njih, na otvorenoj ispaši nalazi se matično stado, danas kritično ugroženog slavonsko-podolskog goveda (podolac). Pozor! Ne prilazite stadu unutar ograde. Staza nastavlja prema najvećem gnjezdilištu žličarke (Platalea leucorodia) u Hrvatskoj, ornitološkom rezervatu Krapje đol. Zbog močvarnog terena, te bujnosti vegetacije u Krapje Đolu  gnijezde i mješovita kolonija slijedećih ptica močvarica: gak (Nycticorax nycticorax), žuta čaplja (Ardeola ralloides), mala bijela čaplja (Egretta garzetta), velika bijela čaplja (Egretta alba) te čaplja danguba (Ardea purpurea). Nekada se na tim prostorima protezala Vojna krajina - granica između Austro-ugarskog i Osmanlijskog carstva. Zbog toga su danas uz ovu šetnicu, kao osmatračnice, izgrađene dvije replike drvenih povijesnih stražarnica (čardaka) koji podsjećaju na burnu povijest Vojne krajine i život graničara. Za obilazak ove staze potrebno Vam je oko dva i pol do tri sata ugodne šetnje.


>> uvećaj

turopoljska svinja


Poučna šumska pješačka staza „Tenina staza“

Ova šumska staza zajednički je projekt JU Parka prirode Lonjsko polje i Šumarije Lipovljani. Staza je izgrađena u granicama parka kod sela Piljenice (nedaleko Vaclavekovog mlina i Ribnjaka Lipovljani) a imenom „Tenina staza“ ona simbolično podsjeća na šumara i hrvatskog pisca Josipa Kozaraca koji je kao prvi upravitelj Šumarije Lipovljani ovdje proveo punih 10 godina (1885. – 1895.). U ovim šumama on je stvorio svoja najvrednija djela („Mrtvi kapitali“, „Slavonska šuma“, „Među svjetlom i tminom“, „Tena“, „Mira Kodoličeva“ i dr.) „Tenina staza“ je vrlo lagana pješačka staza kružnog karaktera i dugačka je 2.500 m a na njoj je postavljeno 16 poučnih panoa (hrvatsko/engleski) koji govore o temama koje su vezane za tipičnu nizinsku šumu hrasta lužnjaka i običnog graba.Staza se nalazi na tzv. gredi, odnosno na mikrouzvišenju, te stoga nije u poplavnoj zoni šume. Ova šuma je prava riznica biološke raznolikosti i šetnja kroz nju nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Staza se koristi isključivo uz stručno vođenje vodiča parka prirode koje treba prethodno najaviti u infocentar parka (tel. 044 672-080).


>> uvećaj

 


„Koščeva staza“

Ova kružna pješačka staza kreće iz Prijamnog centra Repušnica, vodi uz sjeverni nasip retencije Lonjsko polje uz poplavne livade košanice i pašnjake, preko odmorišta Vrbačinec i završava u prijamnom centru. Obilazak uz vodiča i provedbu edukativnog programa ili samostalno, moguće promatranje ptica. Ruta je dugačka 5 km i ide po postojećem šumskom i poljskom. Posebnu atrakciju na ovoj stazi čine krda izvorne pasmine konja na slobodnoj ispaši.


>> uvećaj

 

Kako se pripremiti za boravak u Parku?

Lonjsko polje je močvarno područje, no u njemu ipak može biti i vrlo vruće. Na području parka ima malo trgovina, restorana i slično, pa Vas molimo da vodite računa o tome te da ponesete dovoljno hrane i pića.

Da bi Vaš posjet parku bio što ugodniji, preporučujemo da ponesete sljedeće:

• terensku obuću ( po mogućnosti i rezervni par obuće )
• košulju dugih rukava i duge hlače ( zbog komaraca )
• kremu protiv komaraca
• kapu, šešir ili štitnik od sunca ( hodanje otvorenim područjem )
• dovoljnu količinu tekućine (vode, čaja ili nekog osvježavajućeg napitka)