Ramsar

EUROPARC FEDERATION

Parkovi DINARIDI

DanubeParks

DanubeParks

The European Charter for Sustainable Tourism in Protected Areas

SavaParks

euroNATUR

European Stork Villages

Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije

Bio portal

 Posjetite nas na:

Weather by Freemeteo.com

Turistički sadržaji u bližoj okolici

 

Grad Sisak

Duga urbana naseljenost i izvanredan smještaj na dodiru triju rijeka (Sava, Kupa i Odra) učinili su Sisak vrlo važnim gradom u povijesti Hrvata. Trokutasta utvrda staroga grada iz XVI. st. posebna je atrakcija za svakoga posjetitelja. Tvrđava je poznata po veličanstvenoj pobjedi Hrvata nad Turcima 1593. godine, prvom velikom porazu do tada nepobjedive turske vojske u Europi. Barokna palača (Mali kaptol) i klasicistička palača (Veliki kaptol), Stari most od cigle preko Kupe i Gradski muzej, najčešće su posjećeni objekti u gradu.

Sve informacije o gradu Sisku:

Turistička zajednica grada Siska
Rimska bb, 44 000 Sisak
tel. +385 (0) 44 522-655
tel./fax +385 (0) 44 521-615
e-mail: tzg-siska@sk.htnet.hr
www.sisakturist.com

www.sisak.hr

Sisak
izvor: www.sisakturist.com

 

Grad Hrvatska Kostajnica

Ovaj grad na lijevoj obali Une izuzetno je bogate povijesti danas je granični prijelaz i svakako zaslužuje da se u njemu duže zadržite. Hrvatska Kostajnica dobila je ime po pitomom kestenu (kostanj) koji obilato rodi u okolnim šumama. U povijesti se H. Kostajnica prvi put spominje 1240.god. Poznata je po utvrdi iz 14 st. Zrinski grad koja je dobila ime po sigetskom junaku Nikoli IV Zrinskom. Preporučujemo kratak odmor na izletištu, vidikovcu i restoranu koji se nalazi u park šumi Djed neposredno iznad grada. Osim utvrde u gradu valja pogledati samostan i crkvu sv. Antuna Padovanskog te popiti kavicu u stoljetnom hotelu Central. Ljeti se možete okupati u čistoj Uni na gradskom kupalištu Kavrlja ili zamoliti ljubazne domaćine da vas čamcem prebace na adu Otoka nadomak Zrinskog grada. Prvog vikenda u listopadu u gradu se održava Kestenijada, kulturno zabavna manifestacija poznata diljem Hrvatske. Tada je turistima omogućen organiziran odlazak u obližnje šume gdje sami mogu skupljati kesten, a po povratku u grad uživati u slasnim jelima od kestena i drugim delicijama.

Turistička zajednica grada Hrvatska Kostajnica
V. Nazora 17
44430 Hrvatska Kostajnica
Tel/fax: 044 851 800
Mob: 099/314-52-30
e-mail: tzg-hrvatska-kostajnica@sk.t-com.hr
tzg-hrvatska-kostajnica.hr
www.hrvatska-kostajnica.hr

Hrvatska Kostajnica
izvor: tzg-hrvatska-kostajnica.hr

 

Toplice Topusko

Topusko, koje se prvi put spominje kao Toplica Topusko 1192. godine, prepoznatljivo je po zdravstveno-turističkoj ponudi, koja svoj razvoj temelji na hipertermalnim vrelima (68-72°C) i svježem šumskom zraku. Hoteli Toplica i Petrova gora čine jedan kompleks i nude smještaj na 360 ležaja i u 4 apartmana. Kompleks otvorenih bazena čini pet vanjskih bazena s termalnom vodom različite temperature (26–34°C). U lječilištu se fizikalnom terapijom uspješno liječe oboljenja zglobova i mišića, reumatizam, eksudat, kronične kožne bolesti, posljedice ozljeda kostiju i mišića te nervne bolesti.

Topusko

Ljubiteljima športa i rekreacije stoje na raspolaganju brojni športski sadržaji: športska dvorana, kuglana, otvoreni teniski tereni, minigolf, igralište za odbojku, staze za šetnju, vožnja biciklom i dr. Organiziraju se i izleti do obližnje Petrove gore i Zrinske gore te Nacionalnoga parka Plitvička jezera.

Topusko

Lječilište Topusko
Trg bana J. Jelačića 16, 44 415 Topusko
tel. +385 (0) 44 886-001
fax +385 (0) 44 886-024
e-mail: recepcija@ljeciliste-topusko.hr
http://www.ljeciliste-topusko.hr

 

Moslavačke vinske ceste

Južna Moslavina je zanimljiv turistički kraj središnje Hrvatske. Raznovrsni pejzaž može svakom posjetitelju ponuditi nešto zanimljivo. Ljubitelji starina ne bi smjeli mimoići prapovijesna nalazišta i sačuvane srednjovjekovne gradove: Marić-gradinu, Garić-grad i Jelen-grad. Sačuvane predmete ovoga kraja turistima predstavlja Muzej Moslavine u Kutini, smješten u dvorcu Erdődy iz 18.stoljeća.
Preporučljiv je posjet i izuzetnim crkvenim spomenicima, primjerice posebno umjetnički vrijednoj baroknoj crkvi Sv. Marije Snježne u Kutini. Ona se osobito ističe stucco dekoracijom zidova i svodova, freskama i drugim vrijednim inventarom. Barokom se ističu i crkve Sv. Mihovila u Ludini te Sv. Ane u Osekovu. Vinogradi na južnim padinama Moslavačke gore zasađeni su već u rimska vremena. Moslavina je domovina sortnoga grožđa moslavac, dišeće ranine, a najtraženiji je škrlet. Dakako, u brojnim kletima gostoljubivi vinari, osobito oni uz moslavačke vinske ceste, između Popovače i Kutine, ponudit će vas uz vino i zakuskom od domaćih specijaliteta. S tih brda uživa se ne samo u okusu dobroga vina nego i u lijepim vidicima koje pruža ovaj kraj u zagrljaju Lonjskoga polja i trsnoga gorja.

Sve informacije o turističkim znamenitostima Moslavine pružit će vam:

Turistička zajednica grada Kutine
Hrvatskih branitelja 2, 44 320 Kutina
tel/fax +385 (0) 44 681-004

e-mail: tz-grada-kutina@sk.hinet.hr
www.turizam-kutina.hr
www.kutina.hr

Moslavačke vinske ceste
izvor: www.turizam-kutina.hr