Ramsar

EUROPARC FEDERATION

Parkovi DINARIDI

DanubeParks

The European Charter for Sustainable Tourism in Protected Areas

SavaParks



Posjetite nas na:

Weather by Freemeteo.com

Priroda

>> Nazad na Prirodu

Štekavac (Haliaeetus albicilla)

Zbog snažne konstitucije najveći je među našim orlovima. Gnijezdi u šumi u blizini velikih vodenih površina – poplavna područja, rijeke, jezera i obalna područja. Zahvaljujući rasponu krila od 2 pa čak do 2.5 metra satima može jedriti na uzgonu toplijeg zraka. Oštre kandže na nogama su njegovo najubojitije oružje koje mu priskrbljuju obilat i raznolik plijen. Oko 15 % hrvatske populacije ove ptice gnijezdi na području parka prirode Lonjskog polja. Stabilnost 36 gnijezdećih parova je indikator očuvanosti integriteta nizinskih poplavnih šuma Srednje Posavine, a Lonjsko polje time zauzima važno mjesto za populaciju štekavca u cijelom dunavskom slijevu.